Facebook Pixel Гарний урожай: як виростити здорові та смачні рослини | Сib.net.ua

Як отримати гарний урожай овочів: поради від досвідчених городників

Назад Як отримати гарний урожай овочів: поради від досвідчених городників
23 січня 2023

Абетка гарного врожаю овочів

З приходом весни усі овочівники-аматори мріють про гарний урожай. Але це виходить не завжди і не у всіх. Скажу відразу, що ця справа непроста, але, доклавши певних зусиль, можна досягти успіхів, навіть у такий важкий рік, як цей. Що ж для цього потрібно? Головне – уникнути помилок, яких ми припускаємося при вирощуванні овочів. У цій справі «дрібниць» не буває. Щоб зібрати добрий урожай, потрібна здорова міцна розсада. А для цього потрібно правильно підібрати насіння. Хороших сортів та гібридів багато, але потрібно вибирати такі, які відповідають вашому ґрунту, умовам вирощування, з гарною схожістю та стійкістю до різких змін погодних умов (це актуально для цього року), до хвороб та шкідників, високоврожайні. У цьому нам допоможе "СВ". Я багато років виписую своє насіння з каталогів «СВ». Вони відповідають моїм вимогам, на всі сорти є характеристика. Про те, як виростити гарну розсаду, я писати не буду – на цю тему вже написано багато чудових статей.

Зупинюся на помилках, яких не можна допускати при висадженні розсади в ґрунт.

Рання висадка. Не поспішайте рано висаджувати розсаду у відкритий ґрунт. Холодна весняна погода (як цього року) викликає у рослин великий стрес, від якого вони хворіють та довго приживаються.

Не висаджуйте розсаду в тіні. Вибирайте таке місце, щоб воно добре освітлювалося сонцем та провітрювалося.

Загущена висадка саджанців різко знижує врожай. Нестача сонячного світла та погана провітрюваність призводять до ураження рослин хворобами, а плоди стають дрібними.

Неправильна посадка. Розсаду не можна висаджувати глибоко. Висаджуйте рослини на рівні, на якому вони росли раніше.

Не допускайте переростання розсади. Із такої розсади гарного врожаю не буде.

Не висаджуйте поряд рослини, які пригнічують одна одну (огірки поряд з помідорами або картоплею, цибуля поряд із часником і т.д.).

Неправильне розпушування ґрунту та нерегулярний полив. Рослини почнуть скидати і квіти, і зав'язь.

Відсутність регулярних підживлень. На одній воді рослини хорошого врожаю не дадуть. Але про це поговоримо нижче.

Що допоможе виростити багатий урожай?

Насіння підібрали, виростили гарну розсаду, висадили її у відкритий ґрунт. Як бути далі?

Натягуємо сітку, що затіняє, яка врятує рослини від злив і граду, від спеки і сильних вітрів.

Забезпечуємо рослинам регулярне поливання. З перших днів висаджування розсади регулярно поливаємо її теплою водою під корінь. Поливати потрібно глибоко і рясно, на глибину 15-20 см, щоб вода просочилася до коріння. В іншому випадку волога швидко випарується, а коріння залишиться сухим. Помірно поливаємо ті рослини, у яких коріння розташоване неглибоко. Перед поливом необхідно розпушити землю навколо рослин (якщо вони не замульчовані). Завдяки цьому вода добре вбереться в області коріння. Ніколи не поливайте рослини вдень, це негативно вплине на них. Краще поливати увечері. У спекотні дні, як цього літа, поливаємо щодня, у крайньому випадку – через день. Не можна допускати пересихання ґрунту.

Формування кущів. Пасинкування та формування кущів необхідно проводити вчасно, щоб рослини не втрачали свої сили на пасинки. Перед видаленням пасинки має бути не більше 4 см.

Якщо рослини не замульчовані, розпушувати ґрунт необхідно після кожного поливу чи дощу. Сапку слід поглиблювати не більше ніж на 5 см.

Ну і, мабуть, найголовніше – підживлення та боротьба зі шкідниками.

Тепер хочу розповісти про те, як я вирощую свої овочі. Результат можна побачити на світлинах (перший урожай 2020 року).

При висадженні розсади в ґрунт я рясно поливаю лунки чудовим натуральним біопрепаратом Ярос, який відкрила для себе цього року. Це екологічно чистий природний реаніматор для рослин та ґрунту. Таких підживлень роблю три: при посадці, при цвітінні та при плодоношенні. При посадці – під корінь, при цвітінні та плодоношенні – за місцем.

Через 12-14 днів після висадки розсади використовую для підживлення зелене добриво (8 днів витримую скошену кропиву і кульбабу до появи різкого запаху, щодня перемішуючи) плюс стимулятор росту рослин Гуллівер. Усе змішую на 10 л води + 2 л добрива. Поливаю під корінь по 1 л. Обприскую по листку препаратом Епін, чергуючи його із Цирконом. Ці препарати захищають рослини від несприятливих факторів довкілля, стимулюють їх зростання, підвищують імунну систему, сприяють опірності хвороб. При появі бутонів та квіток використовую розчин борної кислоти (половину чайної ложки на 10 л води), яким обприскую рослини по листку, чергуючи з обприскуванням препаратом Зав'язь.

При цвітінні та появі зав'язі азотні добрива прибираю, а підживлюю фосфорно-калійними. Під корінь – розчин калімагнезії, гумат калію, Кеміра Люкс, монофосфат калію. Для збагачення рослин мікроелементами обробляю їх листом препаратом Хелатин-мікс (бор, калій, кальцій, магній, фосфор і залізо). Підживлення під корінь роблю по вологій землі.

Цього року хвороби та шкідники атакували наші рослини. Тут головне – не прогаяти час. Профілактика – найкращий засіб боротьби з ними. Щоб уникнути ураження рослин хворобами, я використовую розчин біопрепаратів: Фітоспорин, ФітоХелп, Триходермін, МікоХелп, чергуючи їх між собою. Кожні 5–6 днів я оглядаю рослини і за потреби повторюю обробку. Хімічні препарати не використовую.

Від шкідників – біопрепарати Актофіт, Фітоверм, Актоверм, Бітоксибацилін-БТУ-р, Актоцид – подвійний ефективний удар по шкідникам.

Ну от і все. Я розповіла про основні помилки, яких не можна допускати при вирощуванні овочів. Будьте уважні до рослин. Доклавши трохи праці, уваги і турботи, уникнувши низки помилок, можна досягти відмінних результатів навіть у найнесприятливіший рік.

Тільки не опускайте руки, і все вийде. І тоді ваші грядки будуть гарними та врожайними. Бажаю всім удачі!

Юлія Калько, смт Приютівка, Кіровоградська обл.