Бораго на щедрій грядці. Ч3
НазадДля лікарських цілей збирають квітучі верхівки огірочника і використовують їх свіжими або висушеними. Сушать тонким шаром у місці, куди не потрапляють сонячні промені.
Огіркову траву можна також заморожувати. Дуже корисні та смачні, особливо для дітей, зацукровані квіти бораго. У скляну банку я насипаю шар цукру, на нього вкладаю шар свіжих квітів бораго, знову шар цукру і т. д. Зверху засипаю товстим шаром цукру. Зберігаю в холодильнику.
Є інший рецепт: беруть квіти бораго, 2 ст. ложки цукру, 1 ст. ложку води, цукрову пудру. Зацукровувати квіти потрібно відразу після збирання. З однієї частини води і двох частин цукру роблять густий сироп і остуджують його. Потім кожну квіточку поливають сиропом за допомогою м’якого пензлика, а тоді опускають її в цукрову пудру чи просто посипають нею пелюстки.
Дуже красива і смачна заготівля вийде з меду і пелюсток огіркової трави. Для цього в банку шарами додають мед і квіти. Така смакота простоїть довго і дуже оригінально виглядатиме як окрема страва чи буде доповненням для свіжозаварених ароматних чаїв, налитих у прозорі скляні чашки.
Бораго використовують для приготування тонізуючого напою. Приємний тонізуючий чай готують із плодів глоду, бораго, материнки, татарника. Всі інгредієнти беруться по 1 ч. ложці. Трав’яну суміш заливають окропом і дають настоятися протягом однієї ночі. Тонізуючий чай рекомендується приймати при депресії по 0,1 л двічі на день.
Для лікування гастриту, запалення нирок і сечового міхура вживають настій із квітів бораго. Для цього заливають 5 г квітів огірочника 200 мл гарячої води і настоюють. Приймають через 6 годин. Такий настій також ефективний і при серцевих захворюваннях.
Звичайний трав’яний чай готують, заварюючи 2 ч. ложки огіркової трави склянкою окропу. Настоюють 5–10 хвилин. Такого чаю можна випити до трьох чашок на день.
Вітамінно-лікувальний чай: 7–10 листочків бораго заварюють двома склянками окропу і настоюють протягом 20–30 хвилин. Такий чай має сечогінні, заспокійливі властивості, покращує кровообіг, а також знімає больові відчуття при запаленні горла.
Настій для зниження температури, лікування інфекцій верхніх дихальних шляхів, зниження кров’яного тиску, зміцнення серцевого м’яза і для збільшення лактації у матерів: 1 ст. ложку висушених стебел огіркової трави або 1 ч. ложку квіток заливають 250 мл окропу. П’ють по 1 чашці на день протягом трьох тижнів.
При надмірній пітливості готують такий настій: 1 частину огіркової трави та 1 частину полуничного листя заливають окропом, настоюють і регулярно п’ють замість звичайного чорного чаю.
Свіжий сік листя п’ють при захворюваннях нирок. Зрізане нижнє листя рослини добре промивають і обшпарюють окропом. Подрібнюють на м’ясорубці або у блендері й віджимають через марлю сік. Отриманий сік змішують із холодною кип’яченою водою в рівній пропорції й кип’ятять 3 хвилини. Приймають по 3 ст. ложки 3–4 рази на день за півгодини до їди.
Для лікування ревматизму 1 ст. ложку висушеного листя заварюють склянкою окропу і настоюють, поки охолоне. Профільтровують і приймають по столовій ложці тричі на день. Ще роблять припарки, заварюючи траву невеликою кількістю води. Трохи остудивши, викладають на тканину і прикладають її до хворих суглобів. Зверху треба накрити плівкою або пакетом і обернути хусткою, залишивши на всю ніч.
При менструальних розладах, симптомах клімаксу у жінок 20 г листя заливають склянкою гарячої води і проварюють 10 хвилин при слабкому кипінні. Профільтровують і приймають по столовій ложці тричі на день до їди.
При всій цінності бораго для здоров’я людини застосовуйте його з обережністю — тривалий прийом цієї трави всередину може спровокувати проблеми з печінкою.
При шкірних захворюваннях уражені місця обробляють соком огірочника, розведеного водою в рівній пропорції.
Як бачимо, огіркова трава має високу харчову та лікувальну цінність. А при такій різноманітності цілющих властивостей бораго кожен може підібрати собі найбільш зручні рецепти для лікування. Тож хочеться побажати усім міцного здоров’я. Щоб ви ніколи не хворіли і щоб кожна лікувальна травичка стала для вас корисним компонентом для звичайного приємного чаювання!
Валентина Рудич, с. Бистричі, Рівненська обл.