Facebook Pixel Досить полоти, або як перемогти п’ять злісних бур’янів | Сib.net.ua

Досить полоти, або як перемогти п’ять злісних бур’янів

Назад Досить полоти, або як перемогти п’ять злісних бур’янів
24 липня 2023

«Зелена пожежа» – так ще в народі називають бур’яни, які з самої ранньої весни і до пізньої осені то тут, то там спалахують на наших ділянках. І гасимо ми цю пожежу не покладаючи рук, натираючи мозолі від сапи, не шкодуючи часу і сил, а згасити не можемо. Не можемо чи не хочемо? Щоб зрозуміти це, давайте відповімо собі на одне питання, а чи дійсно ми боремося з бур’янами правильно чи просто за звичкою «прогрібаємо» землю нагостреною сапою, вселяючи собі думку, що просапавши і «підрубавши» корінь – ми перемогли в сезонній битві з бур’янами. Багато з вас знають такі відомі бур’яни, як борщівник, пирій, яглиця, зірочник, або мокрець і осот. Вони ростуть практично на кожній дільниці, а от як їх перемогти – знає не кожен. Саме тому я хочу вам розповісти, в чому сила цих бур’янів і як цю силу перемогти не руками, а перевіреними засобами.


 

Борщівник

 

Гігантська парасолька, яка іноді виростає до чотирьох метрів у висоту. Напевно тому К. Лінней дав цій рослині назву Heracleum на честь міфологічного героя Геракла. Збираючись побороти цей бур’ян, пам’ятайте, що волоски, які покривають стовбур рослини, виділяють отруйний для людей сік, який при попаданні на шкіру людини викликає сильні опіки. Тому, якщо у вас на ділянці з’явився цей «Геракл»,— перед тим, як з ним боротися, озбройтеся захисним одягом. 

Друга біда від борщівника — він пригнічує всі корисні рослини, що ростуть поблизу (на відстані 1 м) від його стебла.

     Третє — борщівник дуже стійкий до будь-яких обприскувань гербіцидами (від цих процедур — ну хіба що листя у нього присохне, а велетень залишиться жити на ділянці). Тому борщівнику потрібно зробити «гербіцидну ін’єкцію» в самий стержень. Кращий гербіцид для такої ін’єкції на основі ізопропіламінної солі гліфосату — Напалм, тому що гліфосат (діюча речовина), потрапляючи в рослину, порушує процеси, пов’язані з ростом і розвитком, рослина сохне і гине. Для уколу потрібно взяти 10 мл робочого розчину гербіциду Напалм і ввести рідину в основу стебла борщівника. Вже через 10–14 днів рослина загине, і ви без побоювання зможете позбутись від сухого бур’яну-велетня на своїй ділянці.


 

Осот (Sonchus)

 

Всього чотири літери в назві, а шкоди — більше, ніж від будь-якої іншої рослини. Саме осот називають найбільш шкідливим бур’яном на ділянці. А шкідливість його полягає в живучості, адже вивести його із займаної площі досить важко. Тут так і хочеться сказати: «Дивись в корінь»! 

Осот — коренепаростковий бур’ян, і саме корінь осоту — секрет його важкого викорінювання на ділянці. У перший рік росту корінь здатний заглибитися в землю до двох метрів, живлячи рослину всіма необхідними для росту елементами і сприяючи активному розмноженню. Неймовірно, але факт, викопавши навколо осоту воронку глибиною в 1,5 метра, витягнувши з неї корінь, але залишивши хоч 1 см кореневого відрізка в землі,— чекайте нову рослину. Навіть засушений малесенький кореневий відрізок осоту здатний регенерувати і дати ріст новій рослині! Ось така живучість. 

А якщо ще згадати, що його насіння-летючки здатні засіяти всю ділянку за сезон новими «осотчиками», всі руки поколоти можна, борючись з таким «їжачком». 

Тому, якщо вже бур’ян найшкідливіший, то й методи боротьби з ним повинні бути найрадикальніші. На сьогодні таким методом є двокомпонентний препарат на основі 2,4-Д і дикамби — Дикамба Форте. 

Препарат виявляє подвійну дію: 2,4-Д діє через листя і стебла, а компоненти дикамби працюють через ґрунт, тобто поглинаються кореневою системою. Крім того, дикамба зберігає свою активність у ґрунті протягом декількох тижнів, діючи і на бур’яни, що з’являються після обробки.


 

Яглиця (Aegopódium)

 

Бур’ян-довгожитель. Цю рослину відобразив у своїх полотнах І. Шишкін. Красуня на полотнах великого російського художника, яглиця — справжня біда для саду! Адже вже якщо вона оселилася на вашій ділянці, то будьте впевнені, пустить коріння надовго (мінімальна тривалість життя яглиці близько 50 років) і глибоко (її довге коріння проникає у ґрунт до 40 см). 

Секрет довгого життя яглиці — у здатності її коренів глибоко проникати в ґрунт, що дає бур’яну можливість не боятися механічних прополок. Побороти бур’ян можна «врукопашну», накривши темною плівкою і набравшись терпіння чекати. Але якщо ви не готові боротися так довго — скористайтеся препаратом на основі калійної солі гліфосату — Напалм Форте.  Саме калійна сіль характеризується високою розчинністю, в результаті чого набагато активніше поглинається і розноситься по рослині. Ефект загибелі бур’янів досягається через 7–10 днів після внесення. 

 

Зірочник, або мокрець (Stellária)

 

Ніби й корисна рослина — барометр для ділянки, але в той же час дуже важко викорінювати цей бур’ян. Свою назву рослина отримала за властивість завжди бути «мокрою», вологу рослина здатна вбирати не тільки корінням із землі, а й з повітря численними волосками на своїх стеблах. 

Мокрець дуже «ціпка» рослина, якщо його стебло лежить на землі, то в кожному його вузлику утворюються нові корені. А якщо при прополюванні розрубати стебло мокрецю на кілька «шматочків», в яких є вузол, всі «шматочки» приживуться і дадуть ріст новим рослинам. Саме дана властивість дає можливість йому приживатися після наших численних спроб боротьби з цим бур’яном звичайною сапою. 

Мокрець — дуже продуктивна рослина, з весни до осені дає два-три покоління нових бур’янів. Зацвітає бур’ян ранньою весною (з рослин, що перезимували) і вже через місяць дає нове насіння. У травні починають квітнути рослини, які виросли

з насіяного торік бур’яну. І так, змінюючи один одного, мокрець цвіте до глибокої осені, даючи все нове й нове насіння. Вчені підрахували, що одна рослина здатна давати до 2500 насінин, а насіння мокрецю, що впало в ґрунт, не втрачає схожість до 30 років! Уявляєте, скільки насіння проросте (вже цього року) на ділянці, якщо не боротися з цим бур’яном з самого раннього періоду. А боротися краще за допомогою препарату Дикамба Форте, що має високу швидкість впливу на такі активні бур’яни, як мокрець. При обробці гербіцидом Дикамба Форте активний ріст бур’янів припиняється через 24–48 годин, а посіви будуть чистими протягом усього вегетаційного періоду.


 

Пирій повзучий(Elytrígia répens)

 

Усі зазначені вище бур’яни мають велику силу живучості, але пирій повзучий, напевно, найсильніший бур’ян, «вогонь полів», переможець у номінації — репродуктивні властивості. Одна рослина дає до 10000 насіння, що проростає через 10–15 днів, після попадання в ґрунт. Пирій проростає не тільки з насіння, але і з кореневища, яке «поповзом» (заглиблюючись до 1 м) захоплює територію на садовій ділянці. Навіть шматочок кореневища пирію, на якому є хоч одна брунька, здатний вкоренитися і дати ріст новій рослині. 

Ще біда від пирію в тому, що він як магніт для шкідливих комах. Поруч з ним з’являються, наприклад, дротяники (злісний ворог коренеплодів — буряків, картоплі, моркви), стеблова совка (ворог зернових — пшениці, жита, ячменю, проса, кукурудзи) та інші. 

Тому не дарма кажуть, що пирій — «вогонь полів», гасити який потрібно перевіреним препаратом системної дії на основі гліфосату — Напалмом. Гербіцид Напалм на сьогодні найсильніший і найбільш ефективний спосіб для очищення полів від злісних бур’янів, що мають здатність розмножуватися не тільки насінням, а й кореневими відростками і кореневищами (пирій, свинорій, берізка польова, осот польовий та ін.). 

Ось такі є стійкі бур’яни, але як кажуть люди: «На кожну отруту є протиотрута. Головне вчасно виписати рецепт». До свого матеріалу хочу додати тільки одне — цінуйте свою працю, час і руки. Перевірено досвідом, на власній садовій ділянці,— одна обробка гербіцидом замінює три ручних прополки. Тож, досить полоти, хай працюють препарати, а не ваші руки! 


 

Про гербіциди 

 

Напалм — мало токсичний препарат, у ґрунті швидко (протягом 14 діб) розкладається на природні компоненти: воду, двоокис вуглецю і фосфати, тому не представляє небезпеки для наступних культур сівозміни. 

Проникає в бур’яни тільки через листя або молоді пагони, не впливає на культурні рослини через ґрунт і не перешкоджає проростанню насіння корисних рослин, що дозволяє проводити обробку бур’янів поблизу культурних рослин, а також незадовго до посіву або посадки. 

     Напалм Форте — препарат з мінімальним періодом очікування від внесення до проведення інших технологічних операцій (висадки, посіву культур). Крім того, опади, що випали через 30 хвилин після внесення препарату, не знижують його ефективності.                                 

Дикамба Форте — має високу біологічну ефективність, вибірковість по відношенню до корисних культур, не впливає на ріст і розвиток наступних культур в сівозміні.