«Молода» картопля. Частина 2
НазадВирощування «молодої» картоплі може стати цікавим, естетичним і економічно вигідним процесом. Для цього необхідно зосередитися на головних особливостях обробітку ранньої картоплі й вибрати для своєї кліматичної зони відповідні сорти. Відомо, що молоді бульби містять у два-три рази більше вітаміну С, ніж бульби попереднього осіннього врожаю, та й на смак добріші. Тому попит на ринку на них чималенький.
Вологе пророщування в темряві.
Звичайні або вже пророщені бульби пересипають зволоженим субстратом (тирсою, торфом, соломою) і витримують 7–10 днів за температури +15...180 C. У волозі формуються не тільки паростки, але й мичкувате коріння. Часто зустрічається при цьому почорніння паростків або коренів — садити такі бульби не слід. Існує думка, що пророщування з утворенням паростків і коренів— найправильніше, але такий спосіб більш працемісткий і ліпше підходить для південних районів зі швидким спадом весняної вологи.
Голландська технологія пророщування.
Ящики з посадковими бульбами витримують у темряві за температури повітря +15...200C до появи паростків довжиною 5 мм, після чого розміщують на світлі за +6...80C. Тепер паростки повинні підрости до 2 см.
Ґрунт для посадки ранньої картоплі
Ділянку для ранніх сортів готують восени. Землю перекопують і вносять перепрілий гній (2–3 відра на 1 м2 ), компост, деревну золу, заорюють зелену масу сидератів. Картоплі необхідний пухкий і поживний ґрунт. Чим пухкіший ґрунт навколо бульб, тим більші вони виростають. Дефіцит кисню в землі може призвести до загибелі бульб, що проростають, і навіть дорослих рослин. Картопля на щільних ґрунтах родить дрібна, з низьким вмістом крохмалю і незадовільними смаковими якостями.
Посадка через розсаду
Картоплини заглиблюють у злегка вологий торфоперегнійний субстрат у різноманітних ємностях. Бульби не поливають, щоб запобігти загниванню, а після проростання додають вологу за потреби. Паростки картоплі добре розвиваються у прохолодному вологому мікрокліматі й дуже чутливі до температури. Стебла з листям починають повільно рости за температури + 5...60C. Максимальний приріст гички відбувається за +17...220C. Готова до висадки розсада має бути висотою 10–15 см. Висаджують її у відкритий ґрунт, коли мине ймовірність заморозків, або під плівку (температура ґрунту повинна бути не нижчою за +70C). Після висадки поливають і підгортають. Пагони можна розміщувати в землі з горизонтальним нахилом.
Парники й укриття
Для захисту від заморозків і переохолодження агротканину щільністю 30 г/м2 розстеляють без натягу на поверхні ділянки з посадженою картоплею і закріплюють краї. Сходи піднімають матеріал без шкоди для себе. При каркасному укритті агротканину або плівку накидають на опори з металевого прута, зігнутого дугою заввишки 40–50 см, і притискають краї до землі. Таке укриття врятує сходи при дуже сильних заморозках— каркас дозволяє додатково натягнути другим шаром поліетиленову плівку. Головне— контролювати температуру всередині парника. Низькі плюсові температури картопля сприймає краще, ніж високі.
Вирощування у відкритому ґрунті
У відкритий ґрунт картоплю висаджують при настанні орної стиглості землі, коли ґрунт починає добре кришитися і давати доступ кисню. Головне— не пропустити термін посадки, щоб максимально використати весняну вологу, але вологість не повинна перевищувати 80%. Земля на глибині 10 см має бути прогрітою до +8...100С. Бульби можуть витримувати зниження температури ґрунту до +3...50С без зміни сортових якостей. Пророщена картопля дає сходи через 10–15 днів, якщо температура ґрунту +100С. Удвічі швидше сходить за температури +12...180С.
Якщо можливі заморозки, то заздалегідь вибирають спосіб укриття, щоб потім не рятувати сходи терміновим поливом, підгортанням чи димленням. Бульби та стебла за –1...30С швидко промерзають через високий вміст у них води. Але якщо картопля певний час росте за температури +1...20С, то в неї підвищується цукристість, яка може вберегти бульби від нетривалих заморозків. Не критично пошкоджені морозом рослини відновлюються і потребують підживлення азотними добривами.
Як виростити два врожаї ранньої картоплі?
l Посадка свіжозібраних бульб. У червні— на початку липня після збору врожаю ранньої картоплі землю перекопують під другу посадку, вносячи перепрілий гній. Ділянку боронують або розрівнюють граблями. Для отримання найбільшого врожаю молоду картоплю викопують через 10 днів після початку цвітіння. Недостиглі, але не занадто молоді бульби дають паростки швидше, ніж повністю дозрілі. При твердінні шкірки настає фізіологічна стиглість, зменшується вміст цукру і проростання погіршується. Для переривання спокою застосовують фізичне (кільцевий надріз або розрізування на частки) і хімічне стимулювання: 200 г Тіосечовини (тіокарбаміду) розчиняють у 5 л теплої води і доводять до об’єму 10 л; 2 мг Гібереліну розчиняють у 200 мл спирту і розводять в 1 л води. Інгредієнти змішують і в отриманому розчині замочують бульби протягом 30–60 хвилин. Після обробки відразу ж починають посадку в пухкий і помірно вологий ґрунт.
l Друга посадка розсади. Поки формується перший урожай, готують другу партію розсади з торішніх бульб. Розсаду при посадці не підгортають, вирощують за стандартною технологією із захистом від колорадського жука і фітофторозу. Картопля дає кращі врожаї в регіонах із прохолодною погодою помірного клімату, з достатньою кількістю опадів і родючим ґрунтом.
Розуміння особливостей посадки і вирощування ранньої картоплі допоможе вам уникнути розчарувань і порадувати себе власною «молодою» картоплею.
Підготував Володимир Столяренко