Facebook Pixel Морозостійкість і зимостійкість виноградних лоз. Частина 2 | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Морозостійкість і зимостійкість виноградних лоз. Частина 2

Назад Морозостійкість і зимостійкість виноградних лоз. Частина 2
30 жовтня 2023

Підготовка винограду до зими—процес непростий,  який вимагає певних знань, тому є сенс розібратися спочатку в питаннях зимостійкості та від чого  вона залежить. Слід зауважити, що морозостійкість сорту і його зимостійкість — далеко не одне й те  саме. Морозостійкість — здатність лози та її бру- ньок витримувати критично низькі температури  протягом певного часу. Зимостійкість — здатність сорту переживати цілий комплекс несприятливих  зимових умов. Морозостійкість пов’язана з потен- ційною зимостійкістю сорту, але цей зв’язок далеко  не завжди прямий.

Сортові особливості та зимостійкість винограду  

Якщо є амурський виноград, здатний витримати морози до –45 0С, то  чому ж селекціонери досі не вивели гібриди, які витримують хоча б –30 0C?  Виявилося, що з амурським виноградом не все так гладенько. Гібриди вивели й отримали високу морозостійкість, тільки  зимостійкість від цього не надто поліпшилася. Проблема виникла в загартуванні, до якого амурський виноград виявився дуже вимогливим. Чим більше в гібриді «амурської крові», тим чутливіший він  до зимових відлиг, які в нас (особливо останнім часом) є скоріше нормою, ніж винятком. У теплі дні морозостійкість  швидко знижується, а перше ж різке похолодання завдає значних пошкоджень  і брунькам, і лозам. У результаті селекція  дійшла компромісу, у вигляді тих гібридних форм і сортів, реальна морозостій- кість яких досягає –23...25 0С, залежно  від сформованих погодних умов.  

Спостереження різних сортів винограду в неукривній культурі в умовах по- мірного клімату показало, що у відносно  теплі зими, коли мають місце суттєві відлиги, європейські сорти винограду демонструють кращі результати, ніж сучасні єв- ро-амурські гібриди, й навпаки, в холодні  зими з ліпшими умовами для загартовування «євро-амурці» зимують дещо краще.  

 

Чи потрібно вкривати виноград?  

Більша частина України — це, фактично, північ для винограду. Хіба що на  невеликих клаптиках чорноморського узбережжя виноград може знайти умови,  за яких йому дійсно комфортно. У решті регіонів його потрібно вкривати. Є й  райони з мікрокліматом, що розташовані на кордоні укривного і неукривного  виноградарства. Тут витрати на укриття  винограду можуть бути порівняні з втратами від пошкодження морозами.  

Розглянувши всі перераховані чинники та залежності, що впливають на реальну зимостійкість винограду, стає зрозуміло, що неможливо дати універсальні  поради щодо зимівлі винограду — все залежить від клімату вашої місцевості та  вирощуваних сортів. Що радує — селекціонери постаралися, вибір є, і більшість  сучасних сортів прекрасно почуваються й добре зимують під укриттям. 

Якщо ж ваш виноград неукривний, то варто подбати про те, щоб він добре  підготувався до зими. Не можна допускати перевантаження врожаєм і ураження  лоз хворобами. Захист кущів від вітру  суттєво полегшує зимівлю, тому виноград, що росте на альтанках під стінами будинків, за суцільними огорожами  або іншими укриттями, як правило, зимує краще.  

Якщо ж ваш виноградник знахо- диться в укривній зоні, то всі сорти надійніше й простіше укрити і спати спокійно. Розпочинати укривання слід не  раніше того часу, коли нічні морози стануть стабільними.  

 

Підготував Володимир Столяренко