Приправи до сезонних овочів. Ч2
НазадСпеції, що походять із нелистових частин рослини (коріння, кори, квітів та насіння):
• духмяний перець — гострий, схожий на мускатний горіх і гвоздику;
• кардамон — насичений смак із нотками кориці та лимона, має охолоджуючий ефект, подібний до м’яти;
• каєнський перець (плід червоного стручкового перцю) — дуже гострий, пікантніший за інші перці;
• селерна сіль — просте поєднання соковитої селери з сіллю;
• перець чилі (порошкоподібний) — слабший, ніж каєнський перець, із гострим, але солодкуватим присмаком;
• кориця — солодка, пікантна, з легкою гіркуватістю і пряним ароматом;
• гвоздика — також солодка і гостра, сильніша за корицю, але слабша за духмяний перець;
• коріандр — цитрусоподібний, походить від насіння кінзи;
• кмин — пекучий, гіркувато-пряний смак, трохи схожий на аніс, і легкий кроповий аромат;
• карі — пікантний і солодкий;
• насіння фенхелю — солодкувате, з приємною текстурою;
• часник — гострий і насичений, має специфічний аромат, що надає стравам пікантності;
• імбир — пікантний і гострий;
• мускатний горіх — насичений, горіховий, але солодкий присмак;
• копчена паприка — солодка, набагато ніжніша за каєнський перець;
• куркума — трохи гіркувата, але солодка приправа з імбирним присмаком;
• ваніль — ніжна і солодка, має легкий квітковий аромат (недарма екстракт ванілі використовують виробники косметики).
Деякі трави та спеції вже традиційно супроводжують ті чи інші овочі. Згадайте хоча б гарбуз і корицю — кращого поєднання доволі важко знайти! Ми ж пропонуємо вам перелік перевірених комбінацій приправ з овочами, а також деякі ідеї, які ви, мабуть, ще не втілювали.
● Баклажани пасуватимуть до чебрецю, насіння кропу, кінзи, базиліку, часнику, материнки.
● Болгарський перець смакуватиме з петрушкою, часником, кінзою, базиліком, чебрецем, куркумою, орегано.
● Броколі краще спробувати з кропом, часником, насінням коріандру, імбиром, перцем чилі.
● Листова капуста (пекінська, китайська пак-чой, романеско, грюнколь та інші) — з імбиром, часником, м’ятою, каєнським перцем.
● Часник, каєнський перець, кориця, копчена паприка, чилі підійдуть для брюссельської капусти.
● Цвітна капуста смакуватиме з часником, кмином, чилі, розмарином, петрушкою, м’ятою, куркумою.
● Буряк добре поєднується з імбиром, кардамоном, корицею, розмарином, цибулею, чебрецем.
● Горох — із м’ятою, часником, кропом, імбиром, петрушкою, базиліком.
● Гриби краще подавати з часником, чебрецем, розмарином, петрушкою, базиліком, кропом, материнкою.
● Зелена цибуля смакуватиме у комбінації з петрушкою, шавлією, чебрецем, паприкою, розмарином.
● Кабачки — з традиційним часником, а також копченою паприкою, каєнським перцем, селерною сіллю, кропом, естрагоном.
● Картопля неодмінно сподобається із зеленою цибулею, розмарином, часником, шавлією, чебрецем, насінням кропу, кропом.
● Кукурудза добре поєднується з кропом, кінзою, базиліком, петрушкою, корицею, м’ятою, кмином, чилі, естрагоном, зеленою цибулею.
● Морква чудово смакує з кропом, імбиром, часником, розмарином, петрушкою, естрагоном, кмином, карі, мускатним горіхом, куркумою, корицею, насінням кропу, кінзою, м’ятою.
● Овочі з родини гарбузових добре поєднуються з шавлією, корицею, мускатним горіхом, ваніллю та м’ятою, гвоздикою, духмяним перцем, розмарином, материнкою.
● Огірки — з кропом, петрушкою, орегано, базиліком, м’ятою, кінзою, каєнським перцем, зеленою цибулею.
● Помідори — з базиліком, орегано, петрушкою, чебрецем, часником, чилі, зеленою цибулею, каєнським перцем.
● Ревінь — із корицею, кардамоном, імбиром, духмяним перцем, ваніллю.
● Редиска — з м’ятою, розмарином, чебрецем, імбиром, насінням кропу, кропом, базиліком, часником.
● Ріпу доповнять чебрець, розмарин, петрушка, базилік, часник, паприка, кориця, мускатний горіх, каєнський перець.
● Рукола добре смакуватиме з часником, базиліком, м’ятою, кропом.
● Селера — з чебрецем, петрушкою, орегано, базиліком, зеленою цибулею. Корінь селери краще приправити чилі, каєнським перцем, м’ятою, кінзою.
● Спаржу спробуйте приготувати з додаванням імбиру, кропу, насіння кропу, м’ятою, естрагоном.
● Стручкова квасоля смакує з орегано, петрушкою, кропом, базиліком, чебрецем, часником.
● Цибуля смачна з чебрецем, петрушкою, базиліком, розмарином, кмином, карі, куркумою, чилі, кінзою.
● Шпинат добре поєднується з часником, м’ятою, базиліком, чебрецем, петрушкою, кропом, естрагоном, імбиром, порошком чилі, материнкою.
Якщо вас заінтригували деякі комбінації, згадані у списку, найпростіший спосіб поекспериментувати й обрати улюблені — тушкувати або смажити овочі з різними травами та спеціями.
Ви можете приготувати овочі на сковороді з оливковою олією з додаванням від 1/4 до 1/2 ч. ложки обраної вами спеції або додати приправу в олію, збризнути нею овочі, викласти їх на деко й запекти в духовці. Аромат на кухні буде неймовірний!
Підготувала Світлана Мусійко