Facebook Pixel Сонячна квітка | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Сонячна квітка

Назад Сонячна квітка
28 серпня 2023

Багатьом з нас ця рослина знайома під назвою календула лікарська (лат. Calendula officinalis). Та в Україні одну з найдавніших і найпопулярніших серед лікарських та декоративних рослин, яка недаремно заслужила загальне визнання і є безперечно народною, називають нагідкою. Це однорічна рослина з родини айстрових висотою до 50–70 см. Цвіте починаючи з кінця травня і до заморозків. 

Нагідки— ​невибагливі, життєстійкі рослини. Вони можуть рости на будь-яких ґрунтах, хоча полюбляють добре зволожену, дреновану і родючу землю, на якій рясніше цвітуть, мають більші та яскравіші суцвіття. Розмножуються нагідки насінням, яке висівають навесні у перекопаний і підживлений органікою ґрунт на глибину 2–3 см. Відстань між рядами— ​приблизно 50 см. 

Перші сходи з’являються на восьмий-п’ятнадцятий день. А вже через 60–70 днів нагідки починають цвісти. Насіння визріває приблизно через сто днів після посіву і має придатність для зберігання до п’яти років. Збирати суцвіття-кошики потрібно тоді, коли розкриються не менше половини язичкових квіток. За час цвітіння можна провести до двадцяти зборів квітів з інтервалом два-сім днів залежно від погодних умов, адже рослина дуже любить сонячні дні. Щоб зібрати більший урожай, я обриваю квіточки щоденно, тому що так рослина рясніше цвіте. Квіткові кошики зриваю біля самої основи квітконоса, розкладаю тонким шаром у тіні на повітрі або на горищі. Правильно висушена сировина матиме яскраво-помаранчевий або жовтий колір зі слабким ароматичним смаком. Квіти нагідок збираю для власної аптечки, а також додаю у збір для чаїв. Термін зберігання— ​два роки (у закритому скляному посуді чи металевих коробках). 

Як декоративну рослину в садівництві використовують лише один вид—нагідки лікарські. Ці сонячні квіти не тільки прикрасять ваш сад, але й допоможуть позбутися багатьох хвороб. Далеко не всім відомі їхні лікувальні властивості. Великі яскраво-жовті чи помаранчеві пелюстки нагідок містять багато цінних для людини біологічно активних речовин, зокрема каротину. А ефірна олія додає квітам дуже приємного бальзамічного запаху. 

Широко застосовуються нагідки як протизапальний і бактерицидний засіб при запальних захворюваннях слизової оболонки рота. При ангіні готують водяний настій для полоскання (10 г висушених квіток заливають склянкою кип’яченої води). Спиртову настоянку готують на 70-процентному спирті, заливши 1 частину квіток 10 частинами спирту. Її використовують для лікування невеликих ран, опіків, відморожень, при фурункульозі, в гінекології. Лікарські форми нагідок рекомендують застосовувати при виразкових хворобах шлунка і дванадцятипалої кишки, хворобах печінки і жовчовивідних шляхів, гастритах, при аритмії серця, хворобах очей і зубному болі.     

Календула заспокоює нервову систему, знімає збудливість, якщо її приймати всередину, вона може знизити артеріальний тиск. Ця рослина має бактерицидну дію, допомагає знищити стафілокок і стрептокок. 

Мазь календули добре застосовувати при опіках, екземі, тріщинках, порізах. Можна вилікувати дерматит, грибкові захворювання. До її складу входить до 90 г вазеліну і 20 г настоянки календули. А можна зробити подібну мазь із півсклянки квіток та топленого свинячого сала. Приготувати на водяній бані, остудити, зберігати в холодильнику. 

Нагідкову олію готують із квітів, залитих соняшниковою або оливковою олією. Настоюють десять днів, проціджують. Використовують із метою захисту шкіри і влітку, і взимку. За допомогою такої олії можна захиститися від ультрафіолетового випромінювання й сонячних опіків. Для цього наносять трохи олії на обличчя, злегка масажуючи його. 

А ще з календули готують цілющий мед. Для цього 200 свіжозібраних квіток слід залити водою й витримати протягом доби. Потім воду злити, квітки злегка віджати, залити 0,5 л свіжої води, поставити на вогонь. Довести до кипіння і прокип’ятити 15 хвилин, остудити, процідити, віджати. В отриманий відвар додати 0,5 кг цукру, 2–3 шт. гвоздики, 1 ч. ложку лимонної кислоти. Варити на слабкому вогні протягом години, періодично помішуючи. Вживати для профілактики застуди.

 

Валентина Рудич,

с. Бистричі, Рівненська обл.