Facebook Pixel Як виростити гігантський гарбуз: секрети успішного врожаю | Сib.net.ua

Секрети вирощування гігантського гарбуза: поради та рекомендації

Назад Секрети вирощування гігантського гарбуза: поради та рекомендації
24 лютого 2023

Як виростити гігантського гарбуза?

У невеличке село Острів, що під Тернополем, у середині жовтня 2021 року з’їжджалися люди з усієї області. А все тому, що тут облаштували імпровізовану фотостудію із гарбузів просто неба. Мірялися тут і врожаєм. У соцмережі «Фейсбук» було оголошено конкурс на найбільшого в області гарбуза. Організатор, народний депутат та підприємець Чайківський, пообіцяв переможцю три тисячі гривень винагороди.

«Найбільший гарбуз Тернопільської області виявився вагою 55 кг і був вирощений у селі Конюхи. Господарі гарбуза Наталя і Тарас раді, що взяли участь у конкурсі та виконали всі умови», – пише Чайківський на своїй сторінці в ФБ. На цю подію відгукнулись майже всі українські ЗМІ та телебачення. Гарбузову фотозону за кілька тижнів відвідали понад двадцять п’ять тисяч людей. Організатори гарбузового фестивалю закликають усіх господарів вирощувати гарбузи на наступний рік, адже призовий фонд зросте. А «СВ» дасть кілька порад від західних експертів щодо того, як виростити велетенського гарбуза.

У царині садівництва з великими ставками ніщо не перевершує гігантського гарбуза. Кожної осені в містах і селищах по всій Америці (і Європі теж) пропонують грошові винагороди у пошуках найбільш цінного гарбуза. Хоча конкуренція у вирощуванні супер-гарбузів напрочуд серйозна, але навчитися їх вирощувати нескладно, тим паче, що багато переможців конкурсів гігантських гарбузів із задоволенням поділяться своїми порадами для досягнення успіху. Так, у 2011 році каліфорнієць Леонардо Урена зі своїм 773-кілограмовим гарбузом заробив майже 22 000 доларів, включаючи оплату всіх витрат на поїздку до Нью-Йорка на щорічний конкурс велетенських гарбузів Half Moon Bay. Його секрет – суглинний ґрунт!

Як ростуть гарбузи?

Великі гарбузи, можливо, не принесуть вам слави на місцевому гарбузовому фестивалі, але дадуть змогу пишатися ними всією родиною і, ймовірно, змусять сусідів заздрити такому врожаю.

У кінці квітня висівайте насіння в приміщенні й на початку травня висаджуйте розсаду у відкритий ґрунт. Щойно стебла почнуть розповзатися по землі, переконайтеся, що у ваших рослин достатньо води. Гарбузи гостро відчувають спрагу, тож вам потрібно забезпечити їх водою, якщо не піде дощ. Уникайте розпилювачів, оскільки це може поширювати хвороби. Краще покласти шланг, який із часом не стане видно за листям. Тримайте ґрунт постійно вологим, але не розмоклим.

Регулярно перевіряйте рослини на ознаки хвороб або шкідників. Кожен листок дуже важливий і життєво необхідний для вирощування великих гарбузів. Якщо ви помітили проблему на одному листку, вона, швидше за все, пошириться на інший. Діагностуйте та лікуйте проблеми, щойно їх побачите.

У кожній точці стебла, де з’являється лист, гарбузове стебло може дати вторинні корені. Заохочуйте це коріння до росту, насипаючи ґрунт на стебла біля листя і поливаючи протягом тижня. Робіть це в кількох місцях основного стебла. Вторинне коріння допомагає рослині «годувати» великий плід або кілька плодів одночасно.

Гарбузові ростуть із одним основним стеблом та кількома бічними. Стежте за стеблами та обрізайте їхні кінчики, коли вони сягнуть довжини 3–3,5 м. Обрізка змушує рослину надсилати більше води та поживних речовин до плодів, що розвиваються.

Найпростіший спосіб виростити великий гарбуз – залишити на основному стеблі тільки один або два плоди. Ручним секатором відрізайте зайві гарбузи.

Подумайте й про те, щоб підкласти щось під молоді гарбузи, аби захистити їх із нижнього боку від ґрунтових шкідників. Щоб уберегти гарбуз від гниття, вирощуйте його на щільній агротканині для забезпечення відтоку води. Зверху гарбуз можна буде накрити для захисту білим простирадлом.

Ключовий момент – насіння. Якщо ви хочете виростити гіганта, вам потрібно буде придбати насіння від попереднього гіганта. Більшість аматорів вважають насіння сорту Atlantic Giant найкращим із найкращих. А найдивовижніше – це те, що майже всі, хто цим займається, дадуть вам найліпше насіння і розкажуть усе, що вони знають про вирощування гарбузів-гігантів, якщо ви їх запитаєте!

Яка температура найкраще підходить для вирощування гарбуза? Вдень 32 0С, вночі – 16 0С. А ще використовуйте багато, дуже багато компосту і додавайте добриво через день. Феноменальна швидкість росту гарбуза не може не хвилювати. Вони можуть набирати до 15 кг на день, а щойно їх зрізують зі стебла, великі гарбузи втрачають від 1,5 до 2,5 кг на день.

Зробіть вирощування гарбуза сімейною справою – залучіть до нього своїх дітей. Діти нічого так не люблять, як змагання, а можливість спілкування з власними дітьми під час догляду за гарбузом є безцінною.

Підготував Володимир Столяренко