Facebook Pixel Калла ефіопська: садова рослина з екзотичним шармом | Сib.net.ua

Калла ефіопська DIVA: дізнайтесь все про сорт та правильну агротехніку вирощування

Назад Калла ефіопська DIVA: дізнайтесь все про сорт та правильну агротехніку вирощування
23 січня 2023

Калла ефіопська DIVA – садова рослина

Усім нам з дитинства знайома калла ефіопська - популярна зрізна рослина з жовтим суцвіттям-початком, оточеним білим лійчастим коміром. У нашому кліматі її вирощують у тепличних господарствах та оранжереях, квіткарі-аматори у холодну пору року утримують у кімнатах, а на літо висаджують у сад.

А ось у деяких країнах калла ефіопська – популярна садова рослина. Наприклад, у Великій Британії її вирощують переважно у відкритому ґрунті, де вона і зимує. У цій країні чимало садів, де вона настільки добре почувається, що розростається суцільними масивами. Звісно, клімат Великобританії суттєво відрізняється від клімату України. Взимку там морози рідко опускаються нижче – 12 °С, та й вологість повітря вище.

Але, виявляється, і голландці давно і успішно вирощують деякі сорти ефіопської калли без укриття у відкритому грунті. Крім того, представники голландської фірми Dummen Orange стверджують, що існують сорти ефіопської калли, здатні витримувати морози до –20…25 °С. Наприклад, сортосерія DIVA.

Ну що, спробуємо?

Сортосерія DIVA включає п'ять сортів: DIVA Classica, DIVA Alpina, DIVA Himalaya, DIVA Blanca та DIVA Siberia. Щоправда, ще не всі сорти доступні для продажу. Ми вибрали для наших читачів поки що один сорт – DIVA Himalaya, а надалі, якщо ця калла приживеться в українських садах, розширимо асортимент.

DIVA Himalaya - пишна рослина з численним листям і квітконосами. Квітка трохи меншого розміру, ніж у вихідного вигляду, зате квітів рослина утворює набагато більше.

При вирощуванні ефіопської калли в саду пам'ятайте, що найкраще вона росте на вологих ділянках з поживним грунтом в півтіні і навіть в тіні. Однак у холодну пору року ця ділянка не повинна замокати, тому подбайте про дренаж. Ну і, звичайно ж, на зиму каллу слід укрити подушкою з листя.

Сподіваємося, що ефіопська калла сортосерії DIVA приживеться в українських садах і завоює серця наших квітникарів.

Ірина Соколова, квітникар