Facebook Pixel Копитняк великий Giant: дивовижна вічнозелена рослина для дому та саду, про яку мало хто знає | Сib.net.ua

Копитняк великий Giant: відкрийте для себе рідкісну вічнозелену рослину для дому та саду

Назад Копитняк великий Giant: відкрийте для себе рідкісну вічнозелену рослину для дому та саду
23 січня 2023

Копитняк великий Giant – і для кімнати, і для саду

Копитняк великий (Asarum maximum) – ендемік Китаю, представник сімейства кірказонові – рослина надзвичайно вишукана. Глянцеве темно-зелене вічнозелене листя серцеподібної або округло-серцеподібної форми прикрашене сріблястими мітками або мармуровістю. Вони досягають 15-30 см у поперечнику. Листя утворює ефектні акуратні розетки заввишки до 35 см, а у сорту Giant – до 50 см! Навесні, наприкінці квітня – травні, а іноді ще й у червні, рослина дивує надзвичайними трипелюстковими квітами, які у цей час виглядають з-під листя. Квітки великі (до 5 см у діаметрі), оксамитові, фіолетово-чорні з великим білим центром, завдяки своїй формі та забарвленню отримали назву «мордики панди». Крім самозапилення, у природі квіти також запилюються мухами і для залучення останніх випромінюють специфічний грибний запах.

Копитняк великий мало відомий українським квітникарам, та й у садах Західної та Центральної Європи зустрічається не так часто. Основна причина – цей вид копитняка розмножується досить повільно, тому ціна на нього не низька. До того ж рослина в нас донедавна вважалася кімнатною через нібито низьку морозостійкість, але виявилося, що під укриттям з листя вона без особливих збитків перенесе навіть двадцятип'ятиградусні морози.

У природі копитняк великий росте в гірських (600-800 м над рівнем моря) лісах на багатих гумусом ґрунтах. Тому й у саду йому підбирають ділянку у півтіні; винесе рослину і значне затінення, а ось на сонці гарне листя горітиме. Копитняк любить багатий, пухкий, нейтральний або кислий ґрунт і регулярну вологість протягом літніх місяців. У умовах рослина краще і найшвидше розростається. При регулярному поливі переносить спеку, проте не виносить місць із близьким заляганням ґрунтових вод.

У відповідних умовах копитняк великий – рослина абсолютно безпроблемна, зростатиме на відведеній йому ділянці довгі роки, поступово розростаючись у суцільний килим. Єдина проблема – молоде листя може пошкоджуватися молюсками.

Згідно з останніми випробуваннями, копитняк великий здатний прикрашати сади не лише наших західних сусідів. Він уже не один рік успішно зимує у Прибалтиці та Підмосков'ї (на зиму вкривається листям).

Крім вологого тінистого саду, цю вічнозелену рослину можна вирощувати в кімнатах і зимовому саду. Завдяки своїй тіневитривалості воно може стати окрасою не дуже світлих приміщень.

Завдяки тому, що всі частини копитня великого, у тому числі й коріння, місцеве населення використовує як лікарську сировину (мають знеболювальну, відхаркувальну властивості, використовуються для полоскання при ангіні тощо), в природі ця рослина зустрічається все рідше. Міжнародним союзом охорони навколишнього середовища (МСОП) вид класифікується як уразливий. Сподіваюся, що при ширшому використанні копитня як великої декоративної рослини ми його ніколи не втратимо.

Ірина Соколова, квітникар