Facebook Pixel Про ремонтантну малину | Сib.net.ua

Про ремонтантну малину

Назад Про ремонтантну малину
09 жовтня 2023

Своєю популярністю малина зобов’язана чудовому смаку і неповторному аромату ягід, що мають високий  вміст вітамінів та інших біологічно активних речовин  із унікальними лікувальними властивостями. На жаль, ласувати свіжими ягодами доводиться недовго — трішки більше  місяця, з кінця червня до початку серпня. До того ж, несприятлива екологія, погодні аномалії, шкідники і хвороби значно  знижують урожай ягід. Проте, використовуючи ремонтантні сорти, можна продовжити сезон вживання свіжих ягід малини більше, ніж на три місяці — із серпня і до осінніх заморозків. 

Ремонтантність — це добре відома здатність рослин протягом вегетаційного періоду цвісти й плодоносити кілька разів. Ремонтантні сорти малини наділені й іншими якостями: вони здатні плодоносити як на дворічних, так і на однорічних пагонах. Такі сорти можуть давати по два урожаї: перший — як на звичайних сортах, і другий — на однорічних пагонах.  Але згадаємо вислів: «Жадібність фраєра згубила». Отримувати два урожаї за один сезон немає сенсу, оскільки перший  урожай виснажує рослину і затримує початок дозрівання другого — як правило, більш цінного. Тому вигідніше вирощувати ремонтантну малину як однорічну культуру і отримувати  тільки пізньолітні та ранньоосінні урожаї. Популярність ремонтантної малини пояснюється тим, що завдяки своїй біології та особливій технології вирощування вона позбавлена  багатьох недоліків, котрі є у звичайної малини. 

По-перше, зникає проблема зимостійкості пагонів, адже надземну частину малини восени зрізують до рівня землі. 

По-друге, спрощується догляд за насадженнями, оскільки  зникає необхідність у вирізуванні стебел, що вже дали уро- жай, нахиленні їх до землі та укриванні під зиму. Стебла невисоких кущів ремонтантної малини (до 1,5 м) не потребують  підв’язки до шпалер. 

По-третє, зрізавши восени стебла ремонтантної малини (у мене вона скошується мотокосою) і виносячи їх із садка, ми видаляємо значну частину бактерій та шкідників, що зимують на рослині. Не шкодять ремонтантній малині такі небезпечні  комахи, як малиновий жук та малиново-полуничний довгоносик, оскільки фенофази розвитку жуків і рослин не співпадають. Усе це дозволяє вирощувати ремонтантну малину  без застосування або з обмеженим використанням хімічних речовин, отримуючи таким чином екологічно чисту ягоду.  

 

Деякі секрети агротехніки 

Щоби праця була в радість, а результати — відчутні,  варто дотримуватись наступних правил, які я знаю із власного досвіду.  

l Аби малина радувала великими і рясними ягодами, їй потрібне сонце. Тож саджати рослину потрібно в найсвітліших  місцях саду. Навіть незначне притінення затримує початок  дозрівання ягід у сортів з осіннім плодоношенням і призводить до зниження урожаю.  

l Не можна саджати малину в місцях, де нещодавно росли пасльонові культури (картопля, помідори, перець, баклажани). Ці рослини мають спільних шкідників і хвороби. 

l При підготовці під малинник легких і середніх суглинків, котрі мають середню родючість, бажано на 1 м2  додати два- три відра добре перепрілого гною та склянку комплексних  мінеральних добрив, збагачених мікроелементами (Кеміра універсал, Стимул, Ріст, Нітроамофоска). Замість мінеральних добрив можна вносити органічні, збільшивши їх дозу в 1,5–  2 рази, а недостачу в ґрунті калію і мікроелементів компенсу- вати внесенням деревного попелу (півлітрова банка на 1 м2  ). 

l Добрива вносять і в посадкову яму: відро перепрілого органічного добрива і 4–5 ст. л. комплексного міндобрива. 

l Рослини саджають у ямки діаметром не менше 30–35 см  і глибиною 25–30 см. У правильно посаджених рослин коренева шийка повинна бути на рівні поверхні ґрунту.  

l Відстань між рядами 1,5–2 м, між рослинами в ряду — 0,7–0,9 м. 

l Термін осінньої посадки ремонтантних саджанців — із початку жовтня і до заморозків. Догляд за ремонтантною малиною зводиться до систематичного розпушування ґрунту, підживлення, боротьби із бур’янами, за необхідності — поливу. 

l Одночасно з розпушуванням і мульчуванням ґрунту  з другого- третього років після насаджень вносять мінеральні добрива. Особливо ефективні підживлення рідкими органічними добривами: настої пташиного посліду, що перебродили один-два тижні (співвідношення добрива і води 1:20),  або коров’яку (1:10).  

l Запорукою високих і стабільних урожаїв є правильно підібрані сорти. Особисто я зупинилась на сортах Полана і Зюгана.  Вони мене цілком задовольняють. Сортів ремонтантної малини наразі дуже багато, тому через це складно надати перевагу якомусь одному. Отже, кожен повинен сам знайти свій сорт, а це можливо лише за умов випробувань на своїй ділянці.  

Природа не придумала нічого більш цілющого, солодкого та надійного, аніж малина. Цю ніжну ягоду не зрівняти  з жодною іншою за смаком і ароматом. Вона має настільки дивовижне поєднання кольору, аромату і смаку, що, напевне, саме за це наймилозвучніший для слуху дзвін люди колись називали малиновим.  

Малина завжди була і залишається символом чогось ніжного, теплого, запашного, росяного, ліричного, а ще — щемливим  спогадом дитинства. 

 

Валентина Турчина, с. Кукленці, Полтавська обл.