Facebook Pixel Передпосівна підготовка насіння | Сib.net.ua

Передпосівна підготовка насіння

Назад Передпосівна підготовка насіння
25 жовтня 2023

Передплачувати ваш журнал мені порадила донька в 2011 році. Вона ж оформила першу передплату на півроку. Журнал сподобався, і я зробила замовлення на насіння овочів, квітів. У 2012 році порадувала своїм цвітом троянда Black Magic. Зацвітала два рази на рік. Тюльпани, нарциси і крокуси також ви писуємо з «СВ». 

Не підводить і насіння овочів. Із травня майже по вересень ласуємо огірками Тітус F1. Щоправда, саджаю я їх у теплицю, але вже з липня вони ростуть під відкритим небом. Задоволена і врожаєм цвітної капусти 4 сезони та червоноголової Гранат. Рясний урожай дали кабачки Скворушка, морква Вітамінна 6 і Дарина, перець Алекс. Дуже  рясно вродила диня Дана, але, на жаль, не достигла. 

Про помідори хочу написати окремо. Насіння до посіву готую ще в лютому. Цим способом користуюсь уже третій рік. Спочатку прогріваю насіння на трубі (55...600С), потім занурюю його у 3%-вий розчин кухонної солі й добре перемішую. Через деякий час воду з насінням, яке спливло, виливаю, а те, що осіло, промиваю проточною водою. Після цього занурюю на 20 хвилин у 1%-вий розчин марганцівки, ще раз промиваю і протягом години підсушую за кімнатної температури. Потім намочую у ви тяжці золи на 12 годин. Після всіх цих процедур насіння загартовую. Для цього загортаю його у вологу тканину і дванадцять днів поперемінно (по 12 годин) то ставлю в холодильник (t= +1...20С), то тримаю за кімнатної температури.  Після загартовування (тканина повинна бути вологою весь час) ви можете  побачити кількість пророслого насіння  і сміливо висівати його в підготовлені ящики. Пікірую я розсаду у фазі двох справжніх листків у окремі стаканчики. А далі поливаю, підживлюю. Висаджую після загрози приморозків 25–30 травня. Нижнє листя до першої китиці завжди видаляю, а високорослі помідори— ​па синкую. Намагаюся, щоб над і під китицями листя не було. Помідори саджаю рідко, щоб добре провітрювалися. 

Таку саму підготовку насіння здійснюю для перцю та баклажанів. Перець висаджую в рядку густіше, а міжряддя роблю ширші. Поливаю його під корінь теплою відстояною водою. 

А от насіння огірків, кавунів і динь після обробки висаджую у вологу тирсу. Після появи сходів пересаджую в окремі стаканчики. Розсаду цих культур завжди загартовую. Хочу додати, що після такої обробки вона росте добра, витри вала. А помідори майже не хворіють на фітофтору. В цьому році багато хто скаржився, що пропали всі помідори. У мене ж— ​ну відсотків десять. Як тільки бачу ознаки хвороби, обрізую листя, зав’язь теж зриваю. І тому ось уже третій сезон з урожаєм! 

Різними хімпрепаратами не користуюсь. Їмо екологічно чисту продукцію. Буду дуже рада, якщо мої поради комусь знадобляться.  

 

Надія Гриценко, смт Холми, Чернігівська обл.