Facebook Pixel Та, що росте на камені | Сib.net.ua

Та, що росте на камені

Назад Та, що росте на камені
09 жовтня 2023

Ось як незвично називали з античних часів добре всіма знану петрушку (Petroselinum crispum). Ця дворічна трав’яниста рослина з родини зонтичних походить із Південної Європи, з острова Сардинія, де її й дотепер можна знайти на кам’янистих схилах. Петрушка була перенесена до садів і городів давньої Еллади та вирощувалася під назвою «петроселінум», що означає гірська селера. Петрушку тривалий час вирощували як декоративну та лікарську рослину. Нині її свіжу зелень використовують переважно в кулінарії та для оздоблення вітрин у крамницях. 

Запашні листки, пагони та корені петрушки містять чималу кількість ефірної олії, глікозид апін та близько 20% жирної олії. За вмістом вітаміну С петрушка переважає багато інших овочів та фруктів, у її зелені його вп’ятеро більше, ніж у лимонах або апельсинах. 

Петрушку високо цінують дієтологи. Страви, в яких вона використовується, мають сечогінну дію, сприяють виведенню солей з організму. Зелень петрушки зменшує пітливість та добре діє при атеросклерозі. При ожирінні, захворюванні печінки та нирок рекомендується додавати до страв чималу кількість кореня петрушки. 

У косметиці петрушку здавна використовують для відбілювання шкіри обличчя. З такою метою найліпше робити маски або компреси з дрібно нарізаного зілля, змішаного з кисляком. Відваром коренів миють обличчя від смаги. Мазь із насіння діє інсектицидно, її застосовують проти вошей. При облисінні подрібнене насіння втирають у шкіру голови. Аби усунути з рота неприємний запах часнику або цибулі, достатньо пожувати свіжі або сушені листки чи корінь петрушки.  

Існує два різновиди петрушки: листкова та коренева. У нашій країні культивують обидва. Листкова петрушка вирощується заради отримання соковитої вітамінної зелені, а коренева має потовщений, слабо розгалужений корінь та відносно невелику розетку листя. Корінь також широко використовують для приготування най різноманітніших перших і других страв. 

Петрушку зовсім легко вирощувати. Посіяне насіння сходить через кілька тижнів. У перший рік рослина утворює тільки  листки, а на другий— ​і насіння. Любить петрушка сонячні місця та рівномірний полив.  

 

Руслан Второв, с. Лозоватка, Дніпропетровська обл.