Facebook Pixel Осіння обрізка троянд: як правильно доглядати за рослиною | Сib.net.ua

Основи осінньої обрізки троянд: поради для садівників

Назад Основи осінньої обрізки троянд: поради для садівників
24 лютого 2023

Троянди: основи осінньої обрізки

Обрізка троянд є обов’язковою і, для багатьох садівників, однією з найстрашніших процедур. Зрозумівши основи, ви зможете позбавитись страху обрізки і забезпечити ці прекрасні рослини правильним доглядом.

Чому потрібно обрізати троянди? Перш за все обрізка сприяє правильному зростанню: кожен зріз допомагає рослині рости здоровою, а це – обов'язкова умова для пишного цвітіння. Обрізка також визначає форму рослини: зрізаючи стебла, ви задаєте потрібний напрям для росту. Якщо ви хочете, щоб ваша троянда росла певним чином, ви можете продумати обрізку так, щоб спонукати зростання в межах цієї форми. Щорічна обрізка допомагає стримувати хвороби - коли ви видаляєте старі або схрещені стебла в центрі куща, ви полегшуєте проникнення сонячного світла та посилюєте циркуляцію повітря між стеблами. Посилений потік повітря та сонячне світло швидше висушують мокре листя, що в свою чергу допомагає запобігти спалаху хвороб.

Якщо ви будете доглядати за своїми трояндами восени, вони благополучно переживуть зиму, віддячивши вам наступного року пишним та насиченим цвітінням. Ключові роботи по догляду за трояндами восени - це наведення порядку, видалення відцвілої квітки або хворого листя та обрізка.

Алгорим дій квітникаря

Крок 1. Зріжте будь-які мокрі, зморщені відцвілі квіти троянд, щоб запобігти гниттю.

Якщо ви вирощуєте шипшину, вона також потребує уваги восени. Якщо саджанець сильно розростається, його можна окультурити, але вкорочувати, вирізати сильні, хоча і зайві гілки восени недоцільно – за зиму частина куща може бути пошкоджена морозами.

Якщо кущ шипшини дуже старий і занедбаний, то можна обрізати його повністю до самої землі. Таку радикальну обрізку застосовують і тоді, коли сильно падає цвітіння куща.

 

 

 

 

 

 

Крок 2. Зберіть і викиньте все листя, на якому є ознаки захворювання, такі як чорна плямистість, цвіль або іржа. Також збирайте всі інфіковані листки, які впали на землю, оскільки вони можуть переносити хвороби з року в рік.

Крок 3. Осінь - сприятливий час для пересадки будь-яких троянд, які знаходяться в непідходящому для гарного зростання місці.

Крок 4. Обріжте мертві, пошкоджені стебла. З кущових троянд видаліть схрещені стебла. Намагайтеся створити форму з відкритим центром, щоб стимулювати хороший потік повітря.

Крок 5. Вкоротіть стебла високих троянд, щоб знизити силу потоків вітру під час зимування кущів, оскільки пориви вітру можуть послабити і пошкодити коріння. Скрізь, де це можливо, обрізайте стебла трохи вище від бруньки, спрямованої назовні.

Крок 6. Дуже відповідальний етап укриття троянд — пригинання пагонів до землі. Пригинати пагони потрібно задовго до морозів: тоді вони ще пружні і легко піддаються маніпуляціям. Є такі екземпляри, які — важко навіть уявити —як пригнути? Але все можливо, не за раз — поступово, навантажуючи пагони день за днем. Якщо ж ви дочекаєтеся морозів, навіть тонкі й молоді пагони будуть чинити вам опір.

Коли пагони троянди зайняли правильне положення, їх потрібно прищепити біля землі. Найлегший спосіб це зробити - використати великі шпильки з дроту, електродів тощо. Оптимальна довжина «приспособи» — близко 30 см. з однієї сторони, щоб вони могли втримати трояндові гілки. Для додаткового закріплення зверху можна покласти дошки або інший «вантаж».

Навесні, ледь ґрунт відтане, троянду трохи піднімають, пізніше, коли бруньки почнуть накльовуватися, троянди треба встановити вертикально.

Крок 7. Власне процес укривання не забере у вас багато часу і сил. Ми рекомендуємо використовувати для цього перевірений спосіб —  укривання агроволокном — абсолютно екологічно безпечним, нешкідливим, стійким до вологості, ультрафіолетових променів, коливань температур нетканним матеріалом пористої структури.

Найкращий час укривати троянди, коли на вулиці стабільний невеликий мінус. Справа в тому, що під агроволокном температура повітря вища, ніж назовні, що дозволяє рослині не відчувати перепаду температур, сонячного ультрафіолету та шквального вітру.

Для укриття береться тільки біле агроволокно, чорне — для ґрунтових робіт. Біле ж волокно використовується для захисту надземної частини рослин - для облаштування парників, тунелів, укриття багаторічників, дерев та чагарників.

Зважайте на те, що агроволокно має різну щільність. Ця інформація допоможе вам зорієнтуватися, який саме матеріал потрібно використати для тієї чи іншої рослини. Варіанти використання такі:

17-23 г / м2. Найтонше і легке агроволокно. Призначено для укриття сходів без використання дуг (без спорудження парника). Волокно відмінно пропускає вологу і світло (до 80%), зберігаючи при цьому тепло.

30-42 г / м2. Більш щільне волокно, що використовується для облаштування парників по дугам із застосуванням спеціальних кліпс, укриття ґрунту, захисту рослин від легких заморозків (до 5 0С), надмірної сонячної активності (затримує до 30% світла).

50-60 г / м2. Найбільш щільне волокно, призначене для захисту від заморозків (до 10 0С), укриття рослин на зиму.

Можна вкривати в один чи два шари. орієнтуючись на погоду і стан рослинок, які ви укриваєте. Пам’ятайте, що два шари найщільнішого матеріалу збережуть неушкодженими рослини навіть із сьомої зони морозостійкості.

Коли температура знижується нижче -3 0С, в трояндах замерзають соки, а відтак їхні тканини можуть рватися і на пагонах утворюються морозобоїни – довгі тріщинкии, заповнені льодом. У цих місцях пошкоджений епідерміс уже не захищає внутрішні тканини рослин від потрапляння в них збудників хвороб, які починають розвиватися, тільки-но температура повітря знову підніметься вище 0 0С.

Врятувати пошкоджені низькими температурами троянди восени й узимку від зараження хворобами допоможе сухе укриття, у якому сік із ран швидко підсихатиме, що сприятиме рубцюванню рани. Потрібно витримати троянди упродовж двох тижнів при температурі від -2 до -5 0С, щоб їхня життєдіяльність повністю згасла, і тільки після цього споруджувати укриття.

Урахуйте, що троянди, щеплені на шипшину, можуть витримати температуру -10…12 0С, у той час як кореневласні можуть загинути уже при -5 0С. Чайно-гібридні, виткі, поліантові троянди і флорибунда пригинають до землі, попередньо підстеливши під них ялинове гілля, і закріплюють їх дерев'яними або металевими шпильками. Основу куща підгортають сухою землею, торфом, компостом або перегноєм на висоту 35-40 см, а потім укривають лежачі троянди сухим листям або ялиновим гіллям. Можна встановити над лежачим кущем металеві дуги та натягнути на них покривний матеріал.

Укриття потребують не всі троянди. Велика кількість паркових сортів і гібридів характеризується настільки високою зимостійкістю, що зовсім не вимагає захисту від холоду, а кущі тих паркових сортів, за які варто хвилюватися, досить високо підгорнути й обгорнути на зиму папером або агротканиною.       

Підготувала Світлана Мусійко