Facebook Pixel Що можна ще посіяти? Ч2 | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Що можна ще посіяти? Ч2

Назад Що можна ще посіяти? Ч2
03 червня 2024

Місце посіву, сонце-тінь  

Моркву та буряк потрібно висаджувати на гарно освітлених ділянках. У тіні  ріст коренеплоду погіршується, бадилля витягується, рослини затримуються  в розвитку, урожайність зменшується. 

Улітку ґрунт швидко пересихає.  Щоб червневі посіви змогли легко прорости, бажано вкрити їх агротканиною.  Таким чином можна уникнути пересихання та вивітрювання вологи з ґрунту, а також захистити сходи від пошкодження та замулювання дощами. Коли  рослини виростуть до 3 см, агротканину можна зняти. 

Проріджування сходів  

За весь період вирощування моркви та буряка проріджування проводять  двічі. Вперше — після появи справжніх листочків, залишаючи між рослинами  3 см. Вдруге — після проростання рослин, залишаючи між ними відстань 6 см.  

Поливи 

Морква та буряк — вимогливі до поливів рослини. Надмірна вологість ґрунту, як і недостатній полив, можуть негативно вплинули на ріст та смакові якості цих культур. Поливати потрібно систематично, приблизно раз на п’ять-сім днів. Грядка, де росте морква, повинна бути вологою на 30 см у глибину. Якщо літо дощове, є велика ймовірність, що коренеплід будь-якого терміну посіву розтріскається й буде непридатним для зберігання. При посушливій літній погоді необхідно збільшити кількість поливів.  Після поливу на поверхні землі з’являється кірка, її потрібно регулярно розпушувати або ж покрити грядки тонким  шаром мульчі, наприклад сумішшю торфу та піску, для запобігання її утворенню.  Через місяць після появи сходів поливи можна припинити для стимулювання  проростання коренеплоду в глибину.  

При появі з-під землі частини коренеплоду моркви, щоб уникнути позеленіння, можна її підгорнути або ж додати  мульчі (сіна, трави, тирси тощо). 

Через кожні два тижні впродовж літа можна сіяти салат і кріп. Ось якій  культурі влітку невелика тінь піде на користь. Сорти салатів потрібно обирати  стійкі до цвіту. Для всесезонного вирощування підходять: Лолло Біонда, Лолло  Россо, Одеський кучерявець. Сорти кропу Кущовий та Елефант мають підвищену стійкість до цвітіння, а також влітку довго даватимуть свіжу зелень. Вищевказані сорти, за умови наявності сприятливих умов для росту, довго радуватимуть ніжним і соковитим смаком. 

Особливості догляду 

Для отримання гарного врожаю  зелені в першу чергу необхідно проводити регулярні поливи, постійно підтримувати ґрунт у вологому стані. Від пересихання салат швидко піде у цвіт, а листя  стане гірким на смак. При цьому важливо не заливати, поливати між рослинами, а не під корінь. Потрібно проводити  проріджування салатів, при загущенні качанні салати гірше зав’язують головку або ж не зав’язують узагалі.  

Пізній посів спаржевої квасолі та звичайної ранньої на спаржу (стручки) 

Кущову та спаржеву квасолю теж можна сіяти «конвеєрним способом».  Це дасть можливість безперервно збирати зелені боби. Їх можна заморозити  та додавати до консервації. Також на початку літа актуально посіяти вдруге солодкий зелений горох. Для посіву краще  обирати ранні сорти: Альфа, Артилерист, Цукровий колобок. Урожай починають збирати через 10–12 днів після цвітіння.  В цей період горошини мають найбільший вміст цукру. Збір урожаю потрібно  проводити регулярно через кожні дватри дні, це сприяє більшій віддачі плодів.  

Підживлення, захист від хвороб і шкідників  

Надаю перевагу органічним добривам для рослин. Наприклад, настою  з трави й настою з попелу. Для отримання настою з трави на 2/3 заповнюю  30-літрову ємність подрібненою зеленню: чистотілом, кульбабою та травою,  скошеною в саду. Ставлю ємність на сонячне місце, доливаю води. Протягом  7–10 днів трава повинна перебродити, залежно від погоди. Чим тепліше, тим швидше починається процес бродіння.  Періодично настій перемішую дерев’яною палицею. Одразу після бродіння  проводжу підживлення, розбавляючи  настій 1:9. Такий трав’яний настій багатий на азот, який важливий для рослин  на першій фазі вегетації. 

Через 10–14 днів після першого  підживлення проводжу наступне — настоєм із попелу. Для цього 1/3 відра заповнюю попелом, заливаю гарячою водою та настоюю дві доби. Підживлення  роблю під корінь, після поливу, по 0,5 л розчину на кожну рослину.  

Для захисту від хвороб та шкідників  рекомендую використовувати біопрепарати. Вони мінімізують стрес рослин від  застосування фунгіцидів та інсектицидів, а також гарантують екологічно чисту продукцію, на відміну від агресивних хімічних препаратів.  

Любов Руденко, с. Новомиколаївка, Кіровоградська обл.