Вирощування квасолі. Частина 1
НазадДобрий день, дорогі наші творці прекрасного «СВ»! Натхнення вам у праці, здоров’я і щастя, творчих здобутків! І нехай квіти й рослини, до яких торкаються ваші руки, ростуть у кожній українській садибі.
Зима дала городникам відпочинок від осінніх турбот щодо збору врожаю. Вже не червоніють налиті соком яблука, осипалося підморожене листя, яке знайшло своє місце в компостних купах. Лише калина пригощає пташок духмяними ягодами, які після приморозків стали солодкими. Відпочивають і городники, бо вже не потрібно ні поливати, ні сапати й підв’язувати свої улюблені рослини. З’явилася вільна година підрахувати, який урожай ми отримали, а де втратили й чому, а де мали насолоду від щедрого врожаю.
Хочу розповісти про свій досвід вирощування квасолі виткої білої. Полюбити цю культуру мене навчила моя сусідка, набагато старша за мене і з більшим досвідом на ту пору. Мої діточки тоді ще «ходили під стіл» і жили ми в однокімнатній кватирі. І земельної ділянки в нас не було. Розповіді сусідки про корисні властивості квасолі та про те, як готувати з неї страви, я не залишила поза увагою. І до думки, що квасолю їдять лише бідні люди, я вже ставилася з недовірою. А коли ми з чоловіком купили земельну ділянку під забудову та за 3 км на полі отримали 20 соток землі, ось тоді я згадала про квасолю.
На осінь ми посіяли жито, весною переорали й під культиватор внесли нітроамофоску. Ширина ділянки була 15 м. От і посіяли ми по всій ширині квасолю, яку купили у місцевих жителів: 7 рядків виткої білої й 14 рядків кущової двох сортів. Садили під шнур, квасолина від квасолини на відстані 15 см і на глибині 5–6 см. Міжряддя між виткою — 70 см, а між кущовою — 60 см. Перед посівом квасолини замочили на одну годину.
Квасоля зійшла гарно, рослини були розкішні, рядки рівні та довгі, й квасоля вже почала цвісти. Всі, хто проходив повз ділянку, милувалися нею, але вдарила спека понад 30 0С — і майже місяць жодного дощу.
Першою пошкодилася квасоля на сусідніх городах, адже була посаджена будь-як по краю ділянок. Листя покривалося жовтими плямами й рослини гинули на очах. Я звернулася за порадою до агронома, й він мені пояснив, що квасоля не витримує спеки, тому моя теж загине, бо на деяких листках також були жовті плями.
Але я вирішила за свою квасолю поборотись і зробила такий експеримент. Біля городів паслися корови, й ми з чоловіком назбирали відро коров’яку. Вдома залили його водою в 3-відерній каструлі й гарно розмішали. На другий день ми це «добро» процідили через мішковину й повезли на город. Я гадала, якщо троянди коров’як лікує, то, можливо, й квасолі допоможе.
Річка від городу — за 50 м. От чоловік носив звідти воду, а я в кожне відро вливала по 1 л розчину коров’яку, розмішувала й обприскувала квасолю. Закінчивши роботу, ми поїхали додому і п’ять днів не мали можливості подивитись, як там наша квасоля. На шостий день, коли чоловік поїхав глянути, то очам своїм не повірив. Листя на квасолі стало зеленішим і жовтих плям майже не було видно. Обробка коров’яком по листю зробила свою справу, а ще пухка земля, вчасно підгорнута до рослин, утримувала вологу. Квасоля була врятована! А потім пішли дощі й ми зібрали гарний урожай.
Квасоля любить родючу землю й сонячне місце, але потрібно не забувати, що надмірне внесення добрив сприятиме росту самої рослини, а от стручків буде зав’язуватися мало. Тому перегній або компост краще вносити восени під оранку. Мінеральні добрива вносять за два тижні до посіву. Корисний і полив під час цвітіння (але тоді, коли немає дощів). Полив сприяє кращому зав’язуванню бобів. Нестача вологи може викликати опадання суцвіть. Корисно ґрунт навколо рослин замульчувати.
Спішити з посівом квасолі не потрібно, адже вона боїться заморозків. Сприятлива температура ґрунту — 10–12 0С, тоді вона гарно проростає. Здебільшого квасолю сіють у травні, враховуючи, що сходить вона 8 днів.
З повагою, Надія Гоменюк, м. Немирів, Вінницька обл.
Продовження статті за посиланням - https://cib.net.ua/ua/articles/viroshhuvannya-kvasoli-chastina-2/