Facebook Pixel Вирощування петуній на балконі: основні поради та рекомендації для успішного догляду та цвітіння | Сib.net.ua

Вирощування петуній на балконі: правильний вибір рослин та догляд за ними

Назад Вирощування петуній на балконі: правильний вибір рослин та догляд за ними
24 лютого 2023

Що потрібно знати про вирощування петуній на балконі

Петунія - одна з найкрасивіших рослин, яку залюбки вирощують у підвісних вазонах, на балконах та терасах. З усіх балконних рослин петунія виділяється надзвичайно рясним цвітінням. Петуній існує безліч  сортів, але на балконах найчастіше вирощують квіти незвичайних форм (махрові, з бахромою по краях, двоколірні тощо).

Рослину вирощувати досить легко, але є деякі моменти, які про які потрібно подбати.

Один з найважливіших етапів - вибір виду. Петунії бувають садові, каскадні та ампельні.

Садові та каскадні мають міцне стебло, що росте вгору. Зазвичай їх використовують для прикрашання полиць чи підлоги. Такі рослини можна висаджувати у вазони, контейнери тощо. Головне - прослідкувати, щоб на рослину не потрапляли прямі сонячні промені. Краще висаджувати культуру на сонці з притінення або в розрідженій тіні. У таких умовах петунія покривається шапками суцвіть.

Ампельні петунії - улюбленці дизайнерів інтер’єру. Такими рослинами прикрашають балконні стіни та парапети. Ампельні петунії мають гнучкі тонкі стебла, що ростуть вниз. Саме це характеристика дозволяє створити ефект квіткового водоспаду, який так гарно виглядає з боку. Часто під час оформлення балкона або лоджії господарі комбінують різні сорти.

Якщо місця на балконі чи лоджії обмаль, рекомендуємо висаджувати петунії з яскравими масивними квітами. Наш фаворит - сортосерія губридних петуній SuperBloom. У каталозі представлена широка кольорова палітра на будь-який смак та інтер’єр.

Петунія любить вологу, тому вимагає регулярного поливу. Не можна давати ґрунту  повністю висихати, але й заливати його не варто. Надмірний полив і застій води можуть призвести до загнивання кореневої системи і подальшої загибелі самої рослини. Якщо вода погано поглинається, потрібно розпушити землю і дати їй просохнути.

Застій води у вазонах може викликати хвороби у рослин. Серед характерних захворювань –  хлороз, чорна ніжка і борошниста роса. Перше, що потрібно зробити після діагностування хвороби, – це просушити  ґрунт і зменшити полив.

Розпізнати хвороби петуній досить легко. Якщо у рослини жовтіє листя, ви маєте справу з хлорозом. У такому випадку рослину краще обробити спеціальними препаратами, до складу яких входить хелат заліза. Чорна ніжка небезпечна для розсади петунії, а для лікування рослини досить просушити землю. Борошниста роса характеризується появою плям на листках. У цьому випадку заражені листки видаляються, а рослина обприскується фунгіцидом.

 

Підготувала Світлана Мусійко