Фенхель. Частина 2
НазадВ кулінарії, як і в медицині, знаходять застосування всі частини рослини. Листя й корені фенхелю кладуть свіжими в салати з капусти, брукви, моркви, а також додають при тушкуванні риби та м’яса. Стебла обливають окропом та їдять сирими або додають в овочеві гарніри чи салати. Насіння використовують для приготування страв із риби, свинини, капусти (супів та других страв), кладуть у маринади для овочів і консервацій з огірків, капусти, динь, кавунів, яблук, лісових ягід. Соуси з фенхелем пасують до свинини, страв із субпродуктів та холодної риби. Зелень фенхелю заморожують, сушать, консервують на зиму й використовують у свіжому вигляді. Фенхель добре поєднується з петрушкою, селерою, кропом, базиліком, естрагоном та багатьма іншими пряними рослинами. Суху зелень улюблених рослин можна поєднати за смаком та власноруч приготувати приправу з додаванням фенхелю (зелень, насіння) до м’яса, риби чи овочів.
Фенхель як ліки визнає і офіційна, і народна медицина. Цілющими є всі частини рослини. Ще Авіценна зазначив, що фенхель відкриває закупорки в проходах і судинах, загострює зір, збільшує виділення молока у породіль, допомагає від блювоти та запалення шлунку, дрібнить камені. Для зміцнення імунітету людини достатньо раз на рік у період знаходження сонця в сузір’ї Овна до переходу в сузір’я Рака щодня приймати по одному дирхему (2,96 г) дрібно потовченого насіння фенхелю з медом (цукром) у пропорції 1:1.
Насіння фенхелю входить до складу грудного, жовчогінного, шлункового та сечогінного чаїв. Порошок із плодів використовується для приготування кропової води. Власноруч її можна приготувати, заливши чайну ложку подрібненого насіння склянкою окропу. Профільтрований настій варто підсолодити. Кропову воду в аптеках готують з ефірної фенхелевої олії, її вживають як стимулюючий і шлунковий засіб. Олія має заспокійливу дію, зупиняє страхи та нервозність. Є антидотом алкоголю і нікотину, нейтралізує токсини й канцерогенні речовини у крові. Фенхель додають для покращення смаку та запаху гірких ліків. Травознавці радять фенхелеві насіння та олію при застуді як чудовий відхаркувальний засіб, корені — як проносний, а листя — як сечогінний. Основним компонентом ефірної олії є анетол, який широко використовується у парфумерній промисловості як віддушка, а також при виробництві лікеро-горілчаних напоїв, чаїв, маринадів та кондитерських виробів.
Спробуйте й ви — посійте фенхель на городі! Цей солодкий кріп — не тільки корисна рослина, а ще й красива. Для неї можна знайти місце у квітнику і на лікарській грядці, на городі чи в саду. Успіхів та щедрих урожаїв!
Олена Фокіна, с. Старе, Київська обл.