Ліки з поля, лугу, лісу. Ч2
НазадБіла акація
Мало хто знає про корисні лікувальні влас тивос ті білої акації, особливо для жінок (Ред.: Правильна назва — Робінія звичайна (Robinia pseudoacacia). Сік білої акації з квіток, які ще не розпустилися, п’ють по чайній ложці 3 рази на день при жіночих хворобах. Також настоєм цих квіток роблять спринцювання. Спиртова настоянка квіток білої акації (1 ст. ложка квітів на 200 мл спирту, настоювати 10 днів) використовується й для розтирання при радикуліті, остеохондрозі, тромбофлебітах і варикозних вузлах. Хворі місця треба рясно змочити настоянкою й ретельно розтерти. Готувати настій легко: беремо 30 г сухих квіток або 50 г свіжих і заливаємо 200 мл горілки або спирту, настоюємо 7 днів у темному місці.
Кропива
Кропива — дуже корисна рослина. Вона чемпіон за вмістом вітаміну К, який допомагає при згортанні крові, сприяє загоєнню ран. Він також необхідний для правильного формування кісток. Кропива багата на вітаміни А, С. Вживання відварів із кропиви спричиняє сильний сечогінний ефект, допомагає виведенню рідини з організму. У народній медицині її застосовують також для зміцнення і стимуляції росту волосся. Беремо 1 ст. ложку свіжої зелені кропиви, додаємо 1 ст. ложку кореня лопуха, по 1 ст. ложці розмарину й листя шавлії, заливаємо двома склянками окропу й настоюємо до охолодження. Проціджуємо, а потім, після миття голови,— ополіскуємо волосся цим настоєм. З молодої кропиви готуємо зелені борщі, салати, попередньо обдавши її окропом. Листя молодої кропиви заготовляємо у травні-червні, на зростаючому місяці, коли ця рослина має особливу силу.
Хрін
За вмістом вітаміну С хрін випереджає навіть лимон. Рослина багата на калій, кальцій, натрій, сірку, фосфор, залізо та інші мінеральні речовини. У свіжих листках хрону багато каротину. Він корисний для травлення, при авітамінозі, підвищеному артеріальному тиску, для підшлункової залози, жовчного міхура, нирок, кровотворних органів. Питна вода, у якій плавають 2–3 корінці хрону, довго зберігається свіжою, має цілющі властивості, сприяє виведенню з організму надлишків рідини та сечової кислоти, зменшує набряки на ногах, тамує подагричний та ревматичний біль. Хрін захищає від різних інфекційних захворювань. Має протизапальну й бактерицидну дію, запобігає появі онкологічних захворювань (настій — 1 ст. ложка тертого кореня на 400 мл окропу, настояти годину, процідити). Пити по чверті склянки 4 рази на день до їди.
Глід
Глід — корисна лікарська рослина. З лікувальною метою використовують його квіти та плоди. У народній медицині з глоду виготовляють відвари, чаї, спиртові настоянки, які вживають при атеросклерозах, гіпертонічній хворобі, спазмах церебральних судин, нервових збудженнях, неврозах, безсоннях та інших захворюваннях (зоб, щитоподібна залоза, клімактеричний синдром). Препарати з глоду малотоксичні й не мають побічних ефектів, плоди глоду використовують також для приготування пюре, напоїв, джемів, повидла, компотів, п’ють із ними чай. На 1 склянку окропу беремо 1 ст. ложку квіток і настоюємо 10 хвилин. Пити треба по 1 склянці 3 рази на добу за 30 хвилин до їди. Квіти та плоди глоду використовуються і в поєднанні з іншими лікарськими рослинами. При гіпертонічній хворобі, інсульті, глибокому атеросклерозі беремо 1 частину настоянки листя омели білої, 2 частини настоянки квіток глоду, 0,5 частини меліси, 0,5 частини настоянки календули, 0,5 частини шишок хмелю звичайного. Пити треба по 30–40 крапель 3 рази на добу за 1 годину до їди.
Чаї, різноманітні відвари, настоянки з цілющих рослин давно увійшли у наше життя. Вони допомагають нам позбутися різних захворювань. Треба тільки знати про користь тієї чи іншої рослини й не пропустити період збирання цих лікарських трав. У наш нелегкий час це допоможе багатьом людям вилікуватися від хвороб та покращити своє життя.
Увага! Перед вживанням цілющих рослин проконсультуйтеся зі своїм лікарем! Не збирайте плоди й трави біля автомобільних доріг та залізничних колій! Такі рослини можуть вам зашкодити. Бажаю всім гарного здоров’я!
З повагою, Юлія Калько, смт Приютівка, Кіровоградська обл.