Приправи до сезонних овочів. Ч1
НазадЧи замислювалися ви коли-небудь, як заправити овочі, щоб вони добре смакували? Ми вирішили розповісти, які трави та спеції добре поєднуються з різними овочами.
Часто люди їдять занадто мало овочів, стверджуючи, що більшість із них несмачні, хоча й дуже корисні. Безперечно, є й винятки: дехто смакує навіть сирими овочами без будь-яких спецій та солі, але більшість вважає, що овочі занадто нудні та не потрібні організму.
Правда ж полягає в тому, що овочі та фрукти містять не лише необхідні для нас вітаміни та мінеральні речовини, а ще й таку цінну для нашого здоров’я клітковину та величезну кількість біологічно активних речовин, що здатні зміцнювати імунітет, знижувати рівень запалення, нівелювати дію стресу на організм та захищати нас від захворювань. Науковці із Всесвітньої організації охорони здоров’я рекомендують споживати 500 г овочів та фруктів щодня. Цифра здається вам завеликою? Тоді ви просто не знаєте, як правильно приготувати овочі.
Чесно кажучи, для перетворення звичайних овочів у смачну страву не потрібно багато клопоту: просто треба знати, як поєднати правильні трави та спеції з певною овочевою культурою.
Спочатку ознайомимося із головними властивостями спецій, які найчастіше використовують під час приготування овочів. Ці приправи дуже популярні й наявні майже на кожній кухні. Крім того, більшість із них росте просто на вашому городі, хоча ви, можливо, ніколи не замислювалися над тим, щоб додати ту чи іншу спецію, наприклад, в овочеве рагу. Список приправ невеликий, тому ви завжди можете повернутися до нього, готуючи будь-яку овочеву страву.
Отож, перейдімо до трав.
Спеції, які отримують із листя рослин:
• базилік — ароматний і насичений, на смак нагадує перець зі слабким присмаком локриці (багаторічна рослина із солодким смаком, що використовується у промисловості та при виготовленні ліків);
• зелена цибуля — на смак щось середнє між звичайною цибулею і часником;
• кінза — досить специфічна приправа, має свіжий цитрусовий аромат, який для деяких людей смакує, як мило;
• кріп — нагадує щось середнє між фенхелем (рослина з родини парасолькових) та селерою;
• м’ята — має солодкий присмак і охолоджуючий ефект;
• орегано (материнка звичайна) — має аромат кардамону і гострий пряний смак, схожий на чебрець, але солодший із гіркуватим присмаком;
• петрушка — має свіжий трав’янистий аромат і тонізуючий ефект;
• розмарин — має хвойний аромат, солодкий, але пікантний і насичений смак;
• шавлія — теж має хвойний аромат, але з більшою перевагою відтінку цитрусових;
• естрагон — абсолютно не гіркий, насичений, смак нагадує аніс;
• чебрець — аромат нагадує кмин і аніс. Чебрець ніжний, але пікантний на смак.
Підготувала Світлана Мусійко