Facebook Pixel Приправи до сезонних овочів. Ч2 | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Приправи до сезонних овочів. Ч2

Назад Приправи до сезонних овочів. Ч2
30 вересня 2024

Спеції, що походять із нелистових частин рослини (коріння, кори, квітів та насіння): 

духмяний перець — гострий, схожий на мускатний горіх і гвоздику;  

кардамон — насичений смак із нотками кориці та лимона, має охолоджуючий ефект, подібний до м’яти;  

каєнський перець (плід червоного стручкового перцю) — дуже гострий,  пікантніший за інші перці;  

селерна сіль — просте поєднання соковитої селери з сіллю; 

перець чилі (порошкоподібний) —  слабший, ніж каєнський перець, із гострим, але солодкуватим присмаком;  

кориця — солодка, пікантна, з легкою гіркуватістю і пряним ароматом; 

гвоздика — також солодка і гостра,  сильніша за корицю, але слабша за духмяний перець;  

коріандр — цитрусоподібний, походить від насіння кінзи;  

кмин — пекучий, гіркувато-пряний  смак, трохи схожий на аніс, і легкий кроповий аромат;  

карі — пікантний і солодкий; 

насіння фенхелю — солодкувате, з приємною текстурою; 

часник — гострий і насичений, має специфічний аромат, що надає стравам пікантності; 

імбир — пікантний і гострий;  

мускатний горіх — насичений, горіховий, але солодкий присмак;  

копчена паприка — солодка, набагато ніжніша за каєнський перець;  

куркума — трохи гіркувата, але солодка приправа з імбирним присмаком;  

ваніль — ніжна і солодка, має легкий квітковий аромат (недарма екстракт ванілі використовують виробники косметики).  

Деякі трави та спеції вже традиційно супроводжують ті чи інші овочі.  Згадайте хоча б гарбуз і корицю — кращого поєднання доволі важко знайти! Ми ж пропонуємо вам перелік перевірених комбінацій приправ з овочами,  а також деякі ідеї, які ви, мабуть, ще не втілювали.  

● Баклажани пасуватимуть до чебрецю, насіння кропу, кінзи, базиліку, часнику, материнки.  

● Болгарський перець смакуватиме з петрушкою, часником, кінзою, базиліком, чебрецем, куркумою, орегано.  

● Броколі краще спробувати з кропом, часником, насінням коріандру, імбиром, перцем чилі.  

● Листова капуста (пекінська, китайська пак-чой, романеско, грюнколь  та інші) — з імбиром, часником, м’ятою, каєнським перцем.  

● Часник, каєнський перець, кориця, копчена паприка, чилі підійдуть  для брюссельської капусти. 

● Цвітна капуста смакуватиме з часником, кмином, чилі, розмарином, петрушкою, м’ятою, куркумою.  

● Буряк добре поєднується з імбиром, кардамоном, корицею, розмарином,  цибулею, чебрецем.  

● Горох — із м’ятою, часником, кропом, імбиром, петрушкою, базиліком.  

● Гриби краще подавати з часником, чебрецем, розмарином, петрушкою,  базиліком, кропом, материнкою. 

● Зелена цибуля смакуватиме у комбінації з петрушкою, шавлією, чебрецем, паприкою, розмарином.  

● Кабачки — з традиційним часником, а також копченою паприкою, каєнським перцем, селерною сіллю, кропом,  естрагоном.  

● Картопля неодмінно сподобається із зеленою цибулею, розмарином,  часником, шавлією, чебрецем, насінням кропу, кропом. 

● Кукурудза добре поєднується  з кропом, кінзою, базиліком, петрушкою, корицею, м’ятою, кмином, чилі,  естрагоном, зеленою цибулею.  

● Морква чудово смакує з кропом, імбиром, часником, розмарином,  петрушкою, естрагоном, кмином, карі, мускатним горіхом, куркумою, корицею, насінням кропу, кінзою, м’ятою.  

● Овочі з родини гарбузових добре поєднуються з шавлією, корицею, мускатним горіхом, ваніллю та м’ятою, гвоздикою, духмяним перцем, розмарином,  материнкою. 

● Огірки — з кропом, петрушкою,  орегано, базиліком, м’ятою, кінзою, каєнським перцем, зеленою цибулею.  

● Помідори — з базиліком, орегано, петрушкою, чебрецем, часником, чилі,  зеленою цибулею, каєнським перцем.  

● Ревінь — із корицею, кардамоном, імбиром, духмяним перцем, ваніллю.  

● Редиска — з м’ятою, розмарином,  чебрецем, імбиром, насінням кропу, кропом, базиліком, часником.  

● Ріпу доповнять чебрець, розмарин, петрушка, базилік, часник, паприка, кориця, мускатний горіх, каєнський  перець.  

● Рукола добре смакуватиме з часником, базиліком, м’ятою, кропом.  

● Селера — з чебрецем, петрушкою, орегано, базиліком, зеленою цибулею. Корінь селери краще приправити  чилі, каєнським перцем, м’ятою, кінзою.  

● Спаржу спробуйте приготувати з додаванням імбиру, кропу, насіння  кропу, м’ятою, естрагоном.  

● Стручкова квасоля смакує з орегано, петрушкою, кропом, базиліком,  чебрецем, часником.  

● Цибуля смачна з чебрецем, петрушкою, базиліком, розмарином, кмином, карі, куркумою, чилі, кінзою.  

● Шпинат добре поєднується  з часником, м’ятою, базиліком, чебрецем, петрушкою, кропом, естрагоном,  імбиром, порошком чилі, материнкою.  

Якщо вас заінтригували деякі комбінації, згадані у списку, найпростіший  спосіб поекспериментувати й обрати улюблені — тушкувати або смажити овочі з різними травами та спеціями.  

Ви можете приготувати овочі на  сковороді з оливковою олією з додаванням від 1/4 до 1/2 ч. ложки обраної вами спеції або додати приправу  в олію, збризнути нею овочі, викласти їх на деко й запекти в духовці. Аромат на кухні буде неймовірний! 

Підготувала Світлана Мусійко