Facebook Pixel Магічна шавлія | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Магічна шавлія

Назад Магічна шавлія
03 жовтня 2023

Другий рік росте у мене одна магічна рослина, з допомогою котрої (як колись вважалося) можна приворожити коханого. Це шавлія. Ще Гіппократ називав її  «священною травою» і рекомендував її широке застосування. 

Кущики шавлії лікарської (Salvia officinalis) я виростила із насіння розсадним способом. Цього року пересаджувала рослину навіть влітку і можу сказати, що пересадку вона переносить без проблем. Звичайно, кілька разів її рясно поливала. Ґрунти у нас піщані, бідненькі. Але шавлія стійко витримує літню спеку і при цьому пречудово виглядає. Нашу  зиму легко переносить. Рослина невибаглива, посухостійка, тому не створить вам, як садівникам, ніяких проблем.  Особливістю шавлії є те, що найбільшу кількість цілющих речовин накопичує рослина, вирощена людиною.  

Шавлію постійно омолоджую, залишаючи тільки молоді пагони, на яких виростають листочки, наповнені цілющою  силою. Свіже зірване листя шавлії має ворсисту поверхню. Тому перед сушкою його необхідно ретельно промити  у воді, а вже потім розпочинати сушіння. Найкраще нанизати  листочки шавлії на нитку, підвісити у провітрюваному затіненому місці й висушити. Можна також розкласти їх на папері  або на марлі, натягнутій на рамку. Якщо використовуєте для сушіння духовку, спеціальну сушарку або піч, то врахуйте,  що рослини, які містять ефірні олії, сушать повільно за температури не більше 35 0С. Збирати листя потрібно опівдні,  тоді концентрація ефірних олій у травах максимальна. 

Листя шавлії можна заварювати і полоскати відваром (охолодженим) горло. Відвар має бактерицидну дію. Він так само зміцнює та знімає запалення з ясен. Шавлія має виражені  протизапальні, антимікробні, кровоспинні, загальнозміцнювальні властивості, сприяє підвищенню секреторної активності травного тракту, виділенню шлункового соку, суттєво  зменшує потовиділення. Настої і відвари шавлії вважаються  гарним засобом для зміцнення волосся, можуть сповільнювати, а іноді й припиняти процес облисіння.  

Вважається, що шавлія корисна і в похилому віці, оскільки сприяє поліпшенню пам’яті, зміцненню нервової системи,  зменшенню старечого тремтіння рук. Препарати з шавлії  застосовуються для лікування багатьох серйозних захворювань, таких як гіпертонія, цукровий діабет, виразка шлунка  і дванадцятипалої кишки, хронічні запальні процеси в нирках, сечовому і жовчному міхурі, онкологічні захворювання та ін.  У Давньому Єгипті жерці, щоб збільшити народжуваність, спеціально роздавали молодим жінкам шавлію і вчили готувати  з неї чай, який слід було пити щодня до настання вагітності.  

Варто врахувати, що препарати з шавлії не можна приймати в період годування грудьми, адже вони сприяють зменшенню лактації. Зате, коли настане час віднімати дитину від  грудей, вони дуже знадобляться. Ще в давнину шавлію вважали жіночими ліками. Сучасні медики підтвердили, що вона  містить фітогормони, у чомусь схожі з естрогеном за дією на  жіночий організм. Тому спроби стародавніх модниць омолоджувати шкіру за допомогою щоденного вживання настою  шавлії не позбавлені сенсу.  

Як прянощі використовую молоде листя шавлії, додаю- чи його до яловичини, смаженої качки, дичини. Як приправа  вона годиться не до всіх страв. М’ясо, оброблене шавлією, стає більш ніжним, смачним і легше перетравлюється.  Можете зробити чіпси з листків шавлії, обсмаживши їх в оливковій олії, і прикрасити ними м’ясо.  

Порошком із цих прянощів посипають безпосередньо перед поданням бульйони (курячі),  омлети, відварену рибу, тушковану яловичину. Чудово шавлія гармонує з плавленими і твердими  сирами. Тому в ті страви, де основним інгредієнтом є сир, ви можете сміливо додавати таку  приправу, як сушена шавлія. Вона має терпкий і дуже виразний аромат. Добре поєднується зі стравами, де є капуста. 

Самолікування цією рослиною недоречне  і навіть шкідливе. Зате при належному лікарському контролі препарати із шавлії можуть  виявитися досить ефективними. Природно, що шавлія не панацея, але завдяки своїм чудовим властивостям вона допоможе зміцнити здоров’я і навіть продовжити життя.  

 

Марія Гладій