Facebook Pixel Махрові бахромчасті тюльпани: гарне доповнення для вашого саду. Поради щодо догляду та вирощування | Сib.net.ua

Махрові бахромчасті тюльпани: створіть приголомшливе шоу у своєму саду з нашими експертними порадами

Назад Махрові бахромчасті тюльпани: створіть приголомшливе шоу у своєму саду з нашими експертними порадами
03 березня 2023

Махрові бахромчасті тюльпани – чудове шоу у вашому саду!

Вони такі прекрасні, що не можуть не захоплювати. Квітки не просто махрові, але і з гарною кришталевою бахромою по краю пелюсток! Коли їх квіти повністю відкриті, то досягають 13-16 см у діаметрі! Відведіть їм парадне місце на своїй присадибній ділянці – вони на те заслуговують. Наприклад, посадіть уздовж головної доріжки. Для більшого ефекту цибулини висаджуйте групами по 10-15 штук – ви будете просто вражені, наскільки чудово вони виглядають у масі. Чи немає можливості створити маленький масив? Висаджуйте цибулини у змішаних грядках – ви отримаєте яскраві акценти на тлі інших багаторічників. Нема квітників? Висаджуйте в горщики – навіть єдиний вазон із такими тюльпанами стане вишуканою окрасою вашої тераси чи балкону. Крім того, махрові бахромчасті тюльпани дуже ефектні в зрізанні, а завдяки більш тривалому періоду цвітіння, порівняно з тюльпанами з простими квітками, довго тримаються в букетах. Зацвітають вони пізніше за інші групи – наприкінці сезону цвітіння тюльпанів.
Агротехніка вирощування махрових бахромчастих тюльпанів не відрізняється від загальної агротехніки вирощування тюльпанів. Хіба що їх висаджують на ділянках, де не буває вітру, який легко зламає великі важкі квітки.
Тюльпани люблять добре освітлені ділянки, хоча ростуть і цвітуть у легкій півтіні. Рівень залягання ґрунтових вод не повинен перевищувати 60 см – 

якщо вода підніматиметься вище, то цибулини можуть загнити. Грунт повинен бути легким, найкраще – супіщаним, багатим органікою. Тюльпани не виносять кислого ґрунту, їм найкраще в нейтральному чи слаболужному. Якщо на вашій ділянці важкий глинистий ґрунт, під час підготовки ділянки внесіть річковий пісок (до 2-х відер на 1 м2) і, якщо необхідно, вапно (50 г на м2). Не додавайте в ґрунт свіжий гній - тюльпани його категорично не переносять!
Цибулини тюльпанів у відкритий ґрунт висаджують восени, наприкінці вересня – жовтні. Глибина загортання цибулин – близько 15 см. При висадженні цибулин дотримуйтесь простого правила: товщина шару землі над цибулиною на важких ґрунтах має становити дві її висоти, а на легких – три. На зиму посадки не вкривають.
Якщо плануєте вирощувати тюльпани в контейнерах, то підготуйте ґрунтосуміш, що складається з дернової, листової землі та піску (2:2:1). При посадці цибулин (зазвичай у горщик діаметром 13 см висаджують три цибулини тюльпана) їхню пласку сторону повертайте до краю горщика – тоді найбільший лист буде звернений назовні, що надасть композиції більш декоративного вигляду. На зиму контейнери з посадженими цибулинами тюльпанів можна залишити в саду (прикопати, насипавши під горщики шар тирси або торфу, щоб потім легше було виймати з замерзлої землі) або зберігати в темному холодному приміщенні, на балконі, засипавши зверху тирсою, торфом, щоб ґрунт не пересихав. Навесні, як тільки з'являться перші сходи, виставляйте горщики на постійне місце.
Підгодовують тюльпани тричі під час вегетації. Перше підживлення проводять під час танення снігу (або, як тільки почне відростати листя) азотним добривом з розрахунку 40-50 г/м2 (бажано у вигляді розчину). Друге підживлення – повним мінеральним добривом під час бутонізації. Третє – розчином фосфорного та калійного добрива (1:1) на початку цвітіння. 

Підживлення слід проводити після дощу або  рясного  поливу,  коли  рослини просохнуть,інакше можуть бути опіки.
При створенні букетів тюльпанів пам'ятайте про їхню сумісність або несумісність з іншими рослинами. Так, наприклад, гілочки туї у вазі з тюльпанами подовжують період їх декоративності і надають квітам виразнішого забарвлення. А ось нарциси, гвоздики та конвалії, навпаки, призводять до швидкого в'янення квіток тюльпанів.

Ірина Соколова, квітникар