Facebook Pixel Капустянка шукає, де краще | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Капустянка шукає, де краще

Назад Капустянка шукає, де краще
13 жовтня 2023

Капустянка, або вовчок чи ведмедка (Gryllotalpa gryllotalpa) — комаха великих розмірів, до 6 см у довжину. Належить до ряду  прямокрилих і є родичкою цвіркунів та коників. Вечорами у травні, в пошуках партнерів, виповзає з-під землі. У цей період її ви- дає типове для цвіркунів гучне і чітке цвірінькання. З червня  по липень самка відкладає в землю близько 300 темно-жовтих яєць діаметром 4–5 мм. Личинки спочатку безкрилі, та дуже схожі на дорослу форму. Розвиваються за три тижні до дорослої особини. Спочатку годуються в основному під землею, потім восени риють нори на глибину близько 1 м. Там вони зимують і лише через два роки життя набувають здатності до розмноження. Капустянка живе до 5 років. За цей час самки утворюють 2–3 покоління комах. На щастя, виживає лише невелика їх частина.

 

Залізла капустянка на наші грядки  минулого року, хоча гній ми компо- стуємо вже чотири роки, і в грядках — органіка. Втративши перші кущики  розсади, ми без зайвих слів застосували гранули препарату RembeK — популярного засобу для знищення не лише капустянки, а й личинок хруща, дротяника. Ефект був  гарний. Упаковка 360 г розрахована на ді- лянку 12–15 соток. Хоча пишуть, що препарат  не впливає на ґрунт, бо протягом 2–3 тиж- нів отрута розкладається на вуглекислий  газ і безпечні сульфати, але не хотілося б надалі його постійно застосовувати. 

Тому про капустянку корисно знати  побільше. Звір цей любить голий перекопаний ґрунт — щоб гніздо краще прогрівалося. Спостереження наводять на думку, що під товстою мульчею, у вологому  пухкому ґрунті капустянка не селиться: некомфортно їй там. У червні на глибині 6–15 см вона влаштовує гніздо, а трохи  осторонь, на глибині півметра — кімнатку для денного лежання. Місце гнізда часто можна визначити: капустянка підгризає  й валить дорослі рослини, що знаходяться в 30–40 см на південь від гнізда —  щоб вони його не затінювали. Побачивши таке, гніздо можна викопати.  

У воді капустянка швидко тоне, тому дуже її боїться. Знайшовши хід, лийте воду через лійку. Досить два-три літри, й капустянка виповзає на поверхню. 

Ще капустянок ловлять на мед, квас  або пиво. Потрібно взяти банки або широкогорлі пляшки, змазати їх медом із- середини, нижче горлечка, або налити  трохи пива і вкопати врівень із ґрунтом. Зверху прикрити зігнутим шматком заліза або картону. Однак не скрізь капустянки на це йдуть, треба дивитися по ситуації.  

Пробували захищати рослини пластиковими циліндрами, але цього вистачило ненадовго: вже через рік капустянки  розібралися, що й до чого, й стали за- повзати в циліндри. Розумні звірі! Але ми  розумніші: виходить, потрібно загортати розсаду в дуже вузькі циліндри. Годяться  відрізки тонкостінного шланга довжиною 15–20 см або за висотою розсади.  Відрізки розрізаються вздовж, і розсада акуратно вставляється в ці чохли. 

Для тих, хто вирощує розсаду сам,  найкраще саджати її в густо продірявлені половинки пластикових пляшок.  Дірочки з кроком 0,5–0,8 см протикають- ся розпеченими металевими «грабельками». Такі «клітки» робляться один раз  на багато років. Висаджуються вони разом із розсадою безпосередньо в грядку,  на 5–10 см піднімаються над землею. Рослини проростають корінням у дірочки й гарно ростуть. 

 

Найефективніший захист — стратегічний 

● Капустянка, як і всі ми, шукає, де  краще. Якщо у виораному, бідному ґрунті раптом з’явився гній, куди вона піде?  Зрозуміло, у гній. А якщо поряд із ваши- ми постійними перегнійними грядками  з’явилася гарна купа гною або компосту, та й не одна, то розклад інший: у купі — краще. Ось перший елемент стратегії — купа органіки у ямці глибиною 50 см, яка відволікатиме шкідника.  

● Цю купу бажано надати капустян- ці наприкінці серпня: місце зимівлі вона  шукає вже у вересні. Не встиг зробити купу — вона піде зимувати в грядки. Тому найкраще мати поряд із городом пару куп постійно. Перекинути купу двічі в рік і знищити капустянок — справа неважка. Насамперед — у листопаді-грудні. Друге перекидання — у липні, коли личинки вже вивелися. 

 

Підготував Володимир Столяренко