Facebook Pixel Найгарніші верхолази | Сib.net.ua

Найгарніші верхолази

Назад Найгарніші верхолази
07 травня 2019

Клематис, лозинка, ломоніс — ось скільки назв у відомої, напрочуд гарної багаторічної рослини, якою ми за любки прикрашаємо свої присадибні ділянки.

Рід клематис відрізняється величезним різноманіттям, причому кількість видів, форм та сортів, які культивуються, постійно збільшується. Серед клематисів є трав’янисті багаторічники (надземна частина рослини на зиму повністю відмирає, а навесні відростає знову), чагарники та ліани. Саме про клематиси-ліани і буде наша невеличка розповідь на сторінках цього випуску «Сільського вісника».

В нашій країні культура ломоносу, у порівнянні з багатьма іншими садовими рослинами, відносно молода. Чомусь вважається, що клематиси — примхливі ліани, які потребують до себе повсякчасної уваги. Повірте, це не так. Навіть великоквіткові ломоноси вимагають меншого догляду, ніж такі поширені у нас однорічники, як петунія або вербена. Зате скільки краси вклала матінка-природа у квіти клематисів! Яким різнобарв’ям кольорів вона їх обдарувала! Надзвичайна краса ломоносів обумовлена не лише широкою палітрою барв та текстурою і розміром квіток, а й величезною їх кількістю. Адже на одній дорослій рослині одночасно можуть бути розкритими до 500 квіток! А якщо на присадибній ділянці посадити кілька сортів клематисів із різними термінами цвітіння, уявіть, яка то краса буде протягом трьох місяців, а то і довше!

Що ж потрібно цим прекрасним верхолазам, аби вони росли пишними, здоровими і радували нас безліччю своїх прегарних квіток? Клематисам сподобається майже все, що ви зможете їм дати! Вони можуть бути вдячними за догляд!

Клематиси-ліани не потребують великої ділянки, адже вони прагнуть висоти. Проте при виборі місця для них пам’ятайте, що, хоч ломоноси і світлолюбні, спека їм не до вподоби, та й ще квіти у деяких сортів на сонці вигорають. Якщо ж іншого місця, окрім сонячного, запропонувати не можете, обов’язково насадіть навколо клематису низькорослі рослини: вони створять зелений килим, який буде захищати ґрунт від пересихання, а саме коріння ліани від перегріву.

А як бути із ґрунтом? До ґрунтів ломоноси не вимогливі, проте краще почуваються на добре дренованих суглинках із слабо кислою, нейтральною чи лужною реакцією. На кислих ґрунтах клематиси не ростуть, а мучаться, тому їх заздалегідь слід вапнувати. Не можна саджати ломоноси також у важкий глинистий ґрунт, не підходять їм засолені та заболочені ділянки. Сухі піщані ґрунти покращують, додаючи чимало листяного перегною, гною, торфу, аби збільшити їх вологоємність. А от вологоємність глинистого ґрунту, навпаки, слід зменшити, для чого таку ділянку двічі перекопують, додаючи пісок.

Саджанці сортових клематисів часто продають у контейнерах. Це дуже зручно: такі рослини можна пересаджувати протягом майже всього періоду вегетації (за винятком найбільш спекотних днів). Перед посадкою горщик із клематисом ретельно поливають (а ще краще -замочують у ємності з водою, аби рослина легко відокремилася від горщика з грудкою землі, без пошкодження коріння). Висаджують саджанець на 5–7 см глибше, ніж він ріс у контейнері. Пагони, у міру їх росту, слід двічі підв’язувати до опори.

Але посадковий матеріал сортових клематисів, і особливо у контейнерах, коштує недешево. Люди у пошуках більш дешевих саджанців улюбленої рослини шукають їх на квіткових чи стихійних ринках тощо. Та прошу, будьте уважними! Нерідко, підкладаючи липове фото, нечесні продавці замість клематису можуть продати вам навіть бур’ян. Я особисто не раз бачила таких шахраїв. Пам’ятаю, як поблизу залізничного вокзалу в Харкові одна дамочка- смугляночка зазивала покупців на посадковий матеріал клематисів по 15 грн, а насправді продавала коріння полину! Навіть залишки листя на обрізаних пагонах не спромоглася обшморгати! І до неї вишикувалася чимала черга покупців. Наздогнала жінку, яка щойно начебто купила задешево три кущі клематисів різних кольорів, розповіла їй про обман і про те, що у клематисів мичкувата коренева система. На щастя, жінка мені повірила, а свої гроші повернула з величезним скандалом. Черга за липовим посадковим матеріалом розійшлася, та чи надовго? Тож краще купити 1–2 сорти у перевіреного продавця, а через кілька років, коли ваші кущі розростуться, зможете їх розмножити власноруч.

Клематиси розмножуються насінням (цей метод підходить лише для видових клематисів), щепленням, живцюванням (найкраще вкорінюються живці, коли у клематисів фаза бутонізації), поділом куща. Та найлегший спосіб для початківця — розмноження клематису відводками. Для отримання відводків весною навколо куща в радіальному напрямі викопують одну або кілька канавок глибиною 5–10 см. У кожну канавку кладуть один пагін та засипають його пухким поживним ґрунтом. Верхівку пагона обов’язково виводять назовні. Відводки регулярно поливають та підживлюють. Через рік відводки, що вже гарно вкорінилися на той час, відділяють від маточного куща і розділяють на самостійні рослини. З кожного такого закопаного пагона виходить 1–5 молодих рослин.

Ломоноси відрізняються швидким ростом та тривалим цвітінням, вони здатні досить швидко заквітчати паркан, стіну, перголу, а якщо немає опори — стануть ґрунтопокривними рослинами. Компактна коренева система дозволяє також вирощувати їх у горщиках, тож клематисом можна прикрасити балкон, терасу, під’їзд тощо. Для висадки у контейнери вибирайте низькорослі сорти. Глиняні горщики діаметром 30 см вважаються ідеальними для клематисів заввишки 80–150 см.

Хочу також відзначити, що клематиси — товариські квіти, вони залюбки ростуть поруч з іншими рослинами. Ви можете використовувати їх для створення різних квіткових композицій на вашій присадибній ділянці. Наприклад, огорожу прикрасьте клематисом, а перед ним створіть квітник із багаторічників. Варіантів безліч.

Однак не висаджуйте поруч із клематисом агресивних рослин, наприклад, таких, як хміль, адже він здатен задушити клематис навіть за сезон.

А ще останнім часом стали модними букетики із квітів клематисів, адже у деяких сортів довжина квітконосів часто сягає 30 см. Але квіти клематисів зрізають увечері, вночі їх зберігають у ємності з водою (наприклад, у ванні), аби вони набралися вологи, і тільки вранці з них складають букети.

Як бачите, у клематису є безліч можливостей радувати вас своїми неперевершеними квітами. Тож дайте йому цю можливість: посадіть, трішечки допоможіть... А далі милуйтеся цим дивом природи.