Facebook Pixel Пастки для садівників. Ч1 | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Пастки для садівників. Ч1

Назад Пастки для садівників. Ч1
14 серпня 2024

Часто-густо ми прислухаємося  до відомих, але не завжди правильних порад щодо садівництва. Ця тенденція стала помітною з розвитком  інтернету – завдяки мережі люди отримали доступ до необмеженої кількості інформації, та, на жаль, не все, про що пишуть на сторінках віртуальних видань, є правдою.  

Іноді ноу-хау, запропоновані неавторитетними джерелами, не тільки не дають видимих результатів,  а й призводять до матеріальних втрат  і, що найгірше, – завдають шкоди рослинам та навколишньому середовищу.  

Редакція «СВ» пропонує нашим читачам користуватися техніками, які пройшли випробування часом. Та й серед них є багато міфів, які вже встигли укорінитися у суспільстві. Настав час їх розвіяти! 

Міф 1: «додавання камінців на дно горщиків сприяє виведенню зайвої вологи» 

Багато садівників переконані, що  додавання на дно горщика шару гравію, камінців або битої червоної цегли  сприяє кращому розвитку рослин. Міф  обґрунтовується тим, що цей шар допомагає вивести зайву воду через отвір на  дні горщика, але насправді це не так. 

Лінда Чалкер-Скотт, доктор філософії  садівництва та член-засновник експертного блогу «Садові професори», пояснює,  що стежити за тим, щоб у горщику були зроблені отвори, дійсно важливо. 

За словами науковця, саме отвір буде сприяти виведенню зайвої вологи, тому що коли вода, яка рухається через ґрунт, досягає горизонтальної або вертикальної межі між різними типами ґрунтів, вона перестає рухатися. Як результат, ґрунт угорі буде більш вологим. Зайва волога, завдяки гравітаційному тиску, завжди вийде назовні незалежно від того, чи є у горщику шар гравію.  

Висновок: використовуйте контейнери з дренажними отворами (або зробіть, якщо їх немає) і сміливо засипайте  всередину лише ґрунт. До речі, отвори  сприяють провітрюванню коріння рослини, а це неабияк важливо!  

Міф 2: «від поливу рослини при ясному сонці згоряє листя»  

Чули, що не слід поливати рослини в полуденне сонце, бо краплі води,  які потрапляють на листя, фокусують сонячні промені й викликають згоряння листя? Експерти довели, що це не так – за одним винятком.  

Дослідження, опубліковане в журналі New Phytologist, показало, що під  сонячними променями краплі води, що містяться на гладких безволосих листках рослин, навряд чи можуть пошкодити основну тканину листя.  

Листя з волосками – це інший випадок. Краплі води, які утримуються над  листям волосками рослин, дійсно можуть спричинити сонячні опіки, якщо вони сфокусовані над листковою пластиною. 

Однак є «але», навіть якщо цей міф розвіяний – не бажано поливати рослини опівдні, найкраще здійснювати полив до сходу сонця. Якщо ж такий варіант вам не підходить, полийте їх увечері, коли температура спадає й рослини та ґрунт не втрачають вологу через випаровування.  

Міф 3: «до глиняного ґрунту слід додати пісок» 

Глина – це те, що називають важким ґрунтом, те, через що процес копання стає дуже виснажливим. Вода з глини погано стікає, глиняний ґрунт липкий і повільно нагрівається, коли настає літо.  

Крім того, глина часто висихає і тріскається при цьому. 

У глинистого ґрунту є чимало переваг, але прагнення вирішити його проблеми  може змусити садівників скористатися популярною порадою додати пісок  у важкий глинистий ґрунт. 

Причина, з якої це не спрацює, полягає в тому, що вам знадобиться  величезний обсяг піску, щоб зменшити частку глини в ґрунті через  відносні розміри частинок. Частинки  глини дуже маленькі, їх надзвичайно багато, тому велика площа їхньої  поверхні значно більше впливає на характеристики ґрунту, ніж пісок, що має більші частинки.  

На практиці це означає, що для розведення частки глини у важкому ґрунті  потрібні дуже великі обсяги піску або  інших матеріалів, тому досягти очікуваного ефекту можна хіба що на зовсім  невеликих ділянках.  

Експерти радять садівникам не боротися з глинистими ґрунтами, а обирати  рослини, яким подобаються такі умови.  Якщо ж для вас принципово вирощувати ті чи інші сорти рослин, можливо,  вам слід замислитися про спорудження піднятих грядок. 

Підготувала Світлана Мусійко