Facebook Pixel Перші кроки у вирощуванні суниці | Сib.net.ua

Перші кроки у вирощуванні суниці

Назад Перші кроки у вирощуванні суниці
15 липня 2023

Перші кроки у вирощуванні суниці

 

У нас росте суниця, малина, смородина, ожина, виноград,— це основні культури, які ми вирощуємо. Про них я можу розповісти якщо не все, то багато чого. Я не маю спеціальної освіти у справі рослинництва, але це не заважає мені успішно вирощувати ягоди на ринок для продажу. Я практик. Звісно, теорія також має велике значення, але теорія — це лише припущення, яке може бути, а практика — це факт, який уже є. Скажемо прямо, можна знати все про рослину теоретично і не мати жодного уявлення, як це робиться на практиці. Тоді, як кажуть, гріш ціна теорії.              

Особисто мені легко даються знання щодо рослин, оскільки я просто їх люблю. Мені приємно спостерігати за їх розвитком, робити експерименти і знаходити оптимальні варіанти. Заздалегідь прошу вибачення за, скажімо, не наукові терміни. Гадаю, це не так важливо, як сама суть справи. А тепер знайомимося із суницею — королевою весни і літа. 

Що таке суниця? Це трав’яна багаторічна ягідна рослина. Вона з року в рік дає високі врожаї порівняно з іншими ягідними культурами. Жодна інша культура не може давати плоди протягом такого довгого періоду. Саме тому вона заслуговує на особливу повагу. На мій погляд, її може вирощувати кожен бажаючий за умови сумісності із землею, на якій вона росте. 

Ми тільки почали знайомитися із суницею, і вже вислів «за умови сумісності із землею». До цього я прийшов із власного досвіду, а саме з практики. Зараз існує велика кількість сортів суниці — їх сотні. Хтось вихваляє один сорт, хтось — інший. Я давно займаюся вирощуванням суниці й з упевненістю можу сказати, що для суниці майже половина успіху — це правильно підібраний сорт для вашої ділянки. Звісно, є і такі землі, де суниця не буде рости зовсім. Різниця залежно від ґрунтів просто вражає. Отож, мабуть, не просто так люди вирощують суницю на невеликих площах (до 50 соток). На більших територіях (десятки гектарів) немає гарантії, що саме якийсь один сорт дасть чудові врожаї, і, звісно, рентабельність виробництва ягоди різко знижується. Отож, земля — це перше, на що варто звернути увагу. 

Тепер про рентабельність вирощування суниці. Хто буде працювати за «спасибі»? Думаю, що ніхто. Отож перед тим, як розпочати якусь справу, потрібно в першу чергу поставити собі запитання: «Що я з цього матиму?» У кожного буде своя відповідь. Хтось хоче мати суниці тільки для власного споживання, а хтось — і для поліпшення свого фінансового становища. Але, кінець кінцем, кожен хоче отримати якнайбільше ягід з одиниці площі. Тому саме для цього надзвичайно важливо підібрати сорт. Який саме, вам не скаже ніхто. Це просто необхідно з’ясувати саме вам. 

Не потрібно покладатися на рекламу. Звісно, вона правдива за сприятливих умов. Для суниці ці умови — це земля, на якій вона ростиме, і достатнє зволоження (це основні два фактори). Тому часто доводиться чути від людей, що їх обдурили. Звісно, таке буває. Скажімо, реклама про виткі сорти — їх просто не існує. Є звисаючі (для підвісних кошиків), але ці сорти не є виткими. Як правило, ці сорти декоративні, для краси. Хоча, якщо ви живете у багато-

поверхівці, то чому б і не виростити таку суницю на балконі — буде і краса, і користь! На смак вона не поступається звичайним сортам. Якщо хтось бажає придбати такий сорт, то «СВ» їх часто пропонує. 

На практиці, щоб знайти потрібні сорти, необхідно просто їх посадити. Чим більшу кількість ви таких сортів візьмете, тим швидше знайдете сорт для себе. Тому не варто брати більше десяти розеток одного сорту. Скажімо, візьмемо 10 сортів суниці по 10 шт. Важливо, щоб посадка здійснювалася або тільки весною, або тільки восени. Якщо це весняна посадка, то її можна здійснити по насадженнях цибулі, так, щоб навколо куща не росла цибуля в радіусі до 20 см. Цього достатньо, щоб культури не впливали одна на одну. Можна здійснити насадження по часнику, моркві (за умови вирощування на ранню продукцію). Одне слово, по будь-якій культурі, яка повністю покине площу до кінця липня. Це зумовлено тим, щоб у серпні можна було отримати власні саджанці для осінньої посадки. Між сортами достатньо мати відстань 2 м, щоб вуса сортів не змішалися. Таким чином, у вас не буде порожньої площі й ви перевірите різні сорти. З цих десяти виберіть три, які найкраще себе зарекомендували на вашу думку. А думка у кожного своя. У когось це смак ягоди, у когось — розмір, у когось — потенційна врожайність сорту. 

Звісно, в перший рік вам не вдасться досягти повного потенціалу сорту, але різниця між сортами вже буде, як кажуть, перед очима. Не варто сподіватися, що сорт, який у перший рік ви поставили на останнє місце, змінить цю позицію в наступні роки. У ліпшому випадку він із десятого місця перейде на дев’яте,— от і все. Тому моя порада — не шкодуйте викидати сорти, які вам не сподобалися. 

Отож, перший сезон — це сезон випробувань. Тут згодиться ще одна порада — потрібно постійно проводити пошук нових сортів і їх випробовувати. Саме так ми і чинимо. Кожного року щось випробовуємо, і якщо сорт виявився чудовий — він витісняє сорт, який знаходиться на останньому місці у нашій колекції. Після відбору сортів, які нам сподобалися, висаджуємо їх восени на постійне місце. 

Про те, як садимо суницю і доглядаємо за нею, буде у наступній статті, де поговоримо про схеми посадки, які кущі брати для посадки і про деякі хитрощі, що стосуються суниці.

Олег Крохмаль,

с. Соснівка, Кіровоградська обл.

Посилання на каталог суницы   https://cib.net.ua/ua/sazhenc11sunic1/