Сад. Початок. Ч2
НазадКоренева шийка. Це перехідна зона від кореневої системи до стебла (стовбура). Вона чітко відрізняється, оскільки кольори кори кореня і стебла різні. Значення кореневої шийки для агротехніки полягає у тому, що за її розміщенням визначають правильність глибини висаджування плодових культур.
Стебло. Розташовується вище кореневої шийки і складається зі стовбура та системи гілок із листками. Воно пов’язує кореневу систему з листками і генеративними органами, слугує опорою для інших надземних органів, по ньому транспортуються волога і мінеральні поживні речовини від кореня до гілок, листків квіток та плодів. Стебло плодових дерев поділяють на штамб, центральний провідник і пагін продовження.
Штамб — нижня частина стовбура — від кореневої шийки до перших нижніх гілок крони.
Центральний провідник — нижня частина стовбура, на якій розміщуються основні (скелетні) гілки першого порядку. Верхня нерозгалужена частина центрального провідника — пагін подовження. Сукупність гілок усіх порядків і центрального провідника називають кроною.
Кущі формують крону з гілок, які утворюються безпосередньо біля кореневої шийки. В кроні формуються гілки різних порядків: великі гілки, що сформувалися з центрального провідника, називають основними, першого порядку, ті, що утворилися на них — другого порядку і так далі. На основних гілках усіх порядків виростають дрібні гілочки, на яких розвиваються генеративні утворення — їх називають гілками обростання.
Бруньки. Це утворення, в яких формуються нові вегетативні або генеративні органи рослин, тобто відбуваються морфогенетичні процеси. Вони поділяються на вегетативні, в яких формуються листки й пагони, та генеративні — забезпечують утворення квіток і плодів. Генеративні бруньки поділяють на прості та змішані. З простих утворюються тільки квітки і плоди, а зі змішаних — квітки, плоди, пагони і листки. Змішані бруньки формуються у насінних порід, аґрусу і смородини, прості — у кісточкових порід. Усі плодові та ягідні культури закладають генеративні бруньки за рік до плодоношення. Тому для одержання високого врожаю необхідний щорічний ретельний догляд за рослинами. Лише у ремонтантних сортів малини і суниць відбувається формування генеративних бруньок, цвітіння і плодоношення в один рік.
Генеративні плодові гілочки. До них відносять: у насінних порід — кільчатки, списики, прутики, продухи і плодушки; у кісточкових порід — шпорці, букетні та змішані гілочки; у ягідних — кільчатки.
Кільчатки. Короткі гілочки, 13 см, із недорозвиненими бічними бруньками і добре розвиненою верхівковою генеративною чи вегетативною брунькою.
Списики. Однорічні гілочки, 5–15 см, за формою — списик. Мають укорочені міжвузля, верхівка — велика вегетативна або генеративна брунька.
Плодові прутики. Однорічні гілочки, довші за 15 см, трішки вигнуті, тоненькі, еластичні, завершуються великою генеративною брунькою.
Плодушки. Це кільчатки, списики і прутики, які розгалузилися після двочи триразового плодоношення.
Продухи. Багаторічні генеративні гілочки, що складаються з розгалужених плодушок. Високу продуктивність зберігають до 6 років.
Шпорці. Гілочки довжиною до 8 см, які формуються у сливи та абрикоси. Густо вкриті вегетативними та генеративними бруньками і закінчуються колючкою. Їхня продуктивність зберігається протягом 5 років.
Букетні гілочки. Короткі, до 3 см, із розміщенням на верхівці групи генеративних бруньок і однієї-двох вегетативних. На вишні зберігають продуктивність 3–6 років, а на черешні — 5–15 років.
Змішані гілочки. Утворюються у кісточкових порід, довжиною 15–30 см. Генеративні та вегетативні бруньки розміщуються на них уперемішку.
Інформація про генеративні плодові гілочки важлива для того, щоб при формуванні крони та обрізуванні в процесі плодоношення плодових культур зберегти їх оптимально необхідну кількість для формування високого та якісного врожаю плодів.
Василь Довгополюк, канд. біол. наук