Facebook Pixel Холодостійкі орхідеї для саду: як вибрати і виростити | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Вирощування холодостійких орхідей для саду: посібник для садівників-початківців

Назад Вирощування холодостійких орхідей для саду: посібник для садівників-початківців
23 січня 2023

Скрученик духмяний, або дамські локони

В останні роки все більше захоплених квітникарів намагаються виростити на своїх ділянках холодостійкі орхідеї, незважаючи на високу ціну їхнього посадкового матеріалу. На жаль, не всі орхідеї легко приживаються у садах. Сьогодні я хочу познайомити наших читачів зі скручеником духмяним (Spiranthes cernua var. odorata) – маловідомою українським квітникарам орхідеєю, яка при правильно підібраному місці посадки радуватиме вас довгі роки.

Рід Скрученик отримав назву за спіралеподібно закручені суцвіття у своїх представників, а в народі орхідеї з цього роду називають «жіночими локонами». Скрученик духмяний під час цвітіння сягає висоти 60 см. Його лінійне блискуче листя довжиною 15-25 см зібране у прикореневі розетки. Білі квіти довжиною 1 см із жовтою міткою на губі утворюють кистевидне суцвіття зі спірально скрученою віссю. Квітки випромінюють яскравий ванільно-жасминовий аромат. Величезний плюс цієї рослини – цвітіння у серпні-вересні, а іноді ще й у жовтні: ніжні квітки з'являються у той час, коли інші рослини починають готуватися до зимового відпочинку.

Батьківщина скрученика – схід Сполучених Штатів, де він росте на вологих, болотистих та прибережних ділянках. Chadds Ford - чудовий сорт, що інтенсивно зростає. Квітів у нього більше, ніж у типового виду, суцвіття придатні для зрізання та в гарних умовах сягають висоти 90 см! Ця орхідея була виявлена у 1960-х роках Діком Райаном біля його рідного міста Беар, штат Делавер, незадовго до того, як біля місця зростання популяції скрученика мали побудувати будинки. Забігаючи наперед, хочу повідомити, що будівництво заборонили, і наразі це місце наповнено штучними урочищами для збільшення популяції цінної орхідеї. Через кілька років учений Мерлін Брубакер, який займається розведенням тропічних орхідей, з цікавістю став вирощувати та розмножувати знахідку Діка Райана. У 1973 році форма орхідеї, вирощена доктором Брубакер, отримала заповітний Сертифікат садівницьких заслуг (Certificate of Cultural Merit) від Американського товариства любителів орхідей.

Багато наземних орхідей повільно розмножуються, тому їх так мало розводять в розплідниках і коштують вони дорого. Протягом десятиліть орхідеї викопувалися з дикої природи несумлінними колекціонерами, які знищували цілі популяції рослин. Якщо додати до цього знищення їхнього довкілля, стає зрозумілим, чому більшість наземних орхідей потрапила до Червоної книги. До того ж, як правило, орхідеї, викопані у природі, погано приживаються у саду. Справа в симбіотичних відносинах з мікоризними грибами, що живуть на кінчиках коріння багатьох орхідей. Ці гриби необхідні для успішного зростання та розвитку орхідей, а при викопуванні з природи гіфи гриба пошкоджуються, і рослина гине якщо не в перший, то на другий рік після посадки. Тому намагайтеся купувати орхідеї для саду зі спеціалізованих розплідників, де їх, як правило, розмножують методом культури тканин, що зростають у горщиках.

Як не дивно, багато проблем, з якими стикаються любителі садових орхідей, ніби не стосуються скрученика духмяного Chadds Ford. Цю орхідею не тільки досить легко виростити, вона до того ж непогано розростається у відповідних умовах. Скрученик світлолюбний, проте добре почувається при незначному затіненні. На півдні та сході України йому буде навіть краще у легкій півтіні, ніж на прямому сонці. Рослина любить вологий, але добре дренований грунт з високим вмістом органічних речовин. Якщо є можливість, то посадіть цю орхідею в грунтосуміш з листового компосту, піску і торфу. Хоча скрученик Chadds Ford зимостійкий по всій території України (зона зимостійкості 4), придбані рослини слід висаджувати навесні, щоб дати можливість добре вкоренитися до зими.

Пізньої осені, після заморозків, видаліть квітконоси – це стимулюватиме зростання коренів та дочірніх рослин. Мульчування на зиму кореневої зони скручника подрібненим листям або сосновими голками шаром 5 см - гарний спосіб захисту на випадок суворих морозів, до того ж сприяє швидшому старту навесні. Якщо ви надасте рослині такі умови, то через кілька років зможете милуватися цілою куртиною розеток, які до початку осені утворюють високі, спірально вигнуті квітконоси з ароматними квітами.

Ірина Соколова, квітникар