Тирса як добриво. Ч1
НазадЗнаючи всю користь, яку ми отримуємо від застосування органічних добрив, можна сказати — без органіки нормального ґрунту не буває, і це не перебільшення. Комусь із нас пощастило — дістався ґрунт, багатий на органічні речовини, іншим — ні, але в будь-якому разі це можна виправити. У містах придбання достатньої кількості гною може бути великою проблемою, й тоді ми починаємо пошуки інших способів підвищити родючість своєї ділянки. Альтернатив гною насправді багато: наприклад, компостна купа виробляє чудове органічне добриво, також можна сіяти сидерати, скошувати їх та залишати на поверхні або ж перекопувати скошені рослини на невелику глибину в ґрунт. Можна косити траву десь на іншій ділянці, а сіно завозити до себе і використовувати як мульчу. Можна придбати солому для мульчування — усі ці способи забезпечують надходження органіки в ґрунт і дають відмінний результат. Однак іноді жоден із перерахованих варіантів неприйнятний. Тож давайте розглянемо можливість застосування доступного і відносно дешевого джерела органіки — тирси.
Практично у будь-якому місті знайдеться деревообробний цех, де вам із задоволенням продадуть тирсу, та ще й суттєво дешевше, ніж гній. З приводу її походження можна не турбуватися — тирса і від хвойних, і від листяних дерев із часом розкладеться, хоча хвойні через присутність смол розкладаються повільніше за листяні. Деревина складається в основному з целюлози та лігніну, окрім того, у складі деревини є всі ті елементи, які рослина споживала протягом свого життя.
Навколо тирси ходить багато чуток і домислів, розглянемо їх детальніше.
■ Тирса підкислює ґрунт. Це правда, проте значення цього процесу занадто перебільшено. Взагалі, будь-яка органіка під час розкладання підкислює ґрунт, бо бактерії та гриби, що беруть участь у процесі розкладання, продукують кислоти, це нормальний процес. У природних умовах розкладання залишків рослин переважно здійснюється на поверхні, тому шкідливого закислення ґрунту від опадаючого листя і гілок не відбувається, підкислюється лише невеликий верхній шар ґрунту завтовшки в пару сантиметрів.
■ Тирса «витягне» з ґрунту весь азот, якого не вистачить для живлення рослин. Дійсно, мікроорганізми, що беруть участь у розкладанні целюлози, споживають азот, і не тільки його, однак споживання азоту може бути контрольованим, залежно від способу застосування тирси.
Підготував Володимир Столяренко