Універсальні прянощі для вашого столу. Ч1
НазадЩоб поліпшити смакові та ароматичні якості страви, перед її вживанням або в процесі приготування додаються прянощі. Це добавки рослинного походження з пряним смаком та ароматом, що вживаються як у свіжому, так і в сухому вигляді. З давніх часів люди використовували їх не лише як харчову добавку, а і як ліки.
У нашій сім’ї всі дуже люблять прянощі, тому з часом я почала замість магазинних екзотів виготовляти різні суміші самостійно, за власними рецептами. Вирощую аніс, кріп, петрушку, коріандр, гуньбу сінну (рос. пажитник), гірчицю, кмин, гісоп, базилік, мелісу, м’яту. Росли в мене майоран, розмарин, материнка (орегано), фенхель, шавлія, але не дуже прижилися. Тому чебрець і материнку збираю на луках. Культивую лише ті рослини, які гарно ростуть на присадибній ділянці й не потребують особливого догляду. У супермаркетах докуповую тільки ті прянощі, які у нас в Україні не вирощуються, а саме: суміші перців, лавровий лист, кардамон, гвоздику, імбир, мускатний горіх, куркуму, але намагаюся обирати цільний, а не порошкоподібний продукт. Весь необхідний матеріал перемелюю на кавомолці в невеликій кількості для споживання, щоб був найсвіжішим. Потрібні інгредієнти комбіную відповідно до призначення страв. Спеції у вигляді зерен я додаю на початковому етапі приготування.
Набір ароматних трав підбираю за власною авторською рецептурою. Склад інколи може змінюватися, залежно від того, які трави чи спеції є в наявності та які завжди можна спокійно замінити іншими. Головне — не переборщити.
Духмяні приправи домашнього приготування просто чудові й незамінні для споживання з різними стравами. Я завжди захоплювалася чимось новеньким і спочатку готувала тільки для своєї сім’ї. Користуюся ними щоденно вдома, ділюся з дітьми. Куштували мої пахучі травки й в Англії, Німеччині, Бельгії, Іспанії, Литві та країнах ближнього закордону. Майже все йшло на подарунки, які отримували друзі, що вподобали ароматні трави, вирощені мною. Якщо ви думаєте, що я маю з того великий заробіток, то помиляєтесь, адже витрати матеріальних та фізичних ресурсів рідко коли окуповуються повністю. Але мені до душі займатися такою справою, бо я це вмію й хочу робити.
Чому віддаю перевагу натуральним домашнім прянощам? По-перше, такого в магазині не купиш. По-друге — це, звісно, якість самої сировини, по-третє — це завжди смачно й екологічно, без жодних хімічних смакових стимуляторів, та ще й корисно для здоров’я.
З часом я перестала виготовляти велику кількість наборів спецій, які неможливо вчасно використати у свіжому вигляді для певних страв. Тому підібрала такі трави, які максимально підходять для приготування. Але все компоную інтуїтивно, на свій смак. І, звісно, намагаюся не зловживати складниками, що мають специфічний аромат чи гіркоту від природи. Оце, мабуть, і є власна незмінна формула смаку прянощів.
Свою суміш я так і називаю — набір ароматних трав «Універсальний», адже підходить він як для м’яса та риби, так і для всіх перших страв. У його складі — базилік, коріандр, гуньба, чебрець, гісоп, материнка, петрушка, кріп і кропива (так, саме звичайна кропива, як вітамінний засіб).
Життя на місці не стоїть, смаки змінюються. І завжди хочеться чогось новенького. Цього року зробила вдалі пробні набори спецій «Карі» та «Прованські трави», які вже оцінили моя донька та подруга...
Валентина Рудич, с. Бистричі, Рівненська обл.