Зміни клімату наближаються до вашого шоколаду
Назад
За словами дослідників, кліматичні зміни минулого року призвели до зниження врожаю какао в країнах Західної Африки, що є основою світового виробництва шоколаду та ще більше підвищило рекордні ціни.
Фермери в регіоні, на які припадає близько 70% світового виробництва какао, останніми роками боролися зі спекою, хворобами та незвичайними опадами, що призвело до падіння виробництва. Це спричинило різке зростання цін на какао, яке виробляють із бобів какао-дерева і є основним інгредієнтом шоколаду.
У науковому звіті встановлено, що зміна клімату, головним чином через спалювання нафти, вугілля та метану, призводить до замітного підвищення температури в Кот-д'Івуарі, Гані, Камеруні та Нігерії.
Використовуючи дані спостережень із 44 районів виробництва какао в Західній Африці та комп’ютерні моделі, дослідники порівняли сьогоднішні температури з оптимальним рівнем 32 0C, який вважається найкращим для какао-дерев.
У звіті підраховано, що за останнє десятиліття зміна клімату додала додаткові три тижні спеки з температурою вище 32 0C під час основного вегетаційного періоду какао-дерев (жовтень-березень).
Минулого 2024 року, найспекотнішого року в світі, вони виявили підвищення температури вище 32 0C протягом щонайменше 42 днів на більшості областей вирощування. Дослідники заявили, що надмірна спека сприяла зниженню кількості та якості врожаю.
Вони відзначили, що інші фактори також потенційно шкодять какао-деревам, включаючи зараження борошнистими червцями та зміну режиму опадів. Британська благодійна організація заявила, що умови в Західній Африці різко змінилися від екстремальних дощів і зіпсованих урожаїв під час сухого сезону в 2023 році до посухи в 2024 році.
«Вирощування какао є життєво важливим засобом існування для багатьох найбідніших людей у всьому світі, і кліматичні зміни, спричинені діяльністю людини, ставлять це під серйозну загрозу», — сказав Осай Оджіго, директор з питань політики та громадських кампаній «Christian Aid».
Протягом десятиліть ціни в Нью-Йорку коливаються межах 2000-3000 доларів за тону какао. Але поганий врожай 2023 р. різко підняв ціни понад 10 000 доларів за тону.
У січні світові виробники шоколаду заявили, що цього року знову підвищать ціни, щоб компенсувати зростання вартості какао.
Нарсіса Прікопе, професор Університету штату Міссісіпі, сказала, що культура стикається з «екзистенціальною загрозою» головним чином через дедалі посушливіші умови в регіонах, де вирощують какао. Вона приймала участь у дослідження Конвенції ООН по боротьбі з опустелюванням, яке виявило, що понад три чверті суші Землі за останні 30 років стали сухішими. Викиди парникових газів, що нагрівають планету, є найбільшим рушієм цієї посушливості, сказала вона. «Колективні дії проти посушливості — це не лише збереження шоколаду, а й збереження здатності планети підтримувати життя».
Підготував Володимир Столяренко