Facebook Pixel Еджвортія золотистоквіта | Сib.net.ua

Еджвортія золотистоквіта

Назад Еджвортія золотистоквіта
19 вересня 2023

Багато садівників люблять відкривати нові рослини для  свого саду. Якщо ви не знайомі з еджвортією золотистокві- тою (Edgeworthia chrysantha), то це яскравий і незвичайний  квітучий кущ. Рослина походить із Південно-Західного Китаю, Японії та Непалу, де її часто використовують для виготовлення високоякісного паперу, тому в англомовній літературі її часто називають «паперовим» кущем (Paperbush). Рід Edgeworthia було  названо на честь Майкла Еджворта (Edgeworth), ірландського ботаніка, який провів більшу частину свого життя, працюючи в Індії.  

У вищеназваних країнах еджвортія також використовується в засобах народної медицини. Кажуть, що її квітка — дуже  цінний матеріал для тибетських ліків, вона здатна знизити та стабілізувати рівень цукру в крові, кров’яний тиск, а кора  й коріння мають протизапальні та знеболювальні властивості. Нарізані кореневі та квіткові бруньки використовують  для лікування очних захворювань. 

Однак завдяки квітам еджвортія набула значно ширшого  розповсюдження. Розквітаючи рано навесні, ґрона надзвичай- но ароматних жовтих квітів зробили її популярною для садів  у помірному кліматі. Еджвортію можна вирощувати й у нас, якщо посадити в захищеному місці та забезпечити достатній  зимовий захист. Її також висаджують у контейнери для внутрішніх двориків та місць, де можна насолоджуватися ароматом квітів, які залишаються на кущі протягом трьох тижнів.  

Ви із задоволенням дізнаєтесь, що догляд за еджвортією нескладний. Рослини віддають перевагу ділянкам з органічно багатим ґрунтом (як кислим, так і лужним), але з дренажем. Вони гарно ростуть як у затіненому місці, так і на сонячному, за умови, що отримують щедре зрошення. Це не посухостійка рослина. Регулярне зрошення є важливою частиною догляду за «паперовим» кущем.  

Еджвортія майже не потребує обрізування. Якщо обрізка необхідна для підтримання бажаного розміру та форми,  її слід проводити після завершення цвітіння. Хвороб і шкідників не помічено. 

Підготував Володимир Столяренко