Вирощування квасолі
Назад
Дозрілу квасолю перед приготуванням корисно замочити на 3–4 години в холодній кип’яченій воді й поставити в прохолодне місце. Якщо замочувати її довше, тримаючи в теплому місці, квасоля має здатність закисати. Після замочування воду потрібно обов’язково злити, бо вона набуває неприємного смаку, а квасолю прополоскати. А ще квасолю варять у несолоній воді. Присолюють, коли страва майже готова. Це прискорює процес варіння.
Про користь квасолі можна багато говорити. Вона корисна людям із надмірною вагою. Її використовують при хворобах підшлункової залози, адже квасоля захищає її від виснаження і є зміцнювальним засобом. Також вона поліпшує пам’ять.
Допомагає квасоля і людям із цукровим діабетом, сприяючи зниженню рівня глюкози в крові. Страви з квасолі засвоюються поступово, і людина довго не відчуває голоду. Це потрібно враховувати тим, хто хоче позбутися зайвої ваги. А от у худих людей, навпаки, покращується обмін речовин в організмі.
Крім бобів, стручки білої квасолі також корисні для здоров’я людини. Вони містять незамінні амінокислоти, кобальт, калій, вітамін С, кумарини та флавоїди.
Відвар бобів квасолі використовують зовнішньо при екземі та різних висипах. А ще таким відваром миють волосся при подразненнях шкіри голови.
Квасоля — це цінний білковий продукт, рослинне «м’ясо», яке легко засвою ється організмом людини. Якщо ви хочете використовувати квасолю для дієтичного харчування, то готуйте її без м’яса. Тушкуйте її з морквою та іншими овочами з додаванням рослинної олії. Можна додати шматочок масла.
Але й із м’ясом квасоля теж дуже смачна. А як смакує салат із квасолею, морквою та печерицями, вінегрет та інші страви! Споживайте й водночас лікуйтеся.
Витка квасоля — дуже гарна декоративна рослина. Її сорти квітують білими, рожевими та червоними квітами. А якщо посадити різні сорти у вигляді намету, це буде гарна композиція з однорічних квітів.
Завдяки великій висоті та густому листю квасоля може створювати тінь для інших рослин. І так чудово спостерігати, як вона підіймається по опорі, віддячуючи нам смачними бобами. Хочеш — іди нарви їх у молочній стиглості, хочеш — коли стручки дозріють.
Отже, раджу вам: вирощуйте квасолю. Страви з неї смачні та корисні.
Я з радістю поділилася з читачами своєю інформацією. Зичу всім здоров’я. З повагою,
Надія Гоменюк, м. Немирів, Вінницька обл.