Facebook Pixel Петунія: як виростити гарну рослину своїми руками | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Петунія: секрети успішного вирощування гарних рослин

Назад Петунія: секрети успішного вирощування гарних рослин
23 січня 2023

Як я вирощую петунію

Петунія – яскрава квітка: вона гарна, переливається всіма кольорами веселки, цвіте довго – до морозів. Рослина чудово почувається як на дачній клумбі, так і на балконі. Петунії можна розділити на чотири групи: багатоквіткові, дрібноквіткові, крупноквіткові, ампельні, а також сурфінії – особливий ампельний гібрид.

Найпопулярніші – багатоквіткові та великоквіткові. Перші – це пухнастий кущ із великою кількістю квіток. Крупноквіткові цвітуть не так рясно, але квіти у них великі (10-12 см у діаметрі).

Дуже красиві петунії з махровими квітами, а сорти темних кольорів, до того ж мають приємний сильний аромат.

Для розсади петунії беру легку землю – вона на торф'яній основі. Можна взяти і свою з городу, але тоді слід додати до неї піску і перемішати із покупною землею.

Землю проливаю розчином марганцівки і після цього сію насіння петунії, трохи притискаючи їх до ґрунту. Насіння дуже дрібне і проростає воно на світлі, його не треба засипати, тільки обприскувати водою і щільно закривати «тепличку» за допомогою целофану та гумки.

Температуру в цей час підтримую до 20...22 °С, а після сходів - до 18...16 °С. Щодня тепличку провітрюю, сходить насіння через 10-14 днів. Знімаю целофан і підсипаю розжарений і охолоджений пісок - він захистить сходи від чорної ніжки.

Пікірую петунію у фазі двох справжніх листочків. Полив я поєдную з підживленнями через кожні десять днів. Для підживлення використовую комплексне рідке добриво для квітучих рослин. Розсаджую петунію по склянках.

Прищипувати великоквіткову петунію не обов'язково, вона й сама добре кущиться. Після пересадки в грунт забезпечте їй регулярний полив, підживлення - і вона віддячить рясним цвітінням і красою вашої клумби.

Також висаджую петунію у вазони, кашпо, ящики, а восени забираю до будинку, де вона ще довго цвіте і тішить нас. Спеки та сухого повітря петунія не любить.

Вирощуйте цю прекрасну квітку - вона улюблениця багатьох квіткоманів. Правильно?

З повагою, Катерина Шпірко, смт Олександрівка, Кіровоградська обл.

 

Фото. Це мої красуні-петунії, що їх охороняє зайчик.