Facebook Pixel Нарциси в горщику | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Нарциси в горщику

Назад Нарциси в горщику
18 липня 2023

Нарциси в горщику

 

Виростити квітучий нарцис у кімнаті зовсім не складно, але все ж таки цей процес має свої особливості. Для вигонки придатні практично всі сорти нарцисів, але в залежності від часу, коли бажано отримати квіти, беруть або ранні, або пізноквітучі сорти.

У жовтні для вигонки підбирають великі (вагою не менше 60 г), здорові цибулини. Ємність для них повинна бути не менше 12 см заввишки. У горщик засипають ґрунт (краще з торформ або тирсою) і висаджують впритул одна до одної цибулини так, щоб не менше однієї третини висоти цибулини перебувало на поверхні, землю приминають і поливають. Кількість цибулин визначається розміром горщика.

Далі настає фаза спокою. В цей час горщики тримають у повній темряві за температури + 5...7С. Такі умови можна створити, прикопавши горщики в саду під шаром торфу в 10 см (або під іншим укриттям), поставивши в холодний підвал, гараж або навіть на нижню полицю домашнього холодильника, попередньо помістивши їх у темний пакет. Цей етап закінчується з появою паростків.

З середини січня або в лютому горщики з рослинами переносимо в приміщення з температурою близько 10...14С на добре освітлене, але без прямих сонячних променів місце. Стежимо за вологістю ґрунту і, з появою бутонів, температуру підіймаємо до 18...20С. Подальший догляд за нарцисами в домашніх умовах зводиться до своєчасного поливу, установки опори при великій висоті квітки. 

Не варто викидати нарцис після того, як він відцвіте. Потрібно зрізати відцвілі квіти, продовжувати поливати, внести добриво і чекати, коли засохне листя. Після цього цибулини викопують, обсушують і укладають на зберігання. Для вигонки на наступний рік ці цибулини не годяться, але, посаджені восени в саду, вони укоріняться, наберуться сили і через рік зацвітуть знову.


 

Катерина Серікова, м. Харків