Facebook Pixel Як отримати задоволення від урожаю цибулі. Ч2 | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Як отримати задоволення від урожаю цибулі. Ч2

Назад Як отримати задоволення від урожаю цибулі. Ч2
07 травня 2024

Терміни та посадка. Терміни посадки цибулі-тиканки  залежать від погодних умов. Якщо весна рання й тепла, то висаджувати можна і в квітні. У непрогріту землю (температура  нижче 12 0С на глибині 8–10 см) садити цибулю немає сенсу,  адже вона може піти у стрілку. Але й запізнюватися з посадкою теж не слід, особливо якщо весна тепла й суха. Це може  призвести до того, що спочатку в рослини буде посилено розвиватися зелене перо, а коренева система відставатиме у розвитку, а потім через брак вологи й високої температури цибулини будуть повільно розвиватися і залишаться дрібними.  

Час посадки цибулі-тиканки під зиму також визначається погодою. Потрібно вгадати такий момент, щоб до настання стійких  морозів цибулинки вкоренилися, але масово не проросли, іноді цей момент настає через тиждень-два після посадки часнику.  

Висаджуємо тиканку на підготовлені грядки рядками, попередньо розсортувавши її за розміром. Так, тиканку діаметром  до 1 см садимо на відстані 4–5 см одна від одної; діаметром до 1,5 см — на відстані 6–8 см; діаметром до 2 см — через 8–10 см. Відстань же між рядками найкраще взяти близько 20 см, щоб було краще обробляти цибулю і щоб посадки гарно провітрювалися.  

Неглибокі канавки зручно спочатку пролити водою, а потім посадити цибулинки й щільно обтиснути землею. Восени  цибулинки присипати землею шаром у 1–1,5 см, а при весняній посадці вершечки цибулинок повинні трохи виглядати.  

Догляд. Осінні посадки з початком морозів укривають мульчею (торфом, розсипчастим компостом, хвоєю). Навесні,  після сходу снігу, укриття прибирають. За весняними посадками цибулі можна почати доглядати ще до появи сходів,  адже в цей час треба постаратися не допустити утворення щільної кірки землі. Тому слід частіше розпушувати ґрунт, що допоможе ще й позбутися бур’янів. І надалі розпушування  ґрунту слід проводити регулярно, щоб забезпечити постійний доступ кисню до коренів рослини. Важливо розпушувати  ґрунт після поливів. 

Найбільше вологи цибуля потребує в першій половині вегетації. Рослини поливаємо рясно, приблизно один-два  рази на тиждень (залежно від погоди). У липні ж, коли цибулини починають дозрівати, зайва волога вже не потрібна,  тому поливи спочатку скорочуємо, а потім за два-три тижні перед збиранням цибулі взагалі припиняємо. Але, якщо літо дуже спекотне та сухе, посадки можна зрідка поливати, щоб уникнути в’янення та затримки росту цибулин.  

Необхідно також не допускати заростання посадок цибулі бур’янами, адже вони спричиняють підвищену вологість,  що сприяє розвитку грибних захворювань.  

Підживлення. Уперше підживлення проводимо приблизно через 15–20 днів після посадки, бажано, розведеною  гноївкою (1 кг гною на 10 л води) або пташиним послідом (1 кг на 15 л води). Витрата добрива — з розрахунку 10 л розчину на 1 кв. м. Наступного разу таке підживлення можна буде зробити через три тижні. Гарних усім урожаїв!  

Підготував Володимир Столяренко