Facebook Pixel Мій досвід вирощування жоржин | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Мій досвід вирощування жоржин

Назад Мій досвід вирощування жоржин
21 жовтня 2024

Хочу поділитися своїм досвідом вирощування жоржин. Перш ніж посадити їх у відкритий ґрунт, бульби занурюю на 5–10 хвилин у розчин марганцю (5%). Викопавши ямку десь 10–11 см, на дно насипаю перегній або мінеральні добрива. Відстань між рослинами повинна бути 0,9–1 метр. Висаджую жоржину, коли мине загроза весняних заморозків — у квітні або на початку травня. Протягом росту обробляю рослину препаратами, щоб захистити від шкідників та грибкових захворювань. 

Коли жоржина тільки починає розквітати, підживлюю її калійними добривами, адже від цього залежить забарвлення квітів.  Обов’язково потрібно підв’язувати рослину і робити підпори. Припиняю підживлювати в серпні, щоб корінь підготувався до зими.  Поливаю в міру висихання ґрунту. Протягом вегетації необхідно  виполювати бур’яни та підпушувати ґрунт, ніби нагортати на рослину, тоді стовбур не буде ламатися від вітру, якщо немає опори.  

З настанням осені, коли листя змарніло після перших  заморозків, кущ ще відпочиває десь тиждень, а потім його обережно викопую (корінь дуже ніжний), обрізаю стебло на висоті  вказівного пальця від кореневої шийки і дивлюся, щоб не було  пошкодження або гнилі. Якщо є, то обробляю попелом від фруктового дерева. Використовую Фундазол, за допомогою цього  препарату добре зберігаються бульби жоржин. Після цієї процедури коріння підсушую, вказую назву сортів. Зимують мої  улюбленці в льоху. Перед тим, як помістити бульби в льох, я вибілюю його вапном, а місце, де вони будуть зимувати, гарно засипаю попелом. Протягом зими регулярно відвідую корені та підкладаю попіл, щоб вони не згнили.  

З настанням довгоочікуваної весни я дістаю бульби, ретельно перевіряю їх на ушкодження та висаджую в ґрунт, якщо  заморозки минули.  

Антоніна Кібукевич, с. Дубіївка, Черкаська обл.