Facebook Pixel Приправи до сезонних овочів. Ч2 | Сib.net.ua

Приправи до сезонних овочів. Ч2

Назад Приправи до сезонних овочів. Ч2
30 вересня 2024

Спеції, що походять із нелистових частин рослини (коріння, кори, квітів та насіння): 

духмяний перець — гострий, схожий на мускатний горіх і гвоздику;  

кардамон — насичений смак із нотками кориці та лимона, має охолоджуючий ефект, подібний до м’яти;  

каєнський перець (плід червоного стручкового перцю) — дуже гострий,  пікантніший за інші перці;  

селерна сіль — просте поєднання соковитої селери з сіллю; 

перець чилі (порошкоподібний) —  слабший, ніж каєнський перець, із гострим, але солодкуватим присмаком;  

кориця — солодка, пікантна, з легкою гіркуватістю і пряним ароматом; 

гвоздика — також солодка і гостра,  сильніша за корицю, але слабша за духмяний перець;  

коріандр — цитрусоподібний, походить від насіння кінзи;  

кмин — пекучий, гіркувато-пряний  смак, трохи схожий на аніс, і легкий кроповий аромат;  

карі — пікантний і солодкий; 

насіння фенхелю — солодкувате, з приємною текстурою; 

часник — гострий і насичений, має специфічний аромат, що надає стравам пікантності; 

імбир — пікантний і гострий;  

мускатний горіх — насичений, горіховий, але солодкий присмак;  

копчена паприка — солодка, набагато ніжніша за каєнський перець;  

куркума — трохи гіркувата, але солодка приправа з імбирним присмаком;  

ваніль — ніжна і солодка, має легкий квітковий аромат (недарма екстракт ванілі використовують виробники косметики).  

Деякі трави та спеції вже традиційно супроводжують ті чи інші овочі.  Згадайте хоча б гарбуз і корицю — кращого поєднання доволі важко знайти! Ми ж пропонуємо вам перелік перевірених комбінацій приправ з овочами,  а також деякі ідеї, які ви, мабуть, ще не втілювали.  

● Баклажани пасуватимуть до чебрецю, насіння кропу, кінзи, базиліку, часнику, материнки.  

● Болгарський перець смакуватиме з петрушкою, часником, кінзою, базиліком, чебрецем, куркумою, орегано.  

● Броколі краще спробувати з кропом, часником, насінням коріандру, імбиром, перцем чилі.  

● Листова капуста (пекінська, китайська пак-чой, романеско, грюнколь  та інші) — з імбиром, часником, м’ятою, каєнським перцем.  

● Часник, каєнський перець, кориця, копчена паприка, чилі підійдуть  для брюссельської капусти. 

● Цвітна капуста смакуватиме з часником, кмином, чилі, розмарином, петрушкою, м’ятою, куркумою.  

● Буряк добре поєднується з імбиром, кардамоном, корицею, розмарином,  цибулею, чебрецем.  

● Горох — із м’ятою, часником, кропом, імбиром, петрушкою, базиліком.  

● Гриби краще подавати з часником, чебрецем, розмарином, петрушкою,  базиліком, кропом, материнкою. 

● Зелена цибуля смакуватиме у комбінації з петрушкою, шавлією, чебрецем, паприкою, розмарином.  

● Кабачки — з традиційним часником, а також копченою паприкою, каєнським перцем, селерною сіллю, кропом,  естрагоном.  

● Картопля неодмінно сподобається із зеленою цибулею, розмарином,  часником, шавлією, чебрецем, насінням кропу, кропом. 

● Кукурудза добре поєднується  з кропом, кінзою, базиліком, петрушкою, корицею, м’ятою, кмином, чилі,  естрагоном, зеленою цибулею.  

● Морква чудово смакує з кропом, імбиром, часником, розмарином,  петрушкою, естрагоном, кмином, карі, мускатним горіхом, куркумою, корицею, насінням кропу, кінзою, м’ятою.  

● Овочі з родини гарбузових добре поєднуються з шавлією, корицею, мускатним горіхом, ваніллю та м’ятою, гвоздикою, духмяним перцем, розмарином,  материнкою. 

● Огірки — з кропом, петрушкою,  орегано, базиліком, м’ятою, кінзою, каєнським перцем, зеленою цибулею.  

● Помідори — з базиліком, орегано, петрушкою, чебрецем, часником, чилі,  зеленою цибулею, каєнським перцем.  

● Ревінь — із корицею, кардамоном, імбиром, духмяним перцем, ваніллю.  

● Редиска — з м’ятою, розмарином,  чебрецем, імбиром, насінням кропу, кропом, базиліком, часником.  

● Ріпу доповнять чебрець, розмарин, петрушка, базилік, часник, паприка, кориця, мускатний горіх, каєнський  перець.  

● Рукола добре смакуватиме з часником, базиліком, м’ятою, кропом.  

● Селера — з чебрецем, петрушкою, орегано, базиліком, зеленою цибулею. Корінь селери краще приправити  чилі, каєнським перцем, м’ятою, кінзою.  

● Спаржу спробуйте приготувати з додаванням імбиру, кропу, насіння  кропу, м’ятою, естрагоном.  

● Стручкова квасоля смакує з орегано, петрушкою, кропом, базиліком,  чебрецем, часником.  

● Цибуля смачна з чебрецем, петрушкою, базиліком, розмарином, кмином, карі, куркумою, чилі, кінзою.  

● Шпинат добре поєднується  з часником, м’ятою, базиліком, чебрецем, петрушкою, кропом, естрагоном,  імбиром, порошком чилі, материнкою.  

Якщо вас заінтригували деякі комбінації, згадані у списку, найпростіший  спосіб поекспериментувати й обрати улюблені — тушкувати або смажити овочі з різними травами та спеціями.  

Ви можете приготувати овочі на  сковороді з оливковою олією з додаванням від 1/4 до 1/2 ч. ложки обраної вами спеції або додати приправу  в олію, збризнути нею овочі, викласти їх на деко й запекти в духовці. Аромат на кухні буде неймовірний! 

Підготувала Світлана Мусійко