Бораго на щедрій грядці. Ч2
НазадА тепер хотілося б ознайомити читачів «СВ» із практичним використанням огірочника. Адже коло його застосування доволі широке, включаючи медицину і кулінарію.
Своїм смаком і ароматом огірочник може позмагатися із самим огірком, адже молоді листочки бораго дивовижно нагадують запах цього овоча. Із бораго готують різноманітні овочеві салати, літні холодні супи. А білокачанна капуста, селера, різні види салату лише доповняють їх неперевершений смак. Обов’язковою умовою приготування салатів має бути використання лише молодого листя, адже більші листки — жорсткі. Цю травичку часто кладуть у рагу та окрошки тоді, коли справжні ґрунтові огірочки ще не дозріли. У їжу також вживають і коріння огіркової трави, зібране восени. Воно надає оригінального делікатного і неперевершеного аромату винам, оцту, сирам, сметані та сиропам.
Завдяки інтернету тепер можна знайти безліч доступних рецептів, як ось, наприклад:
Салат із солодкого перцю
300 г солодкого перцю, 300 г листя бораго, 300 г квашеної капусти, олія. Промиту порізану огіркову траву з’єднати зі скибочками солодкого перцю, додати капусту та заправити олією.
Салат із помідорами і горіхами
200 г помідорів, 100 г нарізаних листочків огіркової трави, 5 подрібнених волоських горіхів, олія. Усе перемішати, заправити олією.
Окрошка з огірковою травою
200 г посіченої огіркової трави, 2–3 варені картоплини, 0,5 л бурякового відвару, 1 варений буряк, інша зелень (на смак), сметана, сіль. Зелень та овочі порізати, залити відваром із буряка (можна квасом), заправити сметаною. Можна додавати варені яйця та м’ясо, ковбасні вироби.
Як пряність огіркову траву часто додають до супів, м’ясних і рибних страв. За кордоном бораго застосовують у лікерогорілчаній та кондитерській промисловості у виробництві напоїв. У домашніх умовах цю рослину використовують для приготування літніх освіжаючих напоїв.
Освіжаючий лимонад
Узяти листя бораго, меліси, м’яти, а також половину лимона. Змішати все у блендері й залити кількома склянками холодної води. Лимонад процідити, підсолодити цукром, медом чи сиропом, подати охолодженим або з льодом. Можна поєднувати огіркову траву в суміші з чебрецем та фенхелем.
Народна медицина відзначає позитивний вплив огіркової трави на шлунково-кишковий тракт людини. Слизові речовини, які у великій кількості містяться в рослині, обволікають слизові оболонки шлунка і кишківника. Цю травичку рекомендується включати в дієту при захворюваннях печінки, нирок, жовчного міхура і при інфаркті міокарда. Відвари та чаї з огіркової трави широко використовують як заспокійливий засіб для тих, хто страждає порушеннями сну, депресивними станами, нервозністю. Завдяки великій концентрації сапонінів у хімічному складі огіркова трава має і відхаркувальну дію, тому її часто використовують для лікування застудних захворювань як протизапальний засіб, що доповнюється легким знеболювальним впливом і здатністю знімати набряки. Застосовують бораго в косметології та як лікувальний засіб при хворобах шкіри — нейродерміті, алергічних висипаннях.