Facebook Pixel Моя улюблена ожина | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Моя улюблена ожина

Назад Моя улюблена ожина
15 листопада 2024

Неодноразово перечитую журнали  «СВ», з яких черпаю безліч корисного для себе. Багато вже чого  виписувала: і деревця фруктові, і різні  плодові кущі, і квітів немало. А ось у каталозі «СВ» за No1 2018 р. мене зацікавила  ожина, про яку хочу розповісти. Тоді ж відразу виписала два сорти: Black Butte і Natchez. Пройшли роки, і тепер я ними дуже задоволена, бо маю хороші врожаї. 

Характерні риси цих рослин: вони не колючі, дуже врожайні, солодкі, лікувальні, не уражуються хворобами, тому їх не треба нічим обприскувати, ростуть на будь-якому  ґрунті, не бояться засухи, морози витримують до –25 0С. Надземна частина ожини  схожа на малину. У перший сезон виростають молоді пагони, а на другий рік дають  урожай, і так щороку молоді пагони плодоносять. Пагони, з яких уже зібрано врожай,  пізно восени потрібно зрізати під корінь, а молоді — лишати для нового врожаю. 

Ягоди ожини дуже смачні, солодкі,  підходять для джемів, компотів, заморозки, а особливо корисно споживати  їх свіжими. До того ж ожина славиться лікувальними властивостями: нормалізує  тиск, очищає кровоносні судини, виводить солі, покращує імунітет. Мені вона  дуже допомагає від тиску. Деякі люди говорять, що культуру треба вкривати, але я не роблю цього. Та й чим її укриєш, якщо щорічно пагони ростуть до 3–4 м  завдовжки, сягають землі, верхівками чіпляються ґрунту, відразу ж дають коріння  й утворюють приріст для нового куща?  Навесні я відрізаю частину пагона з утвореним коренем і саджаю на нове місце,  де й виростає новий кущ. Я вже такі кущі подарувала усім сусідам і знайомим. 

Своїм чагарникам навесні роблю обрізку приблизно до метра довжини,  навіть бокові гілочки теж трішки обрізаю — тоді ожина дає більші ягоди і достатній урожай. Ну й додам, що, коли  пагони дуже довгі, то при загущенні,  особливо в дощову пору, можуть загниватися ягоди. То я з тонкої арматури  зробила огорожу, до якої прив’язую пагони, щоб їм було комфортно, а мені —  добре зривати ягоди. 

Я раджу всім вирощувати ожину —  з нею немає особливого клопоту. Восени обрізати пагони, що відплодоносили, навесні вкоротити пагони й зібрати  врожай. Зрідка в засуху можна полити. В мене також є і плодові дерева, такі як абрикос, персик, кизил — хоч у них часто обмерзає цвіт, але я їх люблю і жалію.  

На цьому я закінчую свою розповідь. Бажаю всім передплатникам «СВ»  вирощувати ожину і мати щедрі врожаї. Бувайте здорові, усім усього найкращого! 

З повагою і любов’ю, 

Любов Борис, с. Стара Миколаївка, Рівненська обл.