Facebook Pixel Найбільш цілюща з гінур. Ч2 | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Найбільш цілюща з гінур. Ч2

Назад Найбільш цілюща з гінур. Ч2
21 жовтня 2024

В останні десятиліття проводилося  активне вивчення лікарських властивостей рослини науковцями, особливо в США  та країнах Європи. У чисельних та різнобічних дослідах фармацевтів встановлено, що гінура (особливо екстракт її коріння) є потужним джерелом природних  антиоксидантів. Останні дослідження також довели, що витяжки з рослини мають  антидіабетичні, гіпотензивні, протипухлинні (особливо при раку молочної залози, матки та лейкемії), антибактеріальні,  антимікробні (малярійний плазмодій), антивірусні (антигерпетичні), противірусні  (молочниця) та протизапальні властивості. Дослідження науковців довели, що  гінура лежача також здатна знижувати  холестерин, ефективна при лікуванні чоловічого безпліддя. Крім того, доведено,  що гінура має гастропротективний ефект при виразковій хворобі шлунка. Пізніше було виявлено захисну дію препаратів  рослини на шкіру при опроміненні ультрафіолетом. Вивчення фармацевтичних  властивостей рослини ще триває. Науковці відзначають, що гінура лежача має  дуже високий терапевтичний потенціал. 

У харчовій промисловості гінура  включена до складу деяких сортів таких продуктів, як чай, кава, шоколад,  цукерки, жувальна гумка. Гінуру повзучу  також використовують у засобах особистої гігієни та косметичних засобах,  у тому числі розчинах для миття рук,  дезінфікуючих засобах для рук, спреях для ротової порожнини, масках для  обличчя, кремах для догляду за шкірою. 

У наші дні гінура продемонструвала  високу комерційну цінність та різноманітність її застосування у низці галузей.  

Оскільки гінура лежача у природі росте у вологому субтропічному та тропічному кліматі, як правило, без приморозків,  із річним діапазоном температур від +13  до +35 0C, то в Україні цю рослину слід вирощувати в кімнатах як ампельну або як  ґрунтопокривний однорічник у відкритому ґрунті. У відкритому ґрунті найкраще  росте на багатих, вологих, добре дренованих суглинках або супісках, із pH від 5,0  до 7,0. Ділянка має знаходитись у легкій тіні.  Зважте, що рослина погано витримує посуху. Регулярне зрізування пагонів або листя  для лікування суттєво не відображається на самопочутті гінури — рослина швидко відновлюється та стає ще пишнішою.  

Наостанок хочу нагадати, що перед використанням будь-якої рослини  з лікувальною метою завжди слід консультуватися зі своїм лікарем.  

Підготувала Ірина Соколова, канд. с.-г. наук