Щеплення дерев
Назад
Я змалку мріяла освоїти мистецтво щеплення дерев. Усьому довелося вчитися самій. Так, я самоучка. І далеко не все роблю за описаною класичною технологією. Наприклад, боюся при нарізанні живців різати їх на себе. Завжди ріжу від себе, щоб не порізатися. Та головне – результат: приживаність щеплень. Виявилося, що не тільки я роблю так. У численних навчальних роликах Ютуба майстри щеплення роблять так само.
Щеплення бувають різні. Вони різняться за термінами проведення, видами і навіть інструментами, якими їх виконують. Основні методи – копулювання (щеплення живцем) та окулювання брунькою. Першим способом щеплять навесні, другим – влітку.
З моїх спостережень зробила висновок, що такі культури, як яблуня, груша, айва, горобина зазвичай приживаються без проблем при будь-якому способі щеплення і в будь-які терміни.
Кісточкові дерева (абрикос, алича, слива, вишня, персик) більш примхливі. Їм найкраще підходить окулювання. Якщо ж прищеплювати їх живцем, то краще робити просте копулювання, без надрізу язичка. Цей метод більш трудомісткий, але вихід саджанців, що прижилися, вище. Я так щеплю абрикос, персик, черешню та вишню. Слива не така вибаглива і майже так само безпроблемна, як і насіннєві культури. Навесні кісточкові прищеплюють в першу чергу.
Щеплення роблю у перші весняні теплі дні. Вони благополучно приживаються, витримуючи надалі пониження температури і навіть морози. В останні роки у нас різко настає спека. Навіть щеплення, що прижилися, можуть загинути, просто згоріти на спекотному сонці, якщо прищепити їх пізно.
Гілочки для копулювання я нарізаю заздалегідь. Розводжу мед чи цукор (одна чайна ложечка на склянку води), наливаю в баночку і ставлю туди підготовлені живці. Можна використовувати чисту воду. Так вони можуть зберігатись кілька годин. Водний розчин оберігає зрізи живців від окиснення. Для кращого приживання на щеплені живці одягаю поліетиленові пакетики. Виходить мініатюрна тепличка з вологим мікрокліматом, сприятливим для зрощення щепи та підщепи. За такого способу обмазувати зрізи живців садовим варом необов'язково. Вони й так не пересихатимуть у пакетиках. Обмотую місце щеплення поліетиленовою плівкою. Причому нарізаю її стрічками завдовжки 30 см із підручних матеріалів – пакетів від молока, кефіру тощо. буд. Головне, щоб поліетилен був міцним і витримав натяг при обмотці.
Від. ред.: Зараз в продажу є зручна поліетиленова стрічка для щеплення.
Олена Каленська, м. Коростень, Житомирська обл.