Facebook Pixel Родючість ґрунтів! Ч1 | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Родючість ґрунтів! Ч1

Назад Родючість ґрунтів! Ч1
30 червня 2024

Якось так сталося, що наукова  система землеробства разом із механізацією й хімізацією, незмінно  символізуючи світовий прогрес і торжество науки, за неповне століття значно  погіршила всі родючі ґрунти, включаючи знамениті чорноземи. Тим часом  ділянки природи, які уникли втручання людини, зберігають родючість ґрунтів, не виснажуються, хоча рослинної  маси виробляють більше, ніж на наших найкращих полях. Зауважте, без усякої додаткової праці, додаткових речовин і енергії ззовні! Якби ми робили все так,  як треба, родючість наших ґрунтів незмінно росла б, і рослини радували б  нас міццю та врожаями. 

Як працьовитість убила родючість 

Двічі на рік ми перекопуємо землю й не бажаємо помічати, що під овочами  на нашому городі лише третина (максимум половина) землі, інша ж частина  тільки радує око «порядком», але там  краще ростуть лише бур’яни, а ґрунт перегрівається, ущільнюється, висушується, змушуючи нас більше його поливати.  

Так, наприклад, 2021 року в Чернігівській області з’ясувалося, що ущільнення ґрунтів на полях має місце на 70%  площі земель. Прилад, який вимірює  щільність ґрунту, показав, що для кукурудзи і пшениці це — «бетон», як і для вологи, що практично не потрапляє в нижні  шари. Природа ущільнень — переважно техногенна, викликана багаторічним  обробітком на одну й ту саму глибину. Рішення напрочуд мудре — збираються вирішити цю проблему безвідвальним обробітком нижче ущільнених горизонтів на глибину 35 см (https://agroelita. info/).  

Схиляючи голову перед працьовитістю, ми ставимо собі незмінне запитання:  що ми робимо не так, наскільки не так,  і чи дійсно працьовитість така необхідна? Бо рослини, незважаючи на всі наші  хитромудрощі, слабнуть і хворіють. 

Часткові відповіді на ці запитання були знайдені ще на початку минулого  століття. Агроном І. Є. Овсинський винайшов безорну систему землеробства  і зняв проблему посух. Академік В. Р. Вільямс детально розробив «агробіологічне вчення» про відновлення родючості  ґрунтів. П. А. Костичев створив вчення про нагромадження перегною (гумусу) у ґрунтах і показав, що він створюється мікроорганізмами із залишків коріння за  наявності стабільної грудкуватої структури землі. Список авторитетів розумного  землеробства можна і далі продовжувати, але вражає інше — наскільки послідовно ігноруються їхні рекомендації  сучасною практикою. 

Родючість ґрунтів створюємо не ми 

Її створюють живі організми. Вони успішно роблять це мільйони років.  Ґрунт — це їхній продукт, це «жива губка», співтовариство тисяч видів живності,  що постійно відтворюють свій дім. Головні з них — коріння рослин. Мільярди канальців і трубочок пронизують і стискають ґрунт, формуючи грудкувату структуру. Відмираючи, ці трубочки служать  їжею комахам, бактеріям та різним мікроорганізмам, а зверху відмерлі рослини покривають ґрунт шаром органіки,  де харчується інша живність. Найважливіші з них — дощові черви, що пронизують ґрунт системою ходів і перетворюють органіку в бактеріально-гумусний  концентрат — біогумус. Завдяки стабільній, не порушуваній протягом століть  структурі та мульчі з органічних залишків ґрунт активно дихає, поглинає вологу з теплого повітря в кількості, що вдвічі (!)  перевищує обсяги опадів. Мульча зберігає постійну вологість і температуру  ґрунту. В цих умовах активно працюють бактерії та гриби, що перетворюють азот повітря на засвоювану нітратну форму. Активна живність виділяє вуглекислий  газ, що опускається в нижні шари ґрунту й, перетворюючись на вуглекислоту,  розчиняє мінерали, звільняючи калій, фосфор, сірку, кальцій, магній та інші  елементи живлення. За наявності вологи елементи живлення піднімаються вгору по капілярах і корінню рослин. 

Глибоке перекопування руйнує  канали, знищує покривний шар мульчі. Ґрунт перестає дихати, всмоктувати  воду з повітря, а після дощів занадто  ущільнюється. Повітря з нього витискується, вуглекислий газ не виробляється, мінерали не розчиняються. У таких  умовах починають працювати анаеробні бактерії, що віднімають кисень у хімічних сполук, і всі елементи живлення переходять у незасвоювану форму.  Ґрунт швидко пересихає, незважаючи на  розпушування. Рослини голодують, незважаючи на добрива. Полив допомагає  погано — безструктурний ґрунт не пропускає воду вглиб. Рослини ослаблені,  виснажені таким доглядом, хворобливі й страждають від шкідників. Це і є суть родючості, а ми маємо порочне коло.

Підготував Володимир Столяренко