Підготовка насіння до посіву: поради та рекомендації для отримання здорових та міцних рослин
НазадЯк підготувати насіння до посіву
Підготовка насіння – дуже відповідальний етап у вирощуванні культур. Класична схема підготовки матеріалу до посіву може включати такі процедури:
Калібрування – відбираємо найповноцінніші насінини.
Прогрівання – насіння після такої процедури швидше сходить.
Знезараження – знищуємо патогенну мікрофлору на поверхні насіння.
Замочування – пришвидшуємо проростання насіння.
Барботування – насичуємо насіння повітрям або киснем у воді.
Стимулювання – створюємо оптимальні умови для сходження рослин.
Розглянемо кожен спосіб підготовки насіння до посадки детальніше.
Калібрування
Визначити візуально, яке насіння краще, досить складно, тому можна скористатися опусканням насіння в соляний розчин, для приготування якого потрібно взяти 40 г солі й розчинити її в 1 л води. Опустивши насіння в розчин, треба добре його перемішати й дочекатися, коли легке насіння спливе, а важче потоне. Садити потрібно те, яке опиниться на дні посудини. Тут важлива концентрація розчину, інакше результати можуть бути необ’єктивними. Альтернатива: просто посіяти все насіння, а при розсаджуванні вибрати найміцніші паростки.
Прогрівання
Сухе насіння огірків, кабачків, патисонів і гарбузів розсипають на деко тонким шаром і витримують у гарячій воді протягом 2–4 годин за температури +50 0С. Температуру при цьому підвищують поступово (починаючи від кімнатної до необхідної), а насіння часто перемішують. Недотримання цього правила може призвести до запарювання чи, навпаки, пересушування насіння та погіршення його якостей. Насіння не можна підвішувати у марлевих мішечках поруч із батареєю опалення. За температурою потрібно ретельно стежити, оскільки якщо вона буде вищою, то насіння може загинути, а якщо нижчою – ефекту від прогрівання не буде.
Але прогріти насіння можна набагато легше – у термосі. Можна також у грілку налити гарячої води, накрити її серветкою, а зверху поставити тарілку з насінням у гарячій воді потрібної температури. Насіння капустяних культур слід прогрівати за температури 52…54 0С 20 хв, помідорів – 50…52 0С 30 хв, баклажана і перцю – 50…52 0С 25 хв, буряка – 48…50 0С 25 хв. Відразу після прогрівання насіння треба на 2–3 хв помістити у дуже холодну воду, а потім підсушити, якщо його не передбачається сіяти відразу. При прогріванні необхідно використовувати термометр і годинник.
Знезараження
Знезаразити насіння від збудників грибних і бактеріальних хвороб можна за допомогою розчину марганцевокислого калію з розрахунку 100:1 (на 100 мл води 1 мг речовини); час витримки – 20 хвилин. Потім насіння промивають і просушують до стану сипучості (насіння не повинно прилипати до пальців).
В аптеці можна придбати перекис водню. Потрібно взяти 2–3%-й розчин перекису водню, розігріти його до 40 0С і потримати в ньому насіння 5–8 хвилин. Можна обробляти насіння в 10%-му розчині. У такому випадку співвідношення насіння до розчину повинно бути 1:1, а тримати його потрібно в розчині близько 20 хвилин. І третій спосіб – замочування насіння в 0,4%-му розчині перекису водню (продається в садових магазинах). Капусту та інше насіння бажано протравлювати в такому випадку 12 годин, а томати й буряк – 24 години.
Замочування
Існує багато груп насіння, проростання якого буде важким і тривалим без попереднього замочування. Наприклад, насіння таких городніх рослин, як морква, кріп, фенхель, селера та ін., містить захисні ефірні олії, які гальмують процес проростання. Щоб «вимити» їх із насіння, процедура замочування повинна тривати близько 48 год.
Замочують і насіння таких культур, як перець, капуста, огірок, кавун, томат і буряк. Це також стосується зерен бобових і гарбузових, які мають тверду оболонку. Насіння таких культур необхідно замочити у воді або іншій спеціальній рідині не менше ніж на 18 годин. Такий агроприйом сприяє розм’якшенню верхнього щільного шару насіння, завдяки чому паросток прокльовується набагато швидше.
Деякі городники замочують насіння в етиловому спирті – він здатен розм’якшити оболонку значно швидше. Зернятка поміщають у мішечок із тканини і занурюють їх у горілку на 10 хвилин. Якщо використовується чистий спирт, час обробки скорочують у 2 рази, щоб не пошкодити насіння. Після обробки насіння в тому ж мішечку необхідно промити під холодною водою. Після цього його висушують і висівають.
Барботування
Барботування – це метод насичення насіння повітрям або киснем у воді з метою скорочення терміну проростання. Для цього вам знадобиться електричний компресор, який використовують в акваріумах, та скляна банка або пластикова пляшка. Процес барботування проходить таким чином: у банку наливають воду температурою 20…24 0С і насипають туди насіння у співвідношенні 1: 4 води до кількості посадкового матеріалу. У воду компресором подають повітря через насадку для дрібних бульбашок. У процесі роботи слід стежити за кольором води: коли вона помутніє, слід залити свіжу.
Оптимальний час барботування насіння для різних культур: гороху – 6 годин; редису, салату – 12 годин; томатів і буряку – 12–18 годин; кропу, петрушки, селери, огірка й дині – 18 годин; моркви, шпинату, цибулі – 18–24 години; перцю й кавуна – 24–36 годин.
По закінченні барботування насіння підсушують на тканині або аркуші паперу, а потім висівають у землю. Насіння моркви сушити не потрібно, його складають у целофановий пакет і зберігають у холодильнику за температури 1–4 0С.
Стимулятори проростання
Ні для кого не є секретом те, що стимулятори можна придбати в магазині. Однак їх можна виготовити й самостійно. За своєю ефективністю домашні засоби нічим не поступаються купленим, а іноді й набагато кращі. Їх досвідчені садівники використовують для вдалого проростання рослин.
Як стимулятор росту підійде картопляний сік. Він містить біологічно активні речовини, які позитивно впливають на проростання насіння. Спосіб приготування: заморозьте картоплю в морозилці; повністю розморозьте бульби, поріжте їх дрібними кубиками та пропустіть через прес для часнику або подрібніть блендером; за допомогою марлі вичавіть сік і замочіть насіння в отриманому соку на 6–8 годин. Для насіння томатів знадобиться 12 годин.
Листя кімнатного алое. Рослина містить унікальний набір корисних речовин. Для використання знадобиться екземпляр, вік якого становить не менше 3 років. Зріжте нижні, найбільш товсті та м’ясисті листки, промийте їх теплою водою, складіть у поліетиленовий пакет і помістіть у холодильник на 1 тиждень; витримане на холоді листя подрібніть. Бажано робити це руками або дерев’яною товкачкою. За допомогою марлі видавіть сік і змішайте його з водою в пропорції 1:1. Перед посадкою помістіть насіння в отриману суміш на 4–6 годин. Враховуйте, що сік алое не підходить для насіння селери, цибулі та перцю. На інші культури він впливає позитивно, підвищуючи схожість і зміцнюючи імунітет рослин.
Стимулятор росту на основі меду виготовити дуже просто: розмішайте 1 ч. л. меду в склянці теплої води. У такому розчині насіння витримують 5–6 годин.
Стимулятор росту із цибулевого лушпиння виготовляється таким чином: жменю лушпиння цибулі поміщають у банку й заливають 0,5 л крутого окропу, додають 1 ч. л. деревної золи та перемішують. Настоюють 3 дні в темному прохолодному місці. Насіння витримують в отриманому розчині 2–4 години.
Для замочування насіння, що важко сходить, використовують молоко. Цей продукт пом’якшує й розчиняє захисну плівку з ефірних олій, і насіння проростає швидше. Зазвичай у молоці замочують насіння моркви, петрушки та кропу. Для цього методу підійде тільки натуральне молоко з високим відсотком жирності (попередньо його злегка підігрівають). Обробка насіння повинна тривати не більше 10–12 годин. Якщо час перевищити, молоко може скиснути. Промивати насіння після обробки не потрібно, його підсушують на аркуші паперу, а потім переходять до посіву.
Фахівці рекомендують перед стимуляторами витримувати насіння у воді для набухання. Найкраще підійде тала вода з чистого снігу. В ній насіння замочують на кілька годин, після чого поміщають у стимулятор росту. Після нього посівний матеріал завжди просушують, але не промивають.
Підготовка насіння до посіву – досить трудомісткий і нешвидкий процес, але дотримання правильної агротехніки дозволить вам отримати гарні сходи. Рекомендуємо купувати насіння перевірених виробників, як вітчизняних, так і закордонних (Nunhems, Syngenta, Seminis, Rijk Zwaan, GSN). Таке насіння не потребує ніяких додаткових процедур, оскільки проходить ретельне сортування та обробку.
Особливо уважно слід ставитися до посівного матеріалу, зібраного власноруч або придбаного у приватних колекціонерів. Таке насіння потребує обов’язкового знезараження та інших процедур.
Підготувала Світлана Мусійко