Найбільш цілюща з гінур. Ч1
НазадБагатьом любителям кімнатних рослин добре відома гінура помаранчева (Gynura aurantiaca Blume 1827) — красуня з опушеним оксамитово-фіолетовим листям. Цю рослину використовують як ампельну, тому що в міру зростання її довгі батоги опускаються вниз. Якщо створити для цієї квітки відповідні умови, вона прикрашатиме інтер’єр багато років без особливого клопоту з нею. Рослина належить до родини складноцвітих і має густі помаранчеві суцвіття, схожі на невеличкі кульбабки. Саме через колір суцвіть ця гінура й отримала свою видову назву — помаранчева.
Донедавна гінура помаранчева була найвідомішою серед усіх своїх родичок (усього рід гінура налічує 46 видів). Проте останнім часом із дивовижною швидкістю росте популярність ще одного виду, а саме — гінури лежачої, або розпростертої (Gynura procumbens Merrill 1923). На відміну від гінури помаранчевої, гінура лежача не вирізняється красою, проте цінність цієї рослини в іншому — вона має потужні цілющі властивості.
Гінура лежача — швидкоростуча багаторічна рослина з довгими та добре розгалуженими м’ясистими стеблами, які спочатку ростуть прямо, а згодом стеляться по землі й здатні виростати у довжину до 5 м! Верхня частина пагонів м’яка й соковита, але ближче до коріння вони стають напівдерев’янистими. Колір стебел може бути зеленим, коричнево-фіолетовим або плямистим. Листя завдовжки до 7 см, яйцевидноеліптичне із загостреною верхівкою і зубчасте по краях, м’ясисте, темно-зелене. Видовжені суцвіття-кошики помаранчевого кольору з’являються навесні. Квіти самозапильні, тому в гарних умовах може утворюватися насіння.
У дикому вигляді Gynura procumbens зростає в країнах тропічної Азії, таких як Китай, Таїланд, Індонезія, Малайзія та В’єтнам. Її можна зустріти біля струмків у лісах, на зволожених піщаних схилах. На острові Ява ця рослина навіть внесена до переліку бур’янів. Дещо пізніше вона потрапила до Африки й там натуралізувалася.
Здавна на її батьківщині гінуру лежачу шанували як овочеву культуру та лікарську рослину. Її листя багате на білки, і його їдять як у свіжому вигляді, так і додають до різних страв. Воно м’ясисте, хрустке в сирому вигляді й на смак схоже на зелені боби. Молоді ніжні кінчики стебел також їдять і, як правило, разом із листям використовують у стравах, що готуються на пару. Їх також часто додають у яєчню, супи, страви з м’яса, креветок, салати, смузі тощо. У регіонах зростання гінуру лежачу часто можна побачити на ринках — зазвичай продаються молоді пагони з листям, зв’язані у пучки.
Та ще більше її цінують за неабиякі лікарські властивості. У країнах, де вона зростає, гінуру розпростерту широко використовують для лікування різноманітних захворювань. Запалення нирок, ревматизм, цукровий діабет, закреп, гіпертонія, онкозахворювання, лихоманка, дизентерія — це далеко не весь перелік хвороб, при яких застосовують гінуру. Найчастіше з лікувальною метою вранці натщесерце зжовують по 2–4 свіжих листки.
За свої цілющі та харчові властивості гінура лежача отримала кілька промовистих народних назв — «шпинат довголіття», «листя богів», «холестериновий шпинат», «ліки від 100 хвороб», «продовження життя» тощо. В інтернеті українською та російською мовами цю рослину нерідко називають джинура, що є некоректним перекладом з англійської мови.
Підготувала Ірина Соколова, канд. с.-г. наук