Помідори-чері — звідки вони взялися і до чого тут телевізор?
НазадПомідори-чері вивели два професори з сільськогосподарського факультету Єврейського університету в Реховоті — Нахум Кейдар і Хаїм Рабинович. У 1973 році вони поставили собі за мету вивести «помідори для телевізора» — корисний і здоровий перекус, який можна жувати всією сім’єю при перегляді серіалів.
Ізраїльські дієтологи їх підтримали: краще їсти маленькі помідори, ніж чипси, солоне печиво або горіхи, де багато калорій і жиру. Перші міні-помідори так і назвали: «ТВ-томати». Це вже потім, коли їх почали експортувати за кордон, назву змінили на «чері» (вишеньки).
Упродовж п’яти років два професори схрещували великі садові помідори з дикими малими, поки не отримали плоди потрібного розміру та солодкості. Помідори-чері досягають приблизно 3–6 см у діаметрі, ідеально пристосовуються до ізраїльського клімату, гарно зберігаються і мають солодший смак, ніж звичайні помідори. Спочатку вони продавалися тільки в Ізраїлі, потім підкорили Італію, а за нею і всю Європу. Вирощують помідори-чері протягом цілого року. У деяких теплицях на півдні Ізраїлю вони ростуть просто в повітрі, без ґрунту (аеропоніка — вирощування рослин за допомогою обприскування їхніх коренів аерозолем поживного водного розчину). Потрібну температуру і вологість підтримують комп’ютери. В останні роки до червоних чері додалися жовті, бордові, смугасті та навіть чорні. Крім круглих з’явилися довгасті та навіть грушоподібні томати.
В Ізраїлі помідори-чері дуже популярні. Їх додають у салати, їх із задоволенням їсть дітвора. Типова ізраїльська трапеза виглядає так: велика миска свіжого салату, хумус (горохова паста з оливковою олією), фалафель (кульки з гороху), помідори-чері та свіжий хліб або піта (арабський коржик, порожній усередині).
У 2002 році професорам-селекціонерам було вручено премію Ротшильда в галузі сільського господарства за виведення нового сорту. Але найважливішою нагородою для Нахума Кейдара стали відгуки його 7 онуків. Вони обожнюють помідори-чері.
Геннадій Ліньков