Facebook Pixel Універсальні прянощі для вашого столу. Ч3 | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Універсальні прянощі для вашого столу. Ч3

Назад Універсальні прянощі для вашого столу. Ч3
07 березня 2024

Обожнюю додавати спеції до солодкої випічки на свята. Тут буяє фантазія! Бо хочеться поласувати імбирним  печивом та нині модним домашнім Паннетоне. Тож використовую як наповнювач для тіста свіжозмелені імбир, корицю, мускатний горіх, ваніль, кардамон,  куркуму, гвоздику та духмяний перець. А ще додаю солодкі родзинки, цедру  лимона, апельсина або висушені шкірки цитрусових. Для поліпшення смаку  замочую спеції та сухофрукти на кілька годин або навіть декілька днів у коньяку.  

Ось випробуваний рецепт домашнього Паннетоне, який я знайшла в інтернеті й уже тричі пекла самостійно.  

Опара: 50 г дріжджів, 150 мл молока, 150 г борошна. 

Здоба: 200 г вершкового масла, 150 мл молока, 3 яєчних жовтки, 200 г цукру, 500 г борошна. 

Додатково для тіста: 2 яєчні білки, дрібка солі, 150 г борошна, 200 г родзинок. 

Наповнювач: 60 мл коньяку чи бренді або спиртової горілки, 1⁄2 цедри лимона,  1⁄2 цедри грейпфрута чи апельсина, сухофрукти чи цукати, 4–5 шт. кардамону,  0,5 ч. л. куркуми, 0,5 ч. л. мускатного горіха, 16 г ванільного цукру.  

Приготувати наповнювач за 5–6 годин до використання або на декілька  днів раніше. До коньяку додати ванільний цукор, цедру, яка є у вас, куркуму,  мускатний горіх, свіжозмелений кардамон, родзинки.  

Спочатку зробити опару. Для цього розкришити дріжджі, додати 150 мл  теплого молока, збити, додати 150 г борошна, накрити харчовою плівкою і поставити в тепле місце на 30–40 хв, щоб підійшло.  

Для здоби — у 150 мл молока покласти 200 г вершкового масла й нагріти,  щоб воно розтопилося. 

• 3 яєчні жовтки розтерти з 200 г цукру, збити міксером і влити теплу (не гарячу!) молочно-масляну суміш.  Збити вінчиком і додати поступово, невеликими порціями 500 г борошна.  

• З’єднати опару зі здобою, вимішати, накрити харчовою плівкою й поставити на 1 год у тепле місце, щоб підійшло.  

• Узяти тісто, обім’яти, додати підготовлений наповнювач разом із 200 г  родзинок, додати 150 г борошна, добре вимішати. Вимішане тісто перекласти у змазану олією миску, знову накрити плівкою й поставити ще на 1 год. 

• Тісто перем’яти й додати збиті  з дрібкою солі 2 яєчні білки. Добре вимішати, викласти у змазані олією форми, дати підійти 20–30 хв. Верх змазати  жовтком. 

Для випікання поставити в гарячу духовку. Через 20 хв зменшити вогонь і випікати до готовності. 

Подобається мені також «Приправа  в тісто та сир» із таким складом: аніс, кардамон, духмяний перець, кмин, кориця,  гвоздика, імбир, мускатний горіх, цукор.  

Запашні трави я завжди використовую для компонування різноманітних  фітозборів. Зокрема, додаю в них материнку (орегано), чебрець, м’яту, мелісу. Але це вже зовсім окрема сторінка  нашої розмови з читачем. Просто хочеться сказати, що спектр використання  пряних рослин дуже широкий і цікавий у застосуванні.  

Знадобляться спеції й для виготовлення глінтвейну з недорогого червоного  сухого чи напівсухого вина. Також вони поліпшать смак вина, яке не дуже вам  сподобалося. У процесі ароматизації воно набуде приємного смаку і створить гарне відчуття вашого відпочинку в довгі зимові вечори. 

Тут краще використовувати цілі,  а не мелені прянощі, щоб не було помутніння. Обов’язково має бути гвоздика та кориця. Все інше можна замінити  чи не брати взагалі. Експериментуйте зі складниками, які більш подобаються вам. Хто любить, може додати шкірку лимона чи апельсина, духмяний перець, більше цукру або меду. Тут уже фантазія в кожного своя. 

Домашній глінтвейн з апельсином

Склад: 750 мл вина, 100 мл води, 1 апельсин, 2 ст. л. цукру, 1 паличка кориці,  1 ч. л. імбиру меленого, 5 бутончиків гвоздики, 1/4 ч. л. мускатного горіха, 3 зернини  кардамону, 2 зірочки бодяну. 

Щербет із прянощами  

Склад: 1 л води, 200 г цукру або меду, 1 пучок тархуну, половина лимона,  1 зірочка анісу. 

Тархун залити окропом, настояти  5–6 год, додати аніс. Як охолоне, процідити, додати цукор чи мед, лимон і лід  (або поставити в холодильник). 

Варто відзначити користь спецій  і приправ для організму людини при правильному їх застосуванні. Можна повністю відмовитися від солі, адже смак  спецій відмінно її замінює. Поліпшити смакові якості страв допоможе цибуля  або трохи часнику. В процесі приготування жирних продуктів прянощів додають, зазвичай, трохи більше норми,  адже жири пригнічують аромат. Сіль, навпаки, має здатність посилювати смак спецій, тому її треба додавати до страви  в меншій кількості. Заздалегідь подрібнені прянощі я додаю за пару хвилин  до завершення готування. Страву, насичену спеціями, бажано з’їдати в короткий термін, інакше при розігріванні  втратиться аромат.  

Аби ваші прянощі не втрачали силу свого аромату й не набиралися вологи,  тримайте їх у щільно закритому прозорому скляному посуді в шафочках, у які  не потрапляє сонце й де немає перепаду температури.  

Однак не потрібно зловживати спеціями та прянощами, оскільки можна  зашкодити організму. Приміром, людям,  що мають захворювання шлунково-кишкового тракту, зокрема гастрити та виразкову хворобу, а також гіпертонікам,  вагітним, дітям та особам з алергією на деякі рослини протипоказане вживання вищезгаданих продуктів.  

Під час сезонних застуд не варто нехтувати вирощеними у своїй місцевості часником, цибулею, хріном.  Додавання до страв духмяних прянощів збудить ваш апетит і поліпшить  травлення — правильно підібрані й застосовані, вони здатні додати активності, витривалості, життєрадісності  й допоможуть подолати розумові та  фізичні навантаження. А щоб розслабитися після трудового дня, можна випити  чаю з материнкою, м’ятою, мелісою або фенхелем, імбиром, додати кориці до кави, посмакувати глінтвейном. 

Ось і все, чим я хотіла поділитися  з читачами на сторінках мого улюбленого журналу. Буду безмежно рада, якщо  зацікавила вас своїм дописом. Бажаю всім міцного здоров’я й гарного настрою. 

Валентина Рудич, с. Бистричі, Рівненська обл.