Facebook Pixel Як в’ялити домашні помідори на сонці. Ч1 | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Як в’ялити домашні помідори на сонці. Ч1

Назад Як в’ялити домашні помідори на сонці. Ч1
05 липня 2024

Як правило, в’ялені овочі не здаються людям їжею для гурманів. Однак істинні поціновувачі смаколиків знають, що в’ялені помідори — це справжня насолода  для смакових рецепторів. Крім того, приготування томатів у такий спосіб не потребує багато часу та зусиль, зате  отриманий продукт може стати основним і, можливо, одним із найцінніших скарбів у вашій коморі. 

Традиційні сушені на сонці помідори — чудова страва, яка має яскравий смак та приємний аромат. В’ялені помідори  можуть поліпшити смак соусів, рагу чи супів або стати основою для невеликих закусок у поєднанні з сиром.  

В’ялити помідори почали дуже давно. Так, наприклад, італійці століттями сушили томати на своїх керамічних дахах —  зневоднення було одним із небагатьох способів, за допомогою якого овочі зберігалися до самої весни. Італійці — не єдині,  хто зберігав томати таким чином: ацтеки також використовували сіль і сонце, щоб висушити і зберегти продукти для  споживання в міжсезоння. Зазначимо, що у процесі сушіння помідори можуть втратити від 88 до 93% від початкової ваги.  

Користь для здоров’я  

В’ялені помідори багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Вони мають особливо високу концентрацію лікопену — потужного антиоксиданту.  

Вчених неабияк цікавлять потенційні переваги саме лікопену. Дослідження показують, що він може допомогти  захистити шкіру від сонця, знизити ризик деяких видів онкологічних захворювань, включаючи рак стравоходу та підшлункової залози. Наразі науковці проводять додаткові досліди,  щоб краще зрозуміти ці потенційні вигоди. 

Сушені на сонці помідори — прекрасний варіант для тих, хто прагне поповнити свої запаси лікопену. Цей антиоксидант є біодоступним для людського організму. Біодоступність — це термін, яким позначають кількість речовини, що доходить до місця її дії в організмі (здатність речовин засвоюватися). В’ялені помідори мають більшу біодоступність лікопену, ніж свіжі або консервовані овочі. 

Однак лікопен — не єдиний плюс вживання сушених томатів. Існують також інші переваги в’ялених помідорів для  здоров’я. Серед них можна виділити підтримку імунної системи. Сушені помідори багаті на вітамін С. Хоча він не є ліками  від застуди, але може допомогти запобігти серйозним ускладненням, викликаним хворобою. Сюди відносять і ускладнення,  спричинені пневмонією та легеневими інфекціями. 

Вітамін С також корисний для людей, імунна система яких ослаблена через стрес. Зазначимо, що у людей, які палять, зловживають алкоголем або страждають від ожиріння, рівень  вітаміну С, як правило, критично малий, тому їм як нікому іншому радять вживати продукти, що містять аскорбінову кислоту.  

Здоров’я травної системи 

Усього на 100 г в’ялених помідорів припадає понад 40%  від щоденного рекомендованого споживання харчових волокон. Це робить в’ялені томати хорошим засобом від закрепів.  

Кожні 100 г в’ялених помідорів містять приблизно 14 г білку, 3 г жирів, 56 г вуглеводів і 38 г природних цукрів, 12 г клітковини. В’ялені томати також є щедрим джерелом вітаміну К, вітаміну B3 ,  марганцю, калію, міді. Часто перед обробкою їх додатково посипають сіллю, що надає продукту більшого вмісту натрію. Вживаючи близько 100 г висушених власноруч помідорів на день, ви  не зможете перевищити свою добову норму цукру та солі. Разом з тим така закуска є малокалорійною — всього 258 кКал на порцію. 

Підготувала Світлана Мусійко