Facebook Pixel Завдання - зберегти врожай! Ч1 | Сib.net.ua
Яку версію сайту бажаєте використовувати?

Завдання - зберегти врожай! Ч1

Назад Завдання - зберегти врожай! Ч1
09 вересня 2024

Кінець літа та осінь для працьовитих господарів—час збирати врожай. Це не тільки приємні клопоти, а й відповідальна справа, адже потрібно зберегти дозрілі плоди та овочі якомога довше.

Підготовка льоху для зберігання  

Перед закладанням урожаю на зберігання обов’язково наведіть лад у льосі:  

l Полиці та ящики для овочів ретельно вимийте водою з миючим засобом  і добре просушіть.  

l Якщо виявили плями цвілі на стінах, розведіть півсклянки саліцилової  кислоти у склянці горілки й обробіть цим  розчином з обприскувача уражені ділянки — дуже ефективно!  

l Щоб усунути з льоху зайву вогкість, відкрийте вентиляцію і увімкніть  на кілька годин у льосі сучасний безпечний електричний масляний обігрівач.  Користуйтеся тільки якісними електричними подовжувачами!  

l Не забуваємо про побілку вапном — старий, але надійний метод дезінфекції. 

Що робити, якщо у вас немає льоху, а є балкон? 

Тепер це не проблема! Урожай можна зберігати на заскленому балконі в термоконтейнері. В інтернет-магазинах можна замовити недорогі (від 230 грн/  20 л, до 280 грн/50 л), легкі та зручні пінопластові термоконтейнери нашого виробництва. З подібних теплоізолюючих  матеріалів умільці можуть легко склеїти термоконтейнер потрібного об’єму. 

Як зберегти помідори свіжими 

Зелені та бурі томати зберігаються аж до грудня. 

Для повільного достигання:  

l складіть плоди в один шар у дерев’яні ящики. Температура зберігання  +10...12 С;  

l через день перебирайте вміст і прибирайте з ящика кожен злегка почервонілий помідор, бо він змусить «сусідів»  дозріти швидше;  

l стежте за вологістю повітря у приміщенні. При підвищеній плоди загниють,  а при зниженій — зморщаться. Норма — 80–85%. 

Для прискорення достигання: 

l укладіть помідори плодоніжками догори в 2–3 яруси;  

l швидко дозрівають плоди в добре провітрюваному, сухому приміщенні за температури 20...24 0С;  

l перекладіть усі яруси зібраних томатів сіном.  

За температури вище +26 0С плоди перестигають і стають занадто м’якими.  А щільні жовті кільця навколо плодоніжок залишаються.  

Дозрівати помідори можуть як у темряві, так і на світлі — головне, щоб до них був доступ свіжого повітря. І пам’ятайте: дрібні томати дозрівають повільніше, ніж великі. 

Коли вибирати і як зберігати часник? 

Щойно в озимого часнику починає  жовтіти нижнє листя і нахиляються стеблинки — настав час його викопувати. Не  відкладайте цю роботу — розтріскаються покривні оболонки цибулин, часник  буде гірше зберігатися. Збирайте врожай у сонячний день, день-два його можна сушити прямо на грядці. Можна відразу зв’язати в пучки по 15–20 шт. і на пару тижнів повісити під навіс. Обов’язково  добре повинна підсохнути шийка цибулини, яка оберігає її від бактерій. Такий  часник чудово зберігається у квартирі в темному прохолодному місці.  

Коли прибирати цибулю з грядки на зберігання?  

Одного загального дня для збирання цибулі немає, і тому її збирають  із липня й до самого вересня, більш точні дати будуть залежати від ступеня дозрівання овоча. Візуально визначити,  що цибуля дозріла, можна за кількома параметрами: 

l повністю сформована шкірка: лусочки щільні, сухі; 

l нове пір’я не відростає і велика його частина полягла; 

l шийка стала тоншою, висохла. 

Головне — встигнути зібрати цибулю  до настання сезону дощів, в іншому випадку зниження температури і надмірна  вологість призведуть до захворювань і загнивання цибулин. У жодному разі не можна чекати, коли поляже все пір’я —  в такому стані цибуля вважається перезрілою і термін її зберігання значно  скорочується. 

Буває, що термін збору врожаю вже  настав, а пір’я все ще залишається зеленим. У цьому випадку можна прискорити  дозрівання, обмеживши надходження поживних речовин у цибулину з ґрунту і гички. Зробити це можна так: 

l вилами або руками підняти цибулю, підірвавши корінці; 

l бадилля слід покласти так, щоб воно  трохи підломилося від шийки, але в жодному разі не обривати і не скошувати.  

При таких процедурах живлення рослини порушиться, що і спровокує  прискорене дозрівання цибулин. Зрозуміло, що полив грядки з цибулею припиняємо за пару тижнів до збирання.  

Добре доспілі (з пересохлою шийкою) цибулини зберігають у підвалах,  коморах і навіть у будинку. Важливо,  щоб температура повітря не перевищувала +22 0С, а вологість — не більше 50%.  В таких умовах цибуля буде зберігатися до закінчення запасів.  

Не можна зберігати цибулю в поліетиленових пакетах і щільно закритих ємностях, найкраще підійдуть кошики, картонні, дерев’яні та пластикові ящики  з отворами, мішки і навіть старі панчохи. Естетично виглядає цибуля в косах  у підвішеному стані. У такому вигляді вона прекрасно збережеться і послужить додатковим елементом декору. 

Підготувала Катерина Маршала